ΜΙΑ ακόμη επέτειος από την ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, του κατοχικού μορφώματος. Η Άγκυρα, στις 15 Νοεμβρίου 1983, στα πλαίσια προώθησης των σχεδιασμών της, της εδραίωσης των τετελεσμένων της κατοχής προχώρησε σε μια παράνομη πράξη, την ανακήρυξη ψευδοκράτους, στην περιοχή που διά της στρατιωτικής ισχύος κατέβαλε το καλοκαίρι του 1974. Πριν ακόμη από την ανακήρυξη του κατοχικού μορφώματος σε «κράτος», η Τουρκία μεθόδευε τη διαμόρφωση διά των τετελεσμένων μιας χωριστής οντότητας. Στα πλαίσια αυτά δημιούργησε «θεσμούς», «κρατικές δομές» και λειτούργησε ένα παράνομο μόρφωμα με μοντέλο «κράτους». Αυτό ενισχύθηκε και με τη μεταφορά εποίκων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου με προφανή στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η αποσχιστική αυτή ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας έχει καταδικαστεί από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας ως νομικά άκυρη και ζητήθηκε η άμεση ανάκλησή της. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας είναι ξεκάθαρο πως η υιοθέτηση των ψηφισμάτων δεν εμπόδισε την Άγκυρα να προσπαθεί συστηματικά και μεθοδευμένα να εδραιώσει βαθμηδόν την παρουσία του ψευδοκράτους και να το αναβαθμίσει πολιτικά και οικονομικά. Τα ψηφίσματα δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. 
ΣΤΑ κατεχόμενα σήμερα γιορτάζουν τη συνέχιση της παρανομίας, τη συνέχιση της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρελάσεις και πανηγύρια. Τι γιορτάζουν; Μια προκλητική, αποσχιστική ενέργεια. Γιορτάζουν την παρανομία και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Και σε αυτούς τους γιορτασμούς συμμετέχει όλο το πολιτικό-σύστημα των κατεχομένων. Αυτό ερμηνεύεται πως δεν είναι λύση που θέλουν –ανεξαρτήτως τι λένε δημόσια– αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν αναβάθμιση και αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος. Άλλωστε η επιδίωξή τους, όπως φαίνεται και από την τακτική που υιοθετούν στις διαπραγματεύσεις, είναι η μετεξέλιξη του κατοχικού καθεστώτος σε χωριστό τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. 
ΤΟ ψευδοκράτος, το οποίο σήμερα έχει επέτειο για την παράνομη ανακήρυξή του, αποτελεί ένα κατοχικό μόρφωμα, το οποίο δεν πρόκειται, δεν πρέπει, να νομιμοποιηθεί ποτέ. Δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας. Αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Εντός και εκτός Κύπρου. Θεωρούμε πως η θλιβερή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους αποτελεί ευκαιρία για να αναδειχθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να μπει το Κυπριακό και οι συζητήσεις για λύση σε μια σωστή βάση. Δεν πρόκειται να θέσουμε υπερβολικά ζητήματα ούτε αξιώσεις. Οφείλουμε, ωστόσο, να επαναλάβουμε τα αυτονόητα και εκείνα που θα έπρεπε να γίνονται αντιληπτά εντός και εκτός Κύπρου. Μπορεί να έχουμε και εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ελληνική κυπριακή πλευρά, ευθύνες για το γεγονός ότι δυστυχώς κάποιοι σκοπίμως και άλλοι όχι, ξεχνούν τα βασικά, τα αυτονόητα. Κοντολογίς, ξεχνούν πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να διαιωνίζει την παρανομία, να μην την αποδεχθεί μέσα από μια συγκαλυμμένη νομιμότητα. Δεν είναι επιτρεπτό, αποδεκτό, μέσα από μια συμφωνία που θα επιβεβαιώνουν τις παρανομίες και θα τις νομιμοποιούν. Είναι γι’ αυτό που η 15η Νοεμβρίου είναι μία μαύρη επέτειος, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλους εκείνους που πιστεύουν και σέβονται τη διεθνή νομιμότητα.