Προτού καλά καλά τεθεί σε λειτουργία η μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου (Νοέμβριο 2017) ο «Φ» με δύο δημοσιεύματα του με τον ίδιο τίτλο «Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», στις 27/9/2017 και 1/5/2018 έκανε αναφορά στα προβλήματα που παρουσιάζει το εργοστάσιο της Λεμεσού σε σύγκριση με αυτό της Κόσιης. Στην περίπτωση της ΟΕΔΑ Κόσιης η τιμή ανά τόνο χρέωσης των σύμμεικτων αποβλήτων ήταν τριπλάσια από αυτή που χρεώνει μέχρι και σήμερα ο ανάδοχος της μονάδας ΟΕΔΑ Πεντακώμου, ενώ σήμερα είναι περίπου στα μισά, €36 η χρέωση στην Κόσιη €19 στο Πεντάκωμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΟΕΔΑ Πεντακώμου από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα που τερματίζεται άδοξα η σύμβαση είναι το γεγονός ότι ουδέποτε κατάφερε ο υφιστάμενος ανάδοχος να παράξει δευτερογενές καύσιμο στις προδιαγραφές που του είχαν τεθεί έτσι ώστε να μπορεί αυτό να παραλαμβάνεται και να χρησιμοποιείται από το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού για ενεργειακή αξιοποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταφή του στο ΧΥΤΥ, με επακόλουθο σε σύντομο χρονικό διάστημα να απαιτηθεί η επέκταση του υφιστάμενου κυττάρου, αλλά και η δημιουργία νέου για την ταφή του παραγόμενου υλικού. Σημειώνεται ότι ο ΧΥΤΥ είναι κατασκευασμένος για συγκεκριμένο χρόνο ζωής με βάση τα υπολείμματα που θα θάβονται σε αυτόν και σύμφωνα με τον ανάδοχο για 12 έτη…

Εκτός από το πρόβλημα εξεύρεσης τελικού αποδέκτη για το παραγόμενο δευτερογενές καύσιμο τόσο λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του όσο και των διαθέσιμων επιλογών τελικού αποδέκτη αξιοποίησης του, ο ανάδοχος λειτουργίας της μονάδας απέτυχε να αξιοποιήσει την εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας που διαθέτει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για δική του χρήση.

Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Γεωργίας αξιολόγησε αριθμό προτάσεων και απαιτήσεων του αναδόχου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κοινό έδαφος για συνεργασία. Κατά καιρούς μάλιστα το αρμόδιο Υπουργείο έχει προχωρήσει σε σχετικές υποδείξεις στον ανάδοχο για συμμόρφωσή του με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μείγματος του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου SRF/RDF, προχωρώντας και στις ανάλογες αποκοπές, όπου επιβαλλόταν.

Για να φθάσουμε στη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης έχουν εκπνεύσει πολλές προθεσμίες που έχουν δοθεί για συμμόρφωση και έχουν αρχίσει να δίνονται ακριβώς ένα χρόνο μετά τη λειτουργία της μονάδας, το 2018. Τα σοβαρότατα προβλήματα που παρουσίαζε η μονάδα και που αφορούν τη μη ικανοποιητική επεξεργασία των αποβλήτων τα οποία και δεν τυγχάνουν επεξεργασίας και χρήσης κατά παράβαση των όρων αδειοδότησης, επικαλέστηκε η κυβέρνηση για τη λύση της συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων έτσι ώστε το κράτος να ήταν έτοιμο να αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας στην πιθανότητα τερματισμού της σύμβασης λειτουργίας.

Σημειώνεται πως μέχρι και σήμερα το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης και Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων επαρχίας Λεμεσού αρνείται να αναλάβει τη διαχείριση της σύμβασης λόγω των εκκρεμοτήτων που υφίστανται από την περίοδο κατασκευής του έργου, αλλά και λόγω του ζητήματος που παρουσιάστηκε με τη διάθεση του δευτερογενούς καυσίμου RDF.

Πλέον η κυβέρνηση περιμένει να εκπνεύσει το περιθώριο των 14 ημερών που δόθηκε στον ανάδοχο της μονάδας ώστε την επόμενη ακριβώς ημέρα να συνεχίσει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας. Η επιστολή για λύση της εργοδότησης της σύμβασης δόθηκε στις 4/4/2023. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να ανταπεξέλθει η κυβέρνηση στη σωστή λειτουργία της μονάδας με κυριότερο να μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους.

[email protected]