H «Σχεδία» είναι ακόμα ένα καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα του Δήμου Λεμεσού που τους τελευταίους μήνες παρέχει υπηρεσίες στήριξης στην ευπαθή κοινωνικά ομάδα των αστέγων. Το διάστημα αυτό ήταν μια πολύτιμη παρακαταθήκη εμπειριών, αλλά και τεχνογνωσίας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων έλλειψης στέγης. 

Το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «Σχεδία», που o Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δημιούργησε, αποτελεί μια παρέμβαση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. 

Η δημιουργία του Κέντρου έγινε αποκλειστικά με την αξιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, την οικονομική αρωγή του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κυρίως την αμέριστη και συγκινητική συνεισφορά πολιτών σε εταιρικό και ατομικό επίπεδο.  
Φιλοδοξία των εμπλεκομένων φορέων, που ξεκινούν με βάση τη διαπίστωση «για άμεση κοινωνική παρέμβαση στις καθημερινές δυσκολίες», είναι να καταστεί το Κέντρο  εφαλτήριο μιας οργανωμένης και ορθολογικά σχεδιασμένης προσπάθειας με σκοπό την πολυεπίπεδη υποστήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης, καλύπτοντας ταυτόχρονα σε σημαντικό βαθμό τα κενά των ανάλογων κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους, στο πλαίσιο του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «Σχεδία» που λειτουργεί σε κτήριο που βρίσκεται στην οδό Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου 7, στη δυτική πλευρά του Τσιρείου Σταδίου, δήλωσε ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Πρόκειται για το πρώτο κέντρο παροχής εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης στέγης, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος επεσήμανε ότι το Κέντρο «Σχεδία» αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό όχι απλά ως ένα πρόβλημα στέγης ή διανυκτέρευσης, αλλά ως ένα σύνθετο πρόβλημα, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και πολλές φορές συνδυασμό παραγόντων, όπως οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία ή και ανέχεια, σοβαρή αδυναμία για διαχείριση καθημερινών δυσκολιών και έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, χρήση ουσιών, ύπαρξη ψυχιατρικών ή άλλων προβλημάτων υγείας, έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος (οικογένεια – φίλοι), υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με χαμηλούς μισθούς και χαμηλά επιδόματα ενοικίων.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, κεντρικός σκοπός της «Σχεδίας» είναι η κοινωνική επανένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Κοινωνική επανένταξη μέσα από ενεργοποίηση των ατόμων στην κοινωνία, ένταξή τους στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, απόκτηση μόνιμης στέγης και ό,τι άλλο θεωρηθεί αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Σύμφωνα με τον κ Νικολαΐδη, το Κέντρο «Σχεδία» στελεχώνεται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και διατηρεί στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και την Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή παρέχονται υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 70 άτομα, ενώ οι καθημερινές επισκέψεις και συναντήσεις με τους επωφελούμενους είναι περίπου 70 τη βδομάδα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, στόχος είναι να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας στον δρόμο μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών του. 

ΤΙ ΔΙΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Κατευθυντήριο στόχο του νέου μοντέλου δράσης αποτελεί η προσπάθεια για  διαφοροποίηση των αστέγων από παθητικούς αποδέκτες κοινωνικών υπηρεσιών και επιδομάτων σε ενεργούς πολίτες, στον άξονα μιας συντονισμένης προσπάθειας και  ολιστικής παρέμβασης γ??ια την επιστροφή και επανένταξή τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.

Συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου διαλαμβάνουν: 

  • Την παροχή ημερήσιας φροντίδας στον χώρο ώστε τα άτομα αυτά να έχουν ένα ζεστό μπάνιο, σνακ, φαγητό και χώρο ξεκούρασης και προστασίας από ακραίες καιρικές συνθήκες 
  • Τοποθέτηση σε χώρους διανυκτέρευσης  
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη: Οι ειδικοί του Κέντρου μαζί με τον εξυπηρετούμενο θα καταγράψουν τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και μαζί θα θέσουν συγκεκριμένους στόχους. Στο πλαίσιο της εκτίμησης αναγκών περιλαμβάνεται και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα, όπου απαιτείται η συνεργασία με άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, και η παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης
  • Εργασιακή και στεγαστική συμβουλευτική: Η ενεργοποίηση και η ένταξη των ατόμων στην αγορά εργασίας στοχεύουν να καταστήσουν τα άτομα αυτά ενεργά και ικανά να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής τους, μια από τις οποίες είναι η ανάγκη και το δικαίωμα της στέγασης.  
  • Ομαδική συμβουλευτική και εκμάθηση δεξιοτήτων 
  • Παρεμβάσεις στον δρόμο (street work) και γραμμή αναφορών 
  • Συλλογή στατιστικών στοιχείων: Το Κέντρο προχωρεί σε συλλογή στατιστικών στοιχείων και δεδομένων όπου καταγράφονται επίσημα τα στοιχεία για σκοπούς συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης του προβλήματος των αστέγων στη Λεμεσό.

24ωρη γραμμή για αναφορά περιστατικών

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά 8π.μ. – 6μ.μ., ενώ λειτουργεί 24ωρη γραμμή αναφορών, 25347878, του Κέντρου, στην οποία θα μπορούν να αναφέρονται περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψη των δημοτών αλλά και άλλων υπηρεσιών και οι ειδικοί του Κέντρου παρεμβαίνουν ανάλογα.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η συντονίστρια της «Σχεδίας», κοινωνική λειτουργός Χριστίνα Τσιαμπάρτα, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 78 περιστατικά και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούν μονήρη άτομα. Από αυτά τα περιστατικά, τα μισά αφορούσαν περιπτώσεις ατόμων που φιλοξενούνταν σε συγγενικά/φιλικά σπίτια ή κινδύνευαν με έξωση ή διέμεναν σε προσωρινούς χώρους διανυκτέρευσης ή έψαχναν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Συνήθως η στεγαστική συμβουλευτική και η καθοδήγηση για τα κοινωνικά δικαιώματα και παροχές αποτελούν τη βασική αρχή για την επίλυση πολλών καθημερινών δυσκολιών για αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιλύουν το στεγαστικό τους ζήτημα. Τα άλλα μισά περιστατικά, όπως σημείωσε η κ. Τσιαμπάρτα, αφορούσαν περιπτώσεις ανθρώπων που ζούσαν στους δρόμους ή σε αποθήκες ή στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές. Κατά τη διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι μερικά από αυτά τα περιστατικά λάμβαναν ήδη κάποιας μορφής βοήθεια από υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία. Το σημαντικό όμως για αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα άτομα να έχουν συνεχή υποστήριξη, ακόμα και διαμεσολάβηση προς τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλιστούν κοινωνικές παροχές και διευκολύνσεις.