Άρχισε η αναπτυξιακή πνοή και αναπτυξιακός αέρας να φυσά και στις συνοικίες της Λεμεσού, αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, επισκεπτόμενος χθες μαζί με τον εργολάβο του έργου την περιοχή Ομονοίας όπου επέβλεψαν μαζί με τους μηχανικούς τις πρώτες εργασίες.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που ζουν στις συνοικίες αποτελεί προτεραιότητα του δήμου που έχει ως στόχο η ανάπτυξη να απλωθεί ισορροπημένα και δυναμικά σε όλη την πόλη αλλά και να κλείσει το χάσμα των συνοικιών που έμειναν πίσω και τις πιο αναπτυγμένες περιοχές.

 

  

 

 

Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά τις τελευταίες ημέρες με τις εργασίες των δυο μεγάλων έργων στις συνοικίες της Λεμεσού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη, οι εργάτες άρχισαν να διορθώνουν δρόμους, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν μετά από αρκετά χρόνια να φτιάχνονται στην περιοχή τους ευρωπαϊκά πεζοδρόμια και υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρμεύτης: «Η Λεμεσός έχει μεγάλες δυνατότητες»

Τα δύο μεγάλα έργα αναβάθμισης τα οποία θα δώσουν νέα πνοή και χρώμα στις συνοικίες, ξεκίνησαν από τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Ομόνοια και το Ζακάκι. Σε αυτά περιλαμβάνονται 54 δρόμοι συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων, πάρκα, πεζοδρόμια, ποδηλατοδιαδρομές, δενδροφυτεύσεις, παρόδιους χώρους στάθμευσης, χώρους συνάθροισης και αστικό εξοπλισμό ενώ αναμένεται να γίνει διαμόρφωση περιβαλλοντικών δρόμων φιλικών για άτομα ΑμεΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρώτο έργο αφορά κυρίως τη δημιουργία περιβαλλοντικών δρόμων συνολικού μήκους 5,1χλμ. περίπου, στις συνοικίες Αγίου Σπυρίδωνα και Ζακακίου. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού €2,7 εκατ. + ΦΠΑ. 

Το δεύτερο έργο αφορά τη μελέτη για τη δημιουργία περιβαλλοντικών δρόμων συνολικού μήκους 7,2χλμ. περίπου στις συνοικίες Αγίου Σπυρίδωνα και Ομόνοιας. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού €2,3 εκατ. + ΦΠΑ. Τα δύο έργα έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης δεκαπέντε μηνών.

«Είχαμε θέσει ως ένα μεγάλο πολιτικό στόχο, να αναβαθμίσουμε τις συνοικίες της πόλης μας. Ξεκίνησε η υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης», ανάφερε ο Νίκος Νικολαΐδης σε δηλώσεις του στον «Φ». Ακολουθούν όπως είπε η Αγία Φύλα, Άγιος Νικόλαος και οι υπόλοιπες συνοικίες.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τη Λεμεσό και για τις συνοικίες της πόλης. «Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες στον Άγιο Σπυρίδωνα, στην Ομόνοια, στο Ζακάκι με δύο μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ». Σημείωσε πως η ανάπτυξη κατευθύνεται στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. «Θα κλείσει το χάσμα των συνοικιών που έμειναν πίσω και τις πιο αναπτυγμένες περιοχές της Λεμεσού», τόνισε, λέγοντας πως άρχισε η αναπτυξιακή πνοή και αναπτυξιακός αέρας να φυσά και στις συνοικίες.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμη πως πέραν από τα δύο έργα αναμένεται να προσφοροδοτηθεί ένα ανάλογο στον Άγιο Νικόλαο, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης των προσφορών το μεγάλο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας. 

«Να μη χαθεί η ευκαιρία για μεταρρύθμιση της ΤΑ»

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη αναγκαιότητα. Εξήγησε πως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων είναι απαρχαιωμένο καθώς έγινε από τη δεκαετία του ’60. «Πρέπει να δοθεί και η οικονομική αυτοτέλεια αλλά και διοικητική αυτοδυναμία στους δήμους οι οποίοι μέσα από την αναδιάταξη τους σε μεγαλύτερες διοικητικές οντότητες, να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους το οποίο είναι πολύ σημαντικό».

Σημείωσε ακόμη πως η πανδημία απέδειξε ότι οι Τοπικές Αρχές μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών πολύ πιο άμεσα και αποδοτικά. Πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η εύκαιρα, καθώς έγινε πάρα πολλή δουλειά και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών και των κομμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει την παράταση των δυόμισι χρόνων μέχρι να εφαρμοστεί σημείωσε πως η μεταβατική περίοδο που χρειάζεται για να προωθηθεί το νέο σκηνικό στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να το δει η Βουλή με πολλή προσοχή έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματική μεταβατική περίοδος με τον Α ή τον Β τρόπο, προς την κατεύθυνση την έναρξη της νέας εποχής για τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.