Η επόμενη επικαιροποίηση της κατηγοριοποίησης του Λονδίνου για τις διάφορες χώρες, στα τέλη Ιουνίου, ενδέχεται να είναι δώρον άδωρο για την Πάφο και τον τουρισμό της, ακόμη και αν τότε ενταχθεί όπως αναμένεται η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία για τους Βρετανούς τουρίστες.

Αυτό επισημαίνουν φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας με δηλώσεις τους στον «Φ», εκτιμώντας ότι ενδεχομένως είναι πια πολύ αργά για να ομαλοποιηθεί η τουριστική κίνηση προς την Κύπρο το υπόλοιπο καλοκαίρι. Και αυτό, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, αφού η παραμονή της Κύπρου σε «πορτοκαλί» καθεστώς θα σημάνει και την οριστική απόφαση χιλιάδων βρετανών πολιτών να επιλέξουν άλλο προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Είναι λογικό ότι ο καθένας θα θελήσει να κλείσει τις διακοπές του, επιλέγοντας μια χώρα που ξέρει από τώρα ότι του παρέχει όλες τις προϋποθέσεις μετάβασης και επιστροφής στο σπίτι του χωρίς απρόοπτα και περιορισμούς», εξήγησε. « Δεν θα περιμένουν περαιτέρω οι βρετανοί που όντως θα ήθελαν διακοπές στην Κύπρο, αφού ήδη είμαστε στον Ιούνιο και δεν θα ρισκάρουν να παραμείνουν στον αέρα οι διακοπές τους με την ελπίδα ότι σε κάποιο στάδιο θα ενταχθεί η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία».

Η κατηγοριοποίηση που αποφασίσθηκε χθες από την Βρετανική κυβέρνηση θεωρείτο κρίσιμη για τον κυπριακό τουρισμό, ώστε να προλάβει από τώρα να «χτίσει» αυξημένες ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αρνητική για την Κύπρο απόφαση ωστόσο, επισημαίνουν οι παράγοντες της Πάφου, θέτει δυστυχώς πολύ στενά περιθώρια πλέον για να δημιουργηθεί ικανό ρεύμα τουριστών ώστε το υπόλοιπο του 2021 να θυμίζει κανονικότητα.

Μετά τις εξελίξεις αυτές από τη Μεγάλη Βρετανία, η τουριστική κίνηση στην Πάφο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι επουσιώδης. Οι τουρίστες που ήδη φθάνουν στην επαρχία από άλλες χώρες, κυρίως Ρωσία και Ισραήλ, είναι αριθμητικά τέτοιου επιπέδου που δεν δημιουργούν συνθήκες ικανοποιητικής κίνησης, εκτιμούν ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.