ΤΑ στατιστικά επιβεβαιώνουν εν πολλοίς το μέγεθος του προβλήματος, του φαινομένου. Ασφαλώς και οι αριθμοί δεν μπορούν να αναδείξουν σε βάθος σε όλες του τις παραμέτρους τη διάσταση του φαινομένου αυτού. Τι αναφέρουν τα στατιστικά: Το Σπίτι του Παιδιού δέχθηκε 368 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα. Οι 230 περιπτώσεις αφορούν μόνο το 2019! Τούτο ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με  την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η πρόεδρος του Συμβουλίου “ΦΩΝΗ” Αναστασία Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα του Hope For Children Άντρια Νεοκλέους. 
ΤΑ στοιχεία προκύπτουν  από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα παιδιά και τις οικογένειες που παραπέμπονται στο Σπίτι του Παιδιού μετά από καταγγελία για σεξουαλική ακοποίηση.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλά στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί και δείχνουν ένα φαινόμενο να επαναλαμβάνεται, παρά το γεγονός ότι έχουν τα τελευταία χρόνια γίνει πολλά σε σχέση με τις μεθόδους αποτροπής. Είναι σαφές πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπήρχε ενδοοικογενειακή σχέση μεταξύ του υπόπτου και του παιδιού. Αλλά στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου η βία ήταν εκτός οικογένειας, και πάλι στην πλειοψηφία ο ύποπτος ήταν γνωστός προς το παιδί και συνήθως στον κύκλο εμπιστοσύνης του.
ΕΙΝΑΙ σαφές, όπως συναφώς ανέφερε και η  κ. Παπαδοπούλου, πως τα στατιστικά στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν την ανάγκη για την ύπαρξη ενός πολυθεματικού κέντρου για την αντιμετώπιση περιστατικών και την παροχή στήριξης και θεραπείας σε όλα τα θύματα. Ταυτόχρονα, όπως είπε,  τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τόσο το εύρος του προβλήματος αλλά και τα κενά τα οποία παραμένουν σε σχέση με την πρόληψη και κάλεσε όλες τις υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία όπως εφαρμόσουν τις δράσεις πρόληψης τις οποίες έχουν αναλάβει μέσω της Εθνικής Στρατηγικής. 
ΤΟ φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό, ούτε αφορά μόνο τη χώρα μας. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως στα παλιά χρόνια, στο μακρινό παρελθόν και στο λιγότερο μακρινό παρελθόν, υπήρχαν πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στο παρελθόν είτε γιατί η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη είτε γιατί πρωτίστως δεν υπήρχαν μηχανισμοί ενημέρωσης και αποτροπής, τα περιστατικά αυτά δεν γινόντουσαν ποτέ γνωστά. Επικρατούσε η απόλυτη σιωπή, που σήμαινε και συγκάλυψη του εγκλήματος.
ΣΗΜΕΡΑ και μηχανισμοί υπάρχουν και η κοινωνία δεν είναι ανεκτική. Το θέμα, βέβαια, είναι να υπάρχει πρόληψη, η οποία θα οδηγεί στην αποτροπή. Να περιοριστούν στο ελάχιστο τα περιστατικά. Κι αυτό θα γίνει και μέσα από τις καταγγελίες των θυμάτων κατά των δραστών. Χρειάζεται τόλμη, αλλά επιβάλλεται να γίνει. Όλες οι υπηρεσίες του Σπιτιού του Παιδιού παρέχονται υπό τη συστηματική εποπτεία εξωτερικών συνεργατών κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι περιπτώσεις που παραπέμφθηκαν συζητήθηκαν πολυθεματικά στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι πρόδηλο ότι έγιναν πολλά βήματα. Ωστόσο, είναι προφανές πως υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε μέχρι να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, δηλαδή της ικανοποιητικής πρόληψης για αντιμετώπιση του φαινομένου.
ΕΙΝΑΙ απαίτηση της κοινωνίας να καταπολεμηθεί η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, αλλά για να γίνει τούτο πραγματικότητα επιβάλλεται η συστράτευση όλων και Πολιτείας και πολιτών.