Το ΚΚΕ επιμένει σε μια γλώσσα που αντανακλαστικά δυσκολεύει, αν δεν εμποδίζει, κάποιο κόσμο να προβληματιστεί επί της ουσίας όσων θέτει το κόμμα στον δημόσιο διάλογο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση και επισήμανε πως η αφορμή αυτή «φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα ‘τα κέρδη τους ή οι ζωές μας’».

Αφού πρώτα καταγγέλλει την υποκρισία όσων λαμβάνουν ή επιβάλλουν τις αποφάσεις για το περιβάλλον και μετά χύνουν κροκοδείλλια δάκρυα, το ΚΚΕ επισημαίνει πως αυτοί «είναι οι ίδιοι που μετατρέπουν το περιβάλλον σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και σε ευκαιρία για να ‘εμπορευθούν’ και τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους».

Και προσθέτει: «Την ίδια ώρα, η ΕΕ βαφτίζει ‘πράσινο’ το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την πυρηνική ενέργεια, ενώ στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος γενικεύει την πολιτική της εμπορευματοποίησης».

Και κάτι από την ανακοίνωση που έχει άμεση σχέση και με τα δικά μας στην Κύπρο, καθώς πηγαινοέρχεται από το Υπουργικό στη Βουλή και ανάποδα ο λεγόμενος επενδυτικός νόμος, για αμφιλεγόμενες διαδικασίες εξπρές στην αδειοδότηση «μεγάλων αναπτύξεων», οι οποίες κατά κανόνα επιφέρουν και μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον: «Όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν για να ‘απελευθερωθούν’ τα επιχειρηματικά σχέδια των ομίλων από κάθε ουσιαστικό έλεγχο, με τις fast track διαδικασίες, προς όφελος κυρίως του κατασκευαστικού, τουριστικού κεφαλαίου και των ‘πράσινων’ ομίλων». Και την ίδια ώρα, καταλήγει η ανακοίνωση, τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνουν το βαρύ κόστος της ‘πράσινης μετάβασης’, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ‘πράσινοι επενδυτές’ της απελευθερωμένης ενέργειας και οι όμιλοι παραγωγής ‘πράσινου’ εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων».

Αρχές του ’23 οι πέντε κολοσσοί του ενεργειακού τομέα (BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell, Total Energies), οι οποίοι ασμένως και ασυστόλως διεισδύουν στην εμπορική εκμετάλλευση των ΑΠΕ και πρόθυμα συμβάλλουν στην πανάκριβη πράσινη μετάβαση -και πάλι ως οι μεγαλύτεροι παίκτες- ανακοίνωσαν κέρδη περίπου 200 δισ. δολαρίων μέσα στο ’22 (τα ψηλότερα στην ιστορία τους) και υπολογίζεται ότι μέσα στο ’23 τα κέρδη τους απλά θα πέσουν στα 160 δισ. Μικρότερα -αλλά πάντως μεγάλα και απρόσμενα, όπως τα αποκαλούν- κέρδη καταγράφουν και εκατοντάδες άλλες εταιρείες του ενεργειακού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τις επείγουσες ανάγκες που προκαλεί η επιβολή στα ευρωπαϊκά κράτη μιας πράσινης μετάβασης με κερδοσκοπικούς όρους, αλλά και τις ψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, των οποίων η χρήση δεν συρρικνώνεται κατ’ ανάλογο βαθμό του κόστους για την εσπευσμένη εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ. Μια χαρά τους βόλεψαν και η πανδημία και η εισβολή στην Ουκρανία.

Μοιάζει μη αναστρέψιμη η απώλεια της ευκαιρίας για ένα ουσιαστικά νέο ενεργειακό μοντέλο, με πραγματικά φθηνότερα πράσινα καύσιμα.