Αιχμές για την έλλειψη διαβούλευσης κατά την προετοιμασία των τροποποιητικών νομοσχεδίων, σχετικά με την εγκατάσταση στην Κύπρο αλλοδαπών με υψηλή ειδίκευση, διατυπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Την έλλειψη διαβούλευσης επεσήμαναν τόσο οι φορείς εργοδοτών, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, όσο και οι συντεχνίες εργαζομένων, που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν με υπομνήματα προς την Επιτροπή, αφού πάρουν χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, ζήτησε τα υπομνήματα να κατατεθούν μέχρι τις 13 Μάϊου και να κοινοποιηθούν από την Επιτροπή και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επικαιροποιηθεί ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, προτού συνεχιστεί η συζήτηση στη Βουλή.

Τη συνεδρίαση τα νομοσχέδια Περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 και Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Προϋποθέσεις Εισόδου και Διαμονής Υπηκόων Τρίτων Χωρών με σκοπό την Έρευνα, τις Σπουδές, την Πρακτική Άσκηση, την Εθελοντική Υπηρεσία, τις Ανταλλαγές Μαθητών ή τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024», που αφορούν στην εναρμόνιση της ισχύουσας νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα νομοσχέδια αποσκοπούν στην επικαιροποίηση των προγενέστερων κανονισμών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να διευκολύνει αλλοδαπούς με υψηλά επαγγελματικά προσόντα να εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Ηλία ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια προβλέπουν κυρώσεις κατά εργοδοτών που δεν τηρούν τις συναφείς υποχρεώσεις τους, καθορίζεται μισθολογικό κατώφλι για χορήγηση Μπλε Κάρτας σε 1 έως 1,6 φορές του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού του κράτους μέλους και καθίσταται υποχρεωτική η αναγνώριση επαγγελματικών δεξιοτήτων (ως ισότιμο των επαγγελματικών προσόντων) σε συγκεκριμένα επαγγέλματα στο τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ακόμα, τα νομοσχέδια καθιστούν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας ως επιλέξιμους για να υποβάλουν αίτηση για Μπλε Κάρτα, δίδουν αυξημένα δικαιώματα στα μέλη της οικογένειας κατόχων Μπλε Κάρτας και θεσπίζουν τη δυνατότητα βραδείας και μακράς Κινητικότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει απλουστευμένων κανόνων, μετά από 12 μήνες απασχόλησης στο πρώτο κράτος μέλος.

Όσον αφορά την τροποποίηση των κανονισμών Περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι οι προτεινόμενοι νέοι κανονισμοί υιοθετούν κατηγορίες για αυτοαπασχολούμενους, αυτοσυντηρούμενους, μισθωτούς και επενδυτές αλλοδαπούς.

Μεταξύ άλλων μετονομάζουν τις κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών που αιτούνται εισόδου και διαμονής με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, σε αυτοαπασχολούμενου αλλοδαπού, μισθωτού αλλοδαπού, επενδυτή αλλοδαπού και αυτοσυντηρούμενου αλλοδαπού. Στην παρούσα νομοθεσία, όπως ανέφερε ο κ. Ηλία, προβλέπονται άδειες εισόδου αλλοδαπών για απασχόληση σε τομείς όπως η γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοτροφία. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εν λόγω κατηγορίες έχουν ξεπεραστεί και ότι πρέπει να υιοθετηθούν νέες, που να ανταποκρίνονται σε σύγχρονα κριτήρια.

Υπέρ των τροποποιήσεων τάχθηκαν τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, όπως επίσης και η Νομική Υπηρεσία.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης, σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο εργατικού συμβουλευτικού σώματος. Την έλλειψη διαβούλευσης σημείωσε η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου, η οποία εξέφρασε επιφυλάξεις για το καθεστώς των μισθωτών αλλοδαπών, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι κατηγορίες εργαζομένων μισθωτών στην Κύπρο θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

Εκ μέρους της ΔΕΟΚ, ο Αντρέας Αντωνίου, αναφέρθηκε επίσης στην απουσία δημόσιου διαλόγου και εξέφρασε ανησυχία για ανισότητας μεταξύ των μισθωτών εργαζομένων.

ΚΥΠΕ