Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο διεκδικεί το χρίσμα για να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ισχυρότερος ίσως άνθρωπος στον κόσμο. 
 
Πλούσιος πολύ είναι και ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, όμως, που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δεν είναι ίδια περίπτωση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτον, είναι κατά πολύ, μα πάρα πολύ όμως, πλουσιότερος από αυτόν. Και δεύτερον (για να μην απαριθμήσουμε και άλλες, κραυγαλέες διαφορές), δεν καταγίνεται με ακίνητα, πύργους, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και λοιπά, αλλά είναι ιδιοκτήτης ενός από τους μεγαλύτερους ενημερωτικούς χρηματοπιστωτικούς  και λογισμικούς ομίλους εταιρειών παγκοσμίως. 
 
Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο στα περισσότερα μίντια με το «καλημέρα». Ούτε αυτά όμως του έχουν χαριστεί, και ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο Μπλούμπεργκ έχει δικά του. Και ήδη ζήτησε μεταχείριση που μάλλον έκανε πολλούς δημοσιογράφους του να νιώσουν τουλάχιστον άβολα. 
 
Η New York Times αναφέρεται σε μια «πολύ έντονη δοκιμασία» για έναν τεράστιο δημοσιογραφικό οργανισμό, ο διευθυντής του οποίου μάλιστα ανέπτυξε ευθέως τι θα κάνουν και, κυρίως, τι δεν θα κάνουν οι συντάκτες του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του εργοδότη τους. 
 
«Ετοιμαστείτε να καλύψετε την καμπάνια του αφεντικού συναινετικά, με προσοχή και περιορισμούς», συνοψίζει παραφραστικά στους Times ο Μαρκ Τρέισι την κατευθυντήρια γραμμή που γνωστοποίησε στο δημοσιογραφικό προσωπικό του Bloomberg ο διευθυντής του. 
 
«Δεν θα είναι εύκολη δουλειά για μας», είπε ο Ρίτσαρντ Μικελθουέιτ. «Ένα μέρος της φήμης μας για αντικειμενικότητα κερδήθηκε ακριβώς επειδή πάντα αποφεύγαμε να γράφουμε οτιδήποτε για τον εαυτό μας και ελάχιστα για τους ανταγωνιστές μας. Κανένας όμως προηγούμενος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα δεν είχε δικό του μέσο ενημέρωσης και μάλιστα αυτής της εμβέλειας». 
 
Όμως, πρόσθεσε, το Bloomberg θα καλύψει πλήρως την καμπάνια όλων των υποψηφίων, όπως έκανε μέχρι τώρα, μόνο που τούτη τη φορά σε κάθε θέμα που θα αναφέρεται «στον Μάικ», όπως τον λέει, θα υπάρχει μια υπενθύμιση σε αναγνώστες και χρήστες των υπηρεσιών μας ότι «ο ιδιοκτήτης του Μέσου στο οποίο εργαζόμαστε είναι και υποψήφιος». 
 
Παρόλα αυτά, το memo που κοινοποιήθηκε στους περίπου 2.700 δημοσιογράφους του Ομίλου αναφέρει επιπλέον ότι όλα τα Μέσα του, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg Businessweek και πολλών άλλων σχετιζόμενων διαδικτυακών τόπων, «δεν θα προβούν σε εις βάθος ερευνητική δημοσιογραφία για τον κ. Μπλούμπεργκ ή οποιονδήποτε άλλον από τους συνυποψηφίους του». 
 
Επίσης, ο κ. Μικελθουέιτ παρατήρησε εδώ ότι πολλοί από τους δημοσιογράφους-αρθρογράφους που έχουν θέσεις και συμμετοχή στην ενότητα «Απόψεις» του Bloomberg θα λάβουν άδεια αποχής από τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους προκειμένου να καλύψουν την προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπλούμπεργκ σε όλη τη χώρα. 
 
Όλα αυτά φέρουν πράγματι τους δημοσιογράφους σε μια άβολη θέση, πόσο μάλλον σε μια χώρα όπου σε μεγάλο βαθμό ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι ξέρουν πού στέκονται και γενικά σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο επιχειρηματίας Μάικλ Μπλούμπεργκ δεν ήταν ποτέ, και δεν θα είναι ούτε τώρα, «εύκολη περίπτωση», όχι μόνο για τους δικούς του δημοσιογράφους, αλλά και για τους υπόλοιπους.
 
Είναι ένας σοβαρός και πολύ ικανός επιχειρηματίας και έχει μεγάλη πείρα στη διοίκηση από δημόσιο αξίωμα. Μια ζωή Δημοκρατικός, άλλαξε κόμμα το 2001 για να κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ως Ρεπουμπλικανός και κέρδισε τον αντίπαλό του Μαρκ Γκριν.
 
Το 2005 επανεξελέγη και δύο χρόνια μετά εγκατέλειψε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο οποίο είχε εγγραφεί το 2001, και το 2009 κέρδισε 3η θητεία (που ολοκληρώθηκε το 2013), αυτή τη φορά ως «ανεξάρτητος υποψήφιος», υποστηριζόμενος όμως από τους Ρεπουμπλικανούς.
 
Πέρυσι, όταν ρωτήθηκε σε κάποια εκδήλωση εάν υπάρχει πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα εν όψει εκλογών το 2020, απάντησε ότι εάν το έκανε αυτό θα πουλούσε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, και μεταξύ σοβαρού και αστείου πρόσθεσε:
 
«Δεν θα ήθελα όμως οι ρεπόρτερ που εργοδοτώ και πληρώνω να γράψουν κάτι κακό για μένα. Δεν θα ήθελα να είναι αντικειμενικοί». 
 
Περίπου 2.700 δημοσιογράφοι δουλεύουν σήμερα για αυτόν, σε Μέσα που φέρουν το όνομά του, και ο οποίος τώρα έχει στόχο να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εάν το πετύχει, ο συνοδευτικός τίτλος του «δισεκατομμυριούχου Προέδρου», και μάλιστα του πλουσιότερου μέχρι τώρα, που ακολουθεί ώς τώρα τον Ντόναλντ Τραμπ, θα μοιάζει πια με αστείο. 
 
Ο Μπλούμπεργκ, 77, εκτιμήθηκε πριν από λίγες μέρες ότι έχει καθαρό πλούτο στα $58 δισ. και είναι ο 9ος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, 14ος στον κόσμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, 73, με περιουσία $3,1 δισ., είναι 248ος πλουσιότερος στην Αμερική, 766ος παγκόσμια. 
 
Τον πλούτον πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς, έλεγαν οι παλιότεροι. Σήμερα, μάλλον έχει συγχωνευτεί το πράγμα, αφού αυτός ο «ουδείς» θέλει και τα δύο. 
 
(*) Εκτενέστερη εκδοχή του άρθρου, από τον υπογράφοντα, δημοσιεύτηκε και στον ελληνικό ενημερωτικό ιστότοπο protagon.gr