Οι σημαντικές οικονομικές διάφορες μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) και του αναδόχου της σύμβασης για τη Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Στέρεων Οικιακών Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Επαρχίας Λεμεσού, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην τιμή μονάδας ταφής του δευτερογενούς καυσίμου RDF στη λεκάνη του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), καταγράφονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας τυγχάνει εξέτασης από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OLAF). Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει στο ΤΑΥ να προχωρήσει το συντομότερο στην επίλυση του υπό αναφορά ζητήματος. Το ΤΑΥ πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ο ανάδοχος είχε αναδείξει ως διαφορά τη διαφωνία σχετικά με την τιμή μονάδας ταφής του RDF και το θέμα είχε τεθεί ενώπιον των επιτροπών ΤΕΑΑ και ΚΕΑΑ. Ωστόσο, μετά τη λύση της εργοδότησης του αναδόχου που επιβλήθηκε από το ΤΑΥ στις 19/12/2023, το θέμα, μαζί με όλες τις απαιτήσεις και ανταπαιτήσεις, θα λυθεί οριστικά μέσω δικαστικής διαδικασίας.

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφονται και άλλα σημαντικά ευρήματα σε σχέση με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελεγχόμενες οντότητες στην εν λόγω έκθεση είναι η Διοίκηση (μετονομασία σε Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης από 1/1/2024), το Τμήμα Γεωργίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Τμήμα Μετεωρολογίας και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών.

Σε σχέση με το Τμήμα Γεωργίας (ΤΓ) σημειώνεται ότι μισθωτής ανέγειρε παράνομα υποστατικά σε κτηνοτροφικό οικόπεδο που διαχειρίζεται το ΤΓ και η Πολεοδομική Αρχή Πάφου χορήγησε πολεοδομικές άδειες, που αφορούσαν σε προσθηκομετατροπές και αλλαγή χρήσης των υποστατικών, χωρίς τη συγκατάθεση του ΤΓ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) διαπίστωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το ΤΓ είχε πληροφορήσει στο παρελθόν ότι δεν προτίθετο να ανανεώσει για δεύτερη περίοδο τη σύμβαση μίσθωσης του υπό αναφορά κτηνοτροφικού οικοπέδου, η οποία έληξε στις 31/10/2023, ο μισθωτής εξακολουθεί να το κατέχει παράνομα. Η ΕΥ επισήμανε ότι το ΤΓ, διαχρονικά, απέτυχε να εξασκήσει επαρκή διοικητική εποπτεία για το θέμα.

Η ΕΥ επανέρχεται με ένα θέμα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (ΚΥ) που αφορά μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα που λειτουργεί σε παράνομες εγκαταστάσεις που ανεγέρθηκαν εντός του Δικτύου «Natura 2000». Από την παράνομη λειτουργία της μονάδας προκύπτουν παραβιάσεις διατάξεων αριθμού νομοθεσιών των ΚΥ, ερωτηματικά ως προς την υγειονομική παρακολούθησή της, καθώς και τον τρόπο διάθεσης των μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ή και κρέατος που παράγει, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για τα θέματα αυτά δεν λήφθηκαν, από τις ΚΥ, αποτελεσματικά μέτρα με αποτέλεσμα τα παράνομα κτηνοτροφικά υποστατικά να εξακολουθούν να υφίστανται και να λειτουργούν. Περαιτέρω, αναφέρεται πως από σχετική διοικητική έρευνα, που διεξήχθη από το υπουργείο ΓΑΑΠ σε σχέση με τον χειρισμό θετικών κρουσμάτων βρουκέλας που εντοπίστηκαν, προέκυψε ότι λειτουργοί των ΚΥ, ενδεχομένως, να διέπραξαν πειθαρχικά αδικήματα. Το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνεται, αποφάσισε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.

Η ΕΥ διαπίστωσε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) δεν διασφαλίζει ότι η χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων του διενεργείται στο πλαίσιο του οικείου θεσμικού πλαισίου και σύστησε την πειθαρχική διερεύνηση δύο συγκεκριμένων υποθέσεων. Ωστόσο, σημειώνει, το Υπουργείο αρνήθηκε να ελέγξει πειθαρχικά τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

Η ΕΥ καταγράφει στην έκθεσή της και τα σημαντικότερα ευρήματα οικονομικού ελέγχου.

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αδυναμίες και παραλείψεις ως προς τη διαδικασία είσπραξης εσόδων όπως, παράλειψη διενέργειας αιφνιδιαστικών ελέγχων στους ταμίες από τους προϊσταμένους των Τμημάτων, μη κατάλληλη επιθεώρηση των βιβλίων είσπραξης, ελλιπής ενημέρωση σχετικών εντύπων, παράλειψη καταχώρισης των βιβλίων είσπραξης σε κατάλληλο μητρώο, μη κατάλληλη/ ασφαλής φύλαξη και καταστροφή των βιβλίων είσπραξης, μη κατάλληλη/ασφαλής φύλαξη μετρητών και καθυστέρηση στη συμφιλίωση των μηνιαίων καταστάσεων εσόδων.

Καταγράφεται από την ΕΥ και η μη τήρηση των όρων της συμφωνίας παροχής εκπαιδευτικής άδειας σε Κτηνιατρικό Λειτουργό, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς οι ΚΥ να απαιτήσουν από αυτόν, αλλά ούτε και από τον εγγυητή του, την καταβολή της προνοούμενης αποζημίωσης.