Έχουν περάσει ακριβώς τρία χρόνια από την απόφαση για μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από την περιοχή Ιδαλίου και ακόμη δεν έχει γίνει κατορθωτό να ξεκινήσει ανέγερσή τους σε κάποια άλλη περιοχή.

Κι αυτό επειδή στις τρεις περιοχές που επιλέχθηκαν από το κράτος, υπάρχουν σφοδρότατες αντιδράσεις από τους κατοίκους που επηρεάζονται, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως θα σταματήσουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια, πέραν από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων του Ιδαλίου, πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλές κινητοποιήσεις στις περιοχές Βασιλικού, Κόσιης και Μιτσερού, στις οποίες προγραμματίζεται η ανέγερση εργοστασίων παραγωγής σκυροδέματος. Άρα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό πως ό,τι και να κάνουν, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρόκειται να επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών για τα ασφαλτικά εργοστάσια.

Προεκλογικά είχαν δοθεί υποσχέσεις στους δήμους και τις κοινότητες που διαμαρτύρονται, πως θ’ αλλάξουν οι σχεδιασμοί και πως τ’ ασφαλτικά δεν θα μετακινηθούν στην περιοχή τους. Η δημοσιοποίηση, ωστόσο, της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων για το περιβάλλον για ανέγερση μονάδας παραγωγής σκυροδέματος στην Κόσιη, κατέδειξε πως οι σχεδιασμοί προχωρούν όπως προαποφασίστηκε.

Εν τω μεταξύ, επειδή δεν βρίσκεται λύση, οι μελέτες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, που έχουν διενεργήσει εδώ και καιρό οι εταιρείες, θύματα κι αυτές του πρόχειρου σχεδιασμού που έγινε, σε κάποιες περιπτώσεις είναι παρωχημένες αφού άλλαξαν τα δεδομένα σε κάποιες περιοχές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κόσιης, που γειτνιάζει με μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Αραδίππου όπου ανεγέρθηκαν πολλά σπίτια την τελευταία τριετία. Το απίστευτο είναι πως το ίδιο κράτος που υπέδειξε την περιοχή ως κατάλληλη για ανέγερση δύο ασφαλτικών εργοστασίων, αποφάσισε σε μικρή απόσταση ν’ ανεγείρει τη νέα Τεχνική Σχολή Λάρνακας, που θα φιλοξενεί 630 μαθητές. Οι εργασίες για την τεχνική σχολή, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα ξεκινήσουν τέλος αυτού του χρόνου και θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα στρατόπεδο κι ένα ιδιωτικό σχολείο, ενώ προγραμματίζεται και η δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου της επαρχίας Λάρνακας.

Δικαιολογημένα οι κάτοικοι των τριών περιοχών που προγραμματίζονται τα ασφαλτικά, διερωτώνται πώς το ίδιο κράτος που θεώρησε πως τ’ ασφαλτικά εργοστάσια στο Δάλι επηρεάζουν τη δημόσια υγεία επειδή γειτνιάζουν με την κατοικημένη περιοχή, έδωσε άδεια για ανέγερση άλλων και πάλι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Οι εταιρείες διαβεβαιώνουν βεβαίως, πως η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στα νέα εργοστάσια δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον, κάτι το οποίο διερευνά το Τμήμα Περιβάλλοντος, που μέχρι στιγμής άναψε πράσινο φως μόνο για το εργοστάσιο στο Μιτσερό. Οι δήμοι και οι κοινότητες που θα επηρεαστούν, εύλογα διερωτώνται πάντως, για ποιο λόγο δεν αναβαθμίστηκαν με τη νέα τεχνολογία τα υφιστάμενα εργοστάσια και θα δοθούν εκατομμύρια για να κτιστούν άλλα.

Οι σχεδιασμοί που έγιναν βαραίνουν, όπως γίνεται αντιληπτό, την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ωστόσο, βρέθηκαν στα χέρια αυτής της Κυβέρνησης, η οποία πρέπει να λύσει το γόρδιο δεσμό και να λάβει σύντομα αποφάσεις, προκειμένου από τη μία να μην επιβαρυνθούν άλλες κοινότητες και από την άλλη να μην μείνει η χώρα χωρίς ασφαλτικά εργοστάσια.