To Top
14:00 Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Παιδιά φαντασιώνονται τον φόνο των γονιών τους στο WhereHaus 612
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Παιδιά φαντασιώνονται τον φόνο των γονιών τους στο WhereHaus 612
  07 Δεκεμβρίου 2017, 12:33 μμ  

Το έργο του Κουβανού συγγραφέα Χοσέ Τριάνα «Η νύχτα των δολοφόνων» προτείνει η θεατρική ομάδα Point Τo από τις 9 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου.

Γραμμένο το 1964, αλλά ιδιαίτερα επίκαιρο, το έργο αναπαράγει μια σειρά βασικών αντιπαραθέσεων: το παλαιό απέναντι στο καινούργιο, τα παιδιά απέναντι στους γονείς, το άτομο απέναντι στην εξουσία.

Παίζουν οι Λήδα Καραγιάννη, Ευαγγελία Νικολάου, Νικόλας Δημητρίου.

Ο Σάρτρ είπε: «Η κόλαση είναι οι άλλοι». Στο έργο του Τριάνα αυτό που δεσπόζει είναι πως «η κόλαση είμαστε εμείς οι ίδιοι». Τα πρόσωπα του έργου κάνουν μια δίκη για τους άλλους, τους κρίνουν, τους καταδικάζουν, θέλουν να τους καταργήσουν, στην εξέλιξη όμως της δίκης αποκαλύπτουν και τους ίδιους τους εαυτούς τους, τους κατακρίνουν και τους απορρίπτουν. Οι ερωτήσεις που βάζουν στους άλλους, τους οδηγούν να ανακρίνουν και τους εαυτούς τους.

Τρία αδέλφια παγιδευμένα στο τραυματικό παρελθόν τους, αδυνατούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του θύτη και του θύματος και καταφεύγουν σε φαντασιώσεις για να βρουν μια διέξοδο. Κάθε μέρα αναπαριστούν με τρομακτική λεπτομέρεια τον φόνο των γονιών τους. Το παιχνίδι πρέπει να φτάσει στο τέλος, αλλά λείπει το σθένος και η πειθαρχία να το ολοκληρώσουν. Οι γονείς τους πρέπει να πεθάνουν.

Για να ξεπεράσουν τις ενστάσεις τους και για να αντλήσουν κουράγιο για την άρρητη πράξη που αέναα σχεδιάζουν χωρίς να εκτελούν, αναλώνονται σε παιχνίδια ρόλων. Υποδύονται τους αυταρχικούς γονείς τους, τους αστυνομικούς, τους δικαστές και όλους όσους θα τους κατηγορούσαν σε περίπτωση που όντως γινόταν εγκληματίες.

Ποιος θα φτάσει το θανάσιμο αυτό παιχνίδι ρόλων μέχρι το τέλος χωρίς να λυγίσει; Ποιος θα είναι ο πιο αποτελεσματικός δολοφόνος; Ποιος θα είναι ο δολοφόνος; Ποιος θα ανοίξει την πόρτα;

Ο Χοσέ Τριάνα γεννήθηκε στο Καμαγουέη της Κούβας το 1931. Από το 1950 ταξιδεύει στην Ευρώπη. Θα παραμείνει στην Ισπανία όπου και αρχίζει το συγγραφικό του έργο, συνθέτοντας τα πρώτα του ποιήματα και γράφοντας τα πρώτα του θεατρικά έργα. Τον Ιανουάριο του 1959 ο Τριάνα επιστρέφει στην εξεγερμένη Κούβα για να υποστηρίξει την επανάσταση και τον επόμενο χρόνο ανεβαίνει στην Αβάνα το έργο του «Η Μήδεια στον καθρέφτη». Το 1965 βραβεύεται με το «Premio Casa de las Américas de Teatro» για το έργο «Η Νύχτα των δολοφόνων», έργο που του χαρίζει διεθνή αναγνώριση.

Πέρα από το δραματουργικό του έργο, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, έχει γράψει σενάρια για το κινηματογράφο, συλλογές διηγημάτων και μυθιστορήματα.

Επίσης έχει παραδώσει μαθήματα δραματουργίας στο «Dartmouth College» και στο «Ollantay Center for Arts» κι έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αμερικής.

Παγκύπρια πρεμιέρα, Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30. Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σαββατο και Κυριακή, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, 2018

Συντελεστές 

Μετάφραση / Διασκευή / Σκηνοθεσία / Μουσική: Ευριπίδης Δίκαιος
Παίζουν: Λήδα Καραγιάννη, Ευαγγελία Νικολάου, Νικόλας Δημητρίου 
Σκηνικά / Κοστούμια: Ευαγγελία Ονουφρίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Ευριπίδης Δίκαιος, Νικόλας Δημητρίου
Σχεδιασμός αφίσας: Χριστόδουλος Χριστοδουλου
Φωτογράφιση: Έλενα Λοϊζου
Παραγωγή: Ευαγγελία Ονουφρίου
Ευχαριστούμε τη Βίκυ Κάλλα για τη συμβολή της στην κινησιολογία.
 
Θέατρο: WhereHaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Βιομ. Παλλουριώτισσας, Λευκωσία.
Κρατήσεις: 99 588103, 99 122552, από τις 15:00 ως 21:00
Είσοδος: €15  Μειωμένο εισιτήριο: €10

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.