Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη του Μιχάλη Πιερή με τίτλο «Εκεί που σμίγουν οι καιροί» πραγματοποιείται τον Νοέμβριο στην Αθήνα. 

Ο στίχος του Μιχάλη Πιερή χρησιμοποιείται ως τίτλος του συνεδρίου, επειδή απηχεί τη βαθιά του πεποίθηση ότι τα λογοτεχνικά κείμενα διέπονται από μια δυναμική που τους επιτρέπει να σχηματίζουν έναν τόπο οικείο και απρόσμενο, φιλόξενο και μεταβαλλόμενο: εκεί συναιρούνται οι εποχές και συναντιούνται οι άνθρωποι, σε έναν διαρκώς ανοιχτό διάλογο.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το διοργανώνουν, στην πρώτη επέτειο του θανάτου του, το Υφυπουργείο Πολιτισμού- Πολιτιστικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο Μιχάλης Πιερής (1952-2021) υπήρξε μια πολυδιάστατη προσωπικότητα: πανεπιστημιακός δάσκαλος, ποιητής, μεταφραστής, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας. Εξίσου πολυδιάστατο είναι το ερευνητικό του έργο: περιλαμβάνει μελέτες και εκδόσεις κειμένων από τη μεσαιωνική γραμματεία μέχρι τις μέρες μας.

Το Συνέδριο επικεντρώνεται σε δύο θεματικά πεδία: την ποίηση και το θέατρο, από τον 15ο αιώνα ώς σήμερα, και περιέχει (α) πρωτότυπες ανακοινώσεις και (β) την παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ήταν αγαπημένο δημιούργημα του Μιχάλη Πιερή και το συγκεκριμένο έργο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του ιδίου, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 10π.μ. στο Σπίτι της Κύπρου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Νάντια Στυλιανού, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Νικόλαος Ηρειώτης και η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Αντωνοπούλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.