► Η Κύπρος είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, είπε ο Πρόεδρος μιλώντας στην έναρξη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην Πάφο. Αλλά, συνεχίζουμε να παράγουμε ηλεκτρισμό με μαζούτ και να πληρώνουμε πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων για τους ρύπους, συνεχίζουμε να μην έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες και το 90% των Κυπρίων να διακινούνται μόνο με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο (το υπόλοιπο 10%, μάλλον δεν διακινείται καθόλου), συνεχίζουμε να καίμε τα δάση μας, να ρυπαίνουμε τη θάλασσα, να πετάμε τα σκουπίδια μας όπου φτάσουμε, να έχουμε μόνο σχέδια και όχι πράξεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου… Από λόγια πάει καλά και η κλιματική αλλαγή!

► Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, όχι επειδή ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους είναι εκρηκτικός χαρακτήρας, ό,τι λέει στη Βουλή να το παίρνουμε στο σορολόπ. Λέει και σοβαρά πράματα. Χτες έθεσε θέμα το οποίο κανείς δεν αγγίζει, φοβούμενοι μην και κακοχαρακτηριστούν. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, λέει, αντί να προχωρήσει στην αναγκαστική αφυπηρέτηση του Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, κόντρα στο Σύνταγμα του παραχώρησε άδεια άνευ απολαβών για πέντε χρόνια. Κι αυτό, ζητά ο βουλευτής να το εξετάσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Γιατί δεν το εξέτασε μέχρι τώρα αν υπάρχει ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας; Επειδή είναι ο Κιζίλγιουρεκ με τη γνωστή ενσυναίσθηση; Ο Ανδρέας Δημητρίου, ας πούμε, όταν έγινε υπουργός του Χριστόφια «αφυπηρέτησε» από το Πανεπιστήμιο. Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους όταν έγινε βουλευτής «αφυπηρέτησε» από καθηγητής. Ποιος χάνει από τις αφυπηρετήσεις, τις υπουργοποιήσεις και τα βουλευτιλίκια είναι κάτι που φαίνεται, αλλά το Σύνταγμα κι οι κανονισμοί πρέπει να ισχύουν για όλους. Έχει καμιά ερμηνεία ο Εισαγγελέας, να λήξει το ζήτημα, ή θα κάνει καμιά έκρηξη πάλι ο βουλευτής;

► Παραιτήθηκε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα και το κατοχικό καθεστώς θα προχωρήσει σε πρόωρες «βουλευτικές» εκλογές. Δυο πράγματα να ελπίζουμε: Τα τουρκοκυπριακά κόμματα που επικρίνουν τον Τατάρ και την «κυβέρνηση» για την επιμονή στα δύο κράτη και το σφιχταγκάλιασμα της Τουρκίας, να μην το έκαναν λόγω «εκλογών» και να συνεχίσουν. Και, να βρουν τον τρόπο να πολεμήσουν το κόμμα των εποίκων να μην επανέλθει στη «βουλή» ενισχυμένο, ούτε και στην επόμενη «κυβέρνηση».

►«Η προσπάθεια μας για προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της νόσου Covid-19 είναι συνεχής μέχρι την επίτευξη του κοινού μας στόχου, που είναι να εξέλθει η χώρα της πανδημίας», ανακοίνωσε χτες ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Αλλά την ίδια μέρα, με αφορμή τον εντοπισμό νοσηλεύτριας με κορωνοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μάθαμε από τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ ότι στη συγκεκριμένη μονάδα στο Μακάρειο, το 25% των νοσηλευτών είναι ανεμβολίαστοι, ότι ο εμβολιασμός στο ιατρικό προσωπικό ανέρχεται στο 90% και στο νοσηλευτικό προσωπικό στο 70%. Ο εμβολιασμός, όμως, στον πληθυσμό ξεπέρασε το 80%, τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Όταν, όμως, υπάρχει έστω κι ένας γιατρός ή νοσηλευτής που δεν εμβολιάζεται, κάτι πάει λάθος. Όλη αυτή η εκστρατεία έπεισε τους πολίτες αλλά δεν έπεισε τους ανθρώπους που είναι η δουλειά τους η υγεία των πολιτών;

► Από το 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 στο μητρώο αλλοδαπών κατεγράφησαν 209.684 πρόσωπα (121.265 από τρίτες χώρες και 84.419 από ευρωπαϊκές). Να, που φαίνεται και στους αριθμούς γιατί υπάρχουν πια γειτονιές, που αν χαθείς και θέλεις να ρωτήσεις για να βρεις το δρόμο σου θα είσαι τυχερός να πέσεις σε Κυπραίο να ξέρει να σου απαντήσει. Πάντως, εντάξει, καλό είναι να μας απασχολήσουν οι αριθμοί αλλά υπάρχει κι άλλο, πιο σοβαρό πρόβλημα. Το είπε ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης: Κύπριος υιοθέτησε 6 ή 7 παιδιά από διάφορες γυναίκες. Για να παίρνει επιδόματα αν κατάλαβα. Άλλοι, Κύπριοι επίσης, στοιβάζουν 500-600 μετανάστες σε ένα κτήριο, εισπράττοντας €50 από τον καθένα μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ε, δεν τα κάνουν όλα οι μετανάστες, έχουμε κι εμείς καλά κουμάσια.

[email protected]