Όσοι πιστοί προσέλθετε στη νήσο Κύπρο. Αν και παράνομοι, δεν πρόκειται να συλληφθείτε γιατί δεν ξέρουμε τι να σας κάνουμε! Απλά, κλείνουμε τα μάτια και μπορείτε να αλωνίζετε ελεύθερα με τα προβλεπόμενα επιδόματα που χορηγεί το κράτος, ώς που να δούμε… H παραδοχή περί ξέφραγου αμπελώνα είναι ξεκάθαρη.

Αυτά έχουν λεχθεί εν ολίγοις την περασμένη Τρίτη, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ενώπιον της Ad Hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος. Είναι προσβλητικά για τη λειτουργία του κράτους, αλλά και τη διαχείριση ενός προβλήματος που έχει καταστεί βραχνάς για την κοινωνία, με το ποτήρι να έχει ξεχειλίσει το τελευταίο διάστημα με όλα αυτά -τα καταδικαστέα- έκτροπα που βλέπουμε να συμβαίνουν σε μια τόσο μικρή χώρα.

«Δεν μπορούμε να συλλάβουμε και να απελάσουμε οποιοδήποτε παράνομο αλλοδαπό βρίσκεται στη χώρα. Χρειαζόμαστε τρεις εβδομάδες για να ετοιμάσουμε τα χαρτιά τους. Ακόμη και να παραδίδονταν οικειοθελώς για να απελαθούν θα αφήνονταν ελεύθεροι. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι κράτησης». Καταλήγοντας ο υπουργός στην ενημέρωσή του προς τους βουλευτές της επιτροπής αναφέρθηκε σε δύο επιλογές. «Είτε φεύγουν από μόνοι τους με €1000-€1500» που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, εκτός και αν δεν είναι έτσι…, «είτε μένουν παράνομα».

Δύο σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τα όσα ανέφερε ο κ. Ιωάννου είναι, πρώτον, η εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε Κογκό, Νιγηρία, Καμερούν, που ανέλαβε η Κύπρος, ώστε να γνωρίζουν την πραγματικότητα στη νήσο μας και να μην τους δημιουργούνται ανεδαφικές προσδοκίες για το τι θα συναντήσουν εδώ. Αυτό, είπε ο υπουργός, αποφασίστηκε όταν εξετάστηκε και το περιεχόμενο συνεντεύξεων αλλοδαπών, οι οποίο παρουσίαζαν την Κύπρο ως παράδεισο και τους έπεισαν ότι θα μπορούσαν να επιβιβαστούν σε τρένο για να φτάσουν στη Γερμανία. Το ερώτημα που τίθεται, είναι πώς γίνεται εκστρατεία… από τη μια και, από την άλλη ενημέρωση σε δημόσια συζήτηση ότι στην Κύπρο η παράνομη διαμονή δεν μπορεί να εκδιωχτεί, ενώ παράλληλα με κάποιο τρόπο παρέχονται και επιδόματα; Ας μην τους υποτιμούμε.

Ο κάθε παράνομος αλλοδαπός μπορεί να χρησιμοποιήσει την Κύπρο και ως σταθμό για το χρονικό διάστημα στο οποίο η Δημοκρατία αδυνατεί να τον απελάσει και στη συνέχεια να μεταβεί προς τον τόπο της αρεσκείας του. Εκτός και αν διαπιστώσει σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα ότι η Κύπρος είναι όντως ο παράδεισος που επιζητεί και στρογγυλοκαθήσει.

Το δεύτερον σημείο, ανάγεται στην αναφορά του κ. Ιωάννου ότι η Κύπρος προσέγγισε τρεις αφρικανικές χώρες (ίσως για τις αναφερόμενες πιο πάνω να κάνει λόγο ο υπουργός) για να δεχτούν αλλοδαπούς έναντι οικονομικής ενίσχυσης αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Δηλαδή, το κράτος είναι διατεθειμένο να πληρώσει κάποιες χώρες για να απαλλαχτεί, από μια μερίδα παρανόμων. Κατ’ αρχάς, αφενός, για ανθρώπους μιλάμε και όχι εμπορευματοκιβώτια που όμως υπόκεινται σε νόμους. Αφετέρου αυτή είναι η τακτική που εφαρμόζεται; Δηλαδή, με την ίδια λογική, υπάρχουν χώρες της Ευρώπης οι οποίες μας χρηματοδοτούν για να σταματούμε ως γεωγραφικός προθάλαμος τη διέλευση παράνομων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη;

Εν κατακλείδι, γιατί τόση επικέντρωση σε αυτές τις τρεις χώρες τη στιγμή που η πλειονότητα των παράνομων αλλοδαπών που κατακλύζουν την Κύπρο προέρχονται από άλλες χώρες;
Όσο για την αιτιολογία της μη σύλληψής τους λόγω της ανυπαρξίας χώρου, το πρόβλημα δεν είναι φετινό και περσινό. Χρονίζει, απλά τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει γίνει μάστιγα.