Η απουσία οδικής παιδείας και συνείδησης, επί δεκαετίες, οδήγησε στην απώλεια εκατοντάδων ζωών όπως αναφέρει στον «Φ» ο πρώην διευθυντής Τμήματος Τροχαίας και Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας κ. Ανδρέας Παπάς, απ’ αφορμή την εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών για ένταξη της οδικής ασφάλειας στα σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Κύπρο, μόνο την περίοδο 2008-2017, έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι.

Ο κ. Παπάς, έχοντας δώσει διαλέξεις επί 17 χρόνια σε 65.000 στρατιώτες και επιπλέον σε αρκετούς υπαλλήλους εταιρειών, σχημάτισε ιδίαν αντίληψη σχετικά με τα ατυχήματα και τις αιτίες τους και θεωρεί, πως από τη στιγμή που στο σπίτι δεν ενημερώνονται πλήρως τα παιδιά για τους κινδύνους, αυτό τον ρόλο θα πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία, αρχίζοντας από την πρώτη δημοτικού μέχρι και την τελευταία τάξη του λυκείου. Ήδη καθυστερήσαμε τρεις δεκαετίες και πρέπει να αρχίσουμε έστω και τώρα, είπε ο κ. Παπάς. Θεωρεί δε, πως οι πλέον κατάλληλοι να ενημερώσουν τα παιδιά είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αφού περάσουν και οι ίδιοι από κάποια σεμινάρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κάμερες τροχαίας

 

Όσον αφορά τον χρόνο που πρέπει να διατίθεται στα σχολεία, ανέφερε πως σε πρώτη φάση μπορεί να μιλάμε για 4 περιόδους το χρόνο. Δηλαδή, σε έξι χρόνια στο δημοτικό μιλάμε για 24 ώρες και άλλες τόσες στο γυμνάσιο και το λύκειο, φτάνουμε τις 48 ώρες από το σχεδόν τίποτε που έχουμε τώρα. Μέχρι τα 17 του κάποιος ο οποίος θα ασχοληθεί με μοτοσυκλέτα θα έχει ήδη παρακολουθήσει διαλέξεις 40 ωρών και θα έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους, αναφέρει ο κ. Παπάς, ο οποίος προσθέτει: «Η δική μου εμπειρία λέει, πως μας λείπει η εκπαίδευση και η παιδεία σε θέματα οδικής ασφάλειας. Και αν τα κενά σε άλλους τομείς ή δραστηριότητες της ζωής μας δεν έχουν μεγάλο κόστος, δυστυχώς στον τομέα της οδικής ασφάλειας οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών ή και σε αναπηρίες και αυτά που λέω τα αντιλαμβάνονται καλύτερα όσοι έζησαν στο σπίτι τους τέτοιες τραγωδίες».

Αναφερόμενος στους μοτοσυκλετιστές, ανέφερε πως είναι αδιανόητο να μην φοράνε κράνος, παραπέμποντας στο γεγονός ότι από τους εφτά νεκρούς της τελευταίας περιόδου οι πέντε δεν έφεραν κράνος. «Στις διαλέξεις που έκανα σε στρατιώτες ρωτούσα ποιοι οδηγούν μοτοσυκλέτα και από τους περίπου 80 σήκωναν τα χέρια οι δέκα. Τους έλεγα, εσείς είστε υποψήφιοι να πεθάνετε. Οι υπόλοιποι δεν θα χάσετε τη ζωή σας από ατύχημα μοτοσυκλέτας. Ήθελα να τους θέσω ψυχρά το  χειρότερο σενάριο και όντως ταράζονταν. Βεβαίως τους έλεγα, πως για να έχουν τους γονείς τους, τους φίλους, τις φίλες τους, πρέπει να φοράνε το κράνος, διότι δεν είναι μαγκιά να παίζεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα. Tι να την κάνεις τη μαγκιά νεκρός;» 

«Τους έλεγα επίσης, πως όσο προσεκτικοί και να είναι, μέχρι να φύγουν από το σπίτι τους και να φτάσουν στον προορισμό τους θα συναντήσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες οχήματα. Αλλά δεν χρειάζονται πολλά για να συμβεί το κακό. Ένας οδηγός, ο οποίος απλώς θα ακουμπήσει τη μοτοσυκλέτα σου με το αυτοκίνητό του, ειδικά αν δεν φοράς κράνος, είναι αρκετός για να σε στείλει στο νοσοκομείο ή στο νεκροτομείο. 

Ακούγονται ψυχρά και φοβερά όλα αυτά, αλλά δυστυχώς είναι τέτοια, γι αυτό μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία, πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας και να τους εξηγούμε τους κινδύνους, είπε.

Βεβαίως ευθύνες έχουν και οι νέοι που δεν φοράνε κράνος ή δεν δένονται με ζώνη ασφαλείας αλλά και οι μεγαλύτεροι δεν πάνε πίσω αν ληφθεί υπόψιν ότι ποσοστό περίπου 80%, όπως εκτιμά ο κ. Παπάς, δεν φοράνε ζώνη στα εγγονάκια τους όταν τα μεταφέρουν από και προς το σχολείο. Μίλησα με κάποιους παππούδες και οι περισσότεροι λένε «δεν τρέχω, οδηγώ προσεκτικά, δεν είμαι μεθυσμένος κ.λπ.». Είπα σε έναν, πως ο εγγονός του που είναι οκτώ χρόνων και όταν γίνει 16 θα μπει σε ένα αυτοκίνητο και δεν θα βάλει τη ζώνη επειδή δεν συνήθισε από το σπίτι και αν συμβεί ένα ατύχημα και χάσει τη ζωή του, και σου πουν ότι οφείλεται στο ότι δεν φορούσε ζώνη, θα τραβάς τα μαλλιά σου». «Ντρέπομαι κ. Παπά, που δεν το σκέφτηκα, έτσι», αντέδρασε σοκαρισμένος ο παππούς.