Στη μη απόλυτη συμμόρφωση των αστυνομικών με τις διατάξεις και τις εγκυκλίους του Σώματος, αποδίδει η ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου τον μεγάλο αριθμό αποδράσεων κρατουμένων (17) κατά την τελευταία διετία. Αυτό συνάγεται από υπηρεσιακό σημείωμα που στάλθηκε την περασμένη Πέμπτη (28/07) από το αρχηγείο προς όλους τους αστυνομικούς διευθυντές παγκυπρίως και επικεφαλής μονάδων/υπηρεσιών. 

Το σημείωμα, το περιεχόμενου του οποίου παρουσιάζει ο «Φ» στο παρόν δημοσίευμα, είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων της αστυνομικής ηγεσίας. Το υπογράφει ο υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου για λογαριασμό του αρχηγού του Σώματος, Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Φέρει τίτλο «Χειρισμός Κρατουμένων – Συνοδεία / Μεταφορά Κρατουμένων / Τρόπος Χρήσης Χειροπέδων» και υπενθυμίζει στους προϊστάμενους τμημάτων και υπηρεσιών του Σώματος τις ακριβείς αστυνομικές πρόνοιες. Καλεί, ταυτόχρονα, τους εν λόγω αξιωματικούς να μεριμνήσουν να διοργανωθούν διαλέξεις στους υφιστάμενούς τους σε συνεργασία και με τον διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας (εφόσον κριθεί απαραίτητο).

Τέλος, δίδεται ρητή οδηγία στους εν λόγω αξιωματικούς όπως κάνουν αιφνίδιους ελέγχους στα στελέχη της Δύναμης που συμμετέχουν σε συλλήψεις υπόπτων ή σε μεταφορά υποδίκων και κρατουμένων. Κι αυτό για να διαπιστώνονται κατά πόσο τηρούνται τα όσα προνοούνται από τις αστυνομικές διατάξεις και εγκυκλίους.

Ως γνωστόν, την Τρίτη το βράδυ 32χρονος από το Πακιστάν δραπέτευσε ενώ μεταφερόταν με όχημα από μέλη της ΥΚΑΝ σε χώρο κράτησης στη Λάρνακα. Πρόκειται για τη 17η περίπτωση διαφυγής κρατουμένου από τη νόμιμη κράτησή του κατά την τελευταία διετία. Τα δυο στελέχη της Αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο υπηρεσιακό σημείωμα που έστειλε ο κ. Δημητρίου, γίνεται αναφορά σε τρεις αστυνομικές διατάξεις που διέπουν τον τρόπο μεταφοράς ατόμων που τελούν υπό κράτηση, τον περιορισμό τους, τα δικαιώματα των τελευταίων και τη φυσική ασφάλεια. Κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο χρήσης χειροπέδων και τη ρητή αναφορά που υπάρχει στη σχετική διάταξη: «Στις περιπτώσεις που επιβάλλεται η χρήση χειροπέδων, αυτές να φέρονται στα χέρια των κρατουμένων ασφαλισμένες στο πίσω μέρος του κορμού τους». 

Σημειώνεται, ακόμη, το αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στο αστυνομικό σώμα τα περιστατικά απόδρασης: «τα περιστατικά απόδρασης κρατουμένων, πέραν των οποιωνδήποτε άλλων προβλημάτων που προκαλούν, πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος, την εικόνα και την αξιοπρέπεια της Αστυνομίας». Και συνεχίζει, ρίχνοντας το μπαλάκι στους αξιωματικούς: «Για αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, δίδονται οδηγίες όπως επιληφθείτε προσωπικά του θέματος. Για τον σκοπό αυτό, να ενημερωθούν σχετικά όλα τα υπό διοίκηση μέλη σας, για πιστή συμμόρφωση με τις πρόνοιες των υπό αναφορά Αστυνομικών Διατάξεων».

Δίδονται και ξεκάθαρες οδηγίες για επιμόρφωση των μελών της Αστυνομίας: «Επιπρόσθετα, να διοργανωθούν διαλέξεις από τους οικείους Αξιωματικούς Εκπαίδευσης προς όλα τα μέλη σας, σε σχέση με τις με τις πρόνοιες των Αστυνομικών Διατάξεων. Παράλληλα, τόσο εσείς, όσα και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησής σας, να προβαίνετε σε τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, ώστε να διαπιστώνεται εάν εφαρμόζονται οι οδηγίες, καθώς και οι υφιστάμενες Αστυνομικές Διατάξεις. Ταυτόχρονα, στην εκπαίδευση να συνδράμει και ο Διευθυντής Αστυνομικής Ακαδημίας, για εκπαίδευση μελών τα οποία δεν θα παρακολουθήσουν την εν λόγω εκπαίδευση στις Επαρχίας/Μονάδες τους, σε συνεννόηση με τους Αστυνομικούς Διευθυντές / Διοικητές».

Γενικότερα, στέλνεται το μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά πανομοιότυπα περιστατικά στο μέλλον. Στην εισαγωγή, άλλωστε, γίνεται λόγος για «ρητές οδηγίες και πιστή συμμόρφωση».