Μετά από ένα χρόνο ερευνών η έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για τα διαβόητα πάρτι του Μπόρις Τζόνσον δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το πόρισμα επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι ήδη γνώριζαν, ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός παραπλάνησε και το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη όταν δήλωσε ότι είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Προφανώς και οι κανόνες δεν τηρήθηκαν, προφανώς και ήταν εις γνώση του πως δεν γινόταν, ενώ όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν μπορούσαν καν να θάψουν τους δικούς τους που πέθαναν από Covid, ο ίδιος να έκανε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα από το κοινοβούλιο, μια τιμωρία που ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει, επειδή την περασμένη βδομάδα πρόλαβε να παραιτηθεί από βουλευτής. Επειδή, όμως η επιτροπή προνομίων που ερεύνησε την υπόθεση επιθυμεί να διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος, ίσως να στερηθεί το πάσο που προσφέρεται στους περισσότερους πρώην βουλευτές και παρέχει προνομιακή πρόσβαση στο Ουεστμίνστερ.

Με λίγα λόγια ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον πρώην πρωθυπουργό, που το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η προνομιακή πρόσβαση στο Ουεστμινιστερ. Ούτως ή άλλως ο δρόμος της επιστροφής για αυτόν στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει κλείσει και ότι ήταν να πάρει από την βρετανική πολιτική σκηνή το πήρε. Και όχι δεν εξελέγη για να υπηρετήσει το βρετανικό λαό.

Ο Μπόρις Τζόνσον έστησε την καριέρα του στα ψέματα. Αν και δεν ήταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις έγινε υπέρμαχος του Brexit, καθώς αυτή η στροφή εξυπηρέτησε τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Από το σκάνδαλο Πίντσερ και τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι την πιθανή παρανομία για διακόσμηση της οικείας του συνεχώς βρισκόταν υπό πίεση.

Παρά το ότι αποδεδειγμένα ο Μπόρις Τζόνσον είναι αναξιόπιστος παραμένει δημοφιλής. Τόσο που να χρυσοπληρώνεται για να δίνει ομιλίες σε πανεπιστήμια και ιδρύματα. Μόνο για μια ομιλία 45 λεπτών τον περασμένο Οκτώβριο στο Κολοράντο Σπρινγκς πληρώθηκε 370.000 δολάρια. Περίπου διπλάσια χρήματα από τον ετήσιο μισθό του ως πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα που πολλοί συμπατριώτες του έχουν σφίξει το ζωνάρι και λόγω των συνεπειών του Brexit, στο οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και ο ίδιος, ο πρώην πρωθυπουργός καλοπερνά. Και μάλλον θα έχει ένα πλατύ χαμόγελο βλέποντας τους πρώην συναδέλφους του να προσπαθούν να του ρίξουν τώρα ευθύνες.