Την έναρξη πιλοτικού προγράμματος βάσει του οποίου κοινωνικοί λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας θα εργάζονται σε υπερωριακή βάση απογεύματα και βραδινές ώρες ενέκρινε χθες μεταξύ άλλων δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των ΥΚΕ το Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Το σχέδιο θα τεθεί σε τελική δημόσια διαβούλευση στις 12 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία θα αναλύσει όλους τους στόχους αλλά και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό. 
 
Όπως εξήγησε στον «Φ» η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, στόχος της χθεσινής έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν η νομική κατοχύρωση του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με €7,4 εκατομμύρια. 
 
 
Στις δράσεις που έχουν εγκριθεί και μπορούν να προωθηθούν άμεσα περιλαμβάνεται η συνεργασία με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Αστυνομία και ομάδα εθελοντών, μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού. 
 
Παράλληλα, εγκρίθηκαν δράσεις που περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό ο οποίος είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το διάστημα μεταξύ 15 Απριλίου και 20 Μαΐου του 2019 κατά το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατέθεσαν τις απόψεις, τα σχόλια και τις εισηγήσεις. 
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή προγράμματος (σε πιλοτική βάση αρχικά) το οποίο προνοεί την υπερωριακή εργασία κοινωνικών λειτουργών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση και στήριξη των πολιτών. 
 
Σημαντική θεωρείται και η εφαρμογή του θεσμού του κοινωνικού λειτουργού/παρατηρητή της γειτονιάς. Στόχος της δράσης αυτής είναι «η ενδυνάμωση της πρόσβασης του πολίτη στις κοινωνικές υπηρεσίες και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον άμεσο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες». 
 
Η επόμενη δράση αφορά τη λειτουργία του θεσμού των «επειγόντων περιστατικών» . Συγκεκριμένα προνοείται η δημιουργία ειδικής ομάδας η οποία θα έχει ως στόχο την «αμεσότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και κρίσεων». 
 
 
Τέταρτη σημαντική δράση αφορά τη λειτουργία 24ωρης γραμμής επικοινωνίας με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας η οποία έχει ως στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που χρειάζονται βοήθεια. 
 
Περαιτέρω, στις δράσεις που έχουν εγκριθεί περιλαμβάνεται η αγορά υπηρεσιών από διάφορους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα υποστηρίζουν το έργο των ΥΚΕ ανάλογα με την κάθε περίπτωση παρέχοντας τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους σε πολυθεματικές επιστημονικές ομάδες. 
 
Επιπλέον προνοείται και η αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες με στόχο την ενδυνάμωση των ΥΚΕ σε όλους τους τομείς. 
 
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης δράσεις που αφορούν την οικογένεια και το παιδί, την ενδοοικογενειακή βία, τις υιοθεσίες, τη γονική μέριμνα και τα παιδιά που ζουν υπό τη φροντίδα των ΥΚΕ.  Πρόνοιες του σχεδίου αφορούν εξάλλουν τη στήριξη των οικογενειών που έχουν μέλη με αναπηρίες, τη στήριξη των παιδιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον νόμο, αλλά και δράσεις για την κοινωνική παρέμβαση σε ενήλικες. 
 
Στην εισαγωγή του αρχικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει ήδη τεθεί στη δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ότι στόχος της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των ΥΚΕ είναι η «παροχή προσβάσιμων, προσιτών, φιλικών και εξατομικευμένων κοινωνικών υπηρεσιών για ολιστική στήριξη του ατόμου και της οικογένειας, με ανθρωποκεντρικό, πολυθεματικό και αποτελεσματικό τρόπο, με στόχο την ενδυνάμωση και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ζωής τους και την ανάπτυξή τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους».