Η υπόθεση με το μαύρο βαν είναι και σοβαρή και πρωτοφανής. Και μόνο η παρουσία του στη χώρα μας γεννά υποψίες, ερωτηματικά και πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις. 

Οι παρακολουθήσεις πολιτών είτε για τα πολιτικά τους φρονήματα είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο ήταν ανέκαθεν ένα μαύρο στίγμα για τις κυβερνήσεις που υπό τον μανδύα της «εθνικής ασφάλειας» έκαναν ότι ήθελαν. Δεν ξεχνιούνται οι εικόνες όταν ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Γιώργος Βασιλείου, το 1988, όπου με οδηγίες του άρχισαν να καίονται φάκελοι πολιτών, κυρίως μελών του ΑΚΕΛ. Πολίτες φακελώνονταν για τα φρονήματά τους από την αμαρτωλή ΚΥΠ. Οι φάκελοι καίγονταν σε βαρέλια στα τότε γραφεία της ΚΥΠ στο υπουργείο Εσωτερικών. Έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις ορκίζονταν ότι δεν παρακολουθούν πολίτες, είτε για τα πολιτικά τους πιστεύω είτε για οτιδήποτε άλλο. 

Η ΚΥΠ διέθετε και διαθέτει εξοπλισμό για παρακολουθήσεις, η αγορά του οποίου εγκρίθηκε από τη Βουλή. Αλλοίμονο αν η κρατική υπηρεσία πληροφοριών δεν μπορεί να κάνει παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Ξεκαθαρίζουμε όμως: Για σκοπούς εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης ως κράτους. Όταν λέμε εθνική ασφάλεια εννοούμε τη διασφάλιση της υπόστασης της Δημοκρατίας, την αποκάλυψη της κατασκοπείας και άλλων συναφών ζητημάτων, όπως η εσχάτη προδοσία και η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης.

Από την ώρα όμως που μια κρατική υπηρεσία κατέχει εξοπλισμό για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, οι πολίτες ανησυχούν. Ιδιαίτερα όταν κατά καιρούς πολιτικοί και δημοσιογράφοι εξέφραζαν υποψίες ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται. Και είναι στους ώμους του κράτους, της εκάστοτε κυβέρνησης, ν’ αποδείξει ότι δεν παρακολουθεί τους νόμιμους πολίτες της. Εξάλλου, η λειτουργία της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών διέπεται πλέον κάτω από νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, λογοδοτεί σε τριμελή επιτροπή που ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή με εκθέσεις.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Βουλή προ ενός και πλέον έτους ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Αστυνομία (όχι την ΚΥΠ) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς αυτή να εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους. 

Πίσω στο μαύρο βαν τώρα. Επειδή το θέμα των παρακολουθήσεων των πολιτών είναι ένα από τα πλέον σοβαρά και η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ λογοδοτεί στα όργανα της Ένωσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του εδώ, αν είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και γιατί επετράπη η εισαγωγή του λογισμικού χωρίς έλεγχο. Δεν πρέπει σε ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα να χωρούν αμφιβολίες, εκπτώσεις ή σκιές. Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κανένας πολίτης δεν παρακολουθείται. Πρέπει όμως να πείσει γι’ αυτό. Γιατί το παρελθόν της ΚΥΠ δεν είναι και το καλύτερο. 

Επιβάλλεται επίσης να ξεκαθαρίσει τι απέγιναν τα παράνομα τεκμήρια που κατασχέθηκαν από το μαύρο βαν. Πολλοί ζητούν να γίνει έρευνα από ποινικούς ανακριτές. Αυτά τα ζητήματα δεν ξεκαθαρίζονται με έρευνες που δεν θα οδηγήσουν πουθενά και θα χαθούν στον χρόνο. Χρειάζονται ενέργειες διαφάνειας που να πείθουν ότι κανείς νόμιμος πολίτης όποια κι αν είναι τα πολιτικά του πιστεύω, δεν παρακολουθείται. Πρέπει οι Αρχές να γνωρίζουν τι γίνεται στην απέναντι πλευρά όταν ο τόπος βρίσκεται υπό κατοχή. Δεν πρέπει όμως τα μέσα αυτά να στρέφονται κατά των πολιτών. Τελεία.