Αν κάποιος έλεγε σε έναν Κύπριο, σε έναν Αμερικανό ή σε έναν Ολλανδό πως θα πλήρωνε 12 σεντς το λίτρο για να βάλει καύσιμα στο αυτοκίνητό του, θα έκανε το λιγότερο δέκα τούμπες από τη χαρά του. Η αύξηση όμως 50% που επέβαλε η κυβέρνηση και έφερε τις τιμές σε αυτό το επίπεδο, προκάλεσε την οργή των Ιρανών οι οποίοι τις τελευταίες μέρες κατακλύζουν τους δρόμους και διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις. Οι δικαιολογίες, που ψέλλισε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ότι τάχα οι αυξήσεις θα επιστραφούν πίσω στο λαό, ως επιδόματα για τις φτωχές οικογένειες, δεν έπεισαν κανένα. 
Η οικονομία της χώρας είναι σε δεινή κατάσταση μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ το 2018. Ο πληθωρισμός είναι στο 40% και αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% φέτος. Κάθε μέρα ο βιοτικό επίπεδο των Ιρανών χειροτερεύει, καθώς η ζωή ακριβαίνει και πολλά βασικά αγαθά είναι πλέον δυσεύρετα. Η κοινωνία, ειδικά οι νέοι είναι οργισμένοι, αφού τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή έχουν βαλτώσει.
Η κίνηση της ιρανινής κυβέρνησης να βάλει αυξήσεις στα καύσιμα ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, όσο μεγάλη ανάγκη και να είχε να βάλει φρέσκο χρήμα στα ταμεία της. Την ίδια ώρα που άλλες χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος σείονται από διαδηλώσεις για παρόμοια αιτήματα, ήταν ξεκάθαρο, πως οι Ιρανοί δεν θα δέχονταν τις αυξήσεις αδιαμαρτύρητα. Όπως και έγινε με τα επεισόδια να ξεσπούν και να απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Υπάρχει όμως, μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο Ιράν και τις άλλες μουσουλμανικές χώρες που έγιναν θέρετρο διαδηλώσεων το τελευταίο διάστημα. Το καθεστώς της Τεχεράνης δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση και για αυτό η αντίδρασή του θα είναι άγρια, αν νιώσει ότι απειλείται. Θα κάνει οτιδήποτε, προκειμένου να αποτρέψει μια κοινωνική έκρηξη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει κάθε είδους βία. Καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου αναβρασμού, η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας δεν θα διστάσει να αιματοκυλίσει τη χώρα, προκειμένου να σωθεί η ίδια.

[email protected]