Στην περίοδο πριν την εκλογική γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ, στις 4 Δεκεμβρίου, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ανδρέας Δημητριάδης, κλήθηκε από τον Φιλελεύθερο, στο πλαίσιο συνέντευξης, να απαντήσει κατά πόσο η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε κάποιους κλάδους μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπο άλλο από τη μεταφορά εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Σε αντίθεση μάλλον με όλους όσοι τοποθετούνται σε αυτό το θέμα από την πλευρά των εργοδοτών, ο κ. Δημητριάδης απάντησε κάπως διαφορετικά. Είπε: «Χρειάζεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοποίηση του αδρανούς ντόπιου και ξένου προσωπικού που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό πρέπει να χρήζουν προσεκτικής και γρήγορης αξιολόγησης. Χρειάζεται να απλοποιηθεί η διαδικασία παραχώρησης αδειών εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών, εκεί όπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ή Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, να υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση των δικαιούχων ΕΕΕ, καθώς και επαναπροκήρυξη / επανασχεδιασμός των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης της ΑνΑΔ».

Κοντά στην αναφορά του κ. Δημητριάδη για την ανάγκη να αξιοποιηθεί το αδρανές ντόπιο και ξένο προσωπικό που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει και τους υποαπασχολούμενους ή και υποαμειβόμενους που εργάζονται στην Κύπρο.

Αλλά, είναι ένα θέμα κατά πόσο τομείς όπως ο τουριστικός, ο επισιτιστικός και το λιανικό εμπόριο (ο γεωργικός είναι μια κατηγορία και μια αμαρτία από μόνος του, εκτός συναγωνισμού) έχουν την παραμικρή διάθεση να αναζητήσουν -και να διεκδικήσουν- προσωπικό που εργάζεται μεν, αλλά όχι με όρους ικανοποιητικούς. Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να προσφέρεις ανταγωνιστικές απολαβές ή άλλα ωφελήματα ή προοπτικές. Και δυστυχώς, σε αυτούς τους τομείς, ενδεχομένως και σε άλλους, πολλοί εργοδότες δεν βλέπουν μακριά, ψάχνουν μόνο να καλύψουν προσωρινά κάποιες ανάγκες, από σεζόν σε σεζόν, από γιορτή σε γιορτή, κλπ. Προσφέροντας, συχνότατα, προσυνεννοημένες «ταρίφες».

Και γιατί να επενδύσουν σε κατάρτιση και μονιμοποίηση προσωπικού, με μισθούς πάνω από τον εθνικό κατώτατο (όταν τον δίνουν κι αυτόν) αφού γκρινιάζοντας, φωνάζοντας, προειδοποιώντας και ασκώντας την επιρροή τους «γίνεται η δουλειά τους», με μαζικές «εισαγωγές» από τρίτες χώρες;

Προσερχόμενος λοιπόν σήμερα ο υπουργός Εργασίας σε άλλη μια συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, με το θέμα των ξένων εργατών να είναι πάλι σε περίοπτη θέση, θα ήταν καλά να είχε κάνει μια γερή προετοιμασία με τους συνεργάτες του, ώστε με στοιχεία να μπορέσει να αποδείξει ότι το εργατικό δυναμικό -αδρανές ή υποαμειβόμενο- που ζει ήδη στην Κύπρο, ημεδαπό και αλλοδαπό, μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών, χωρίς να χρειαστεί να αδειοδοτηθούν και να μεταφερθούν στην Κύπρο χιλιάδες άλλοι, από τρίτες χώρες. Ή έστω να μεταφερθούν σημαντικά λιγότεροι.

Αντί αυτού, όλη η συζήτηση περιστρέφεται στις περιβόητες χρονοβόρες διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες πρέπει, λέει, να επιταχυνθούν. Δηλαδή, να τύχουν παράκαμψης, ώστε να ανοίξει όχι δρόμος, λεωφόρος ολόκληρη, για νέες αφίξεις φθηνού εργατικού δυναμικού, κάνοντας ακόμα χειρότερη και δυσκολότερη τη διαβίωση των εδώ εβρισκόμενων εργαζομένων. Και διατηρώντας το επίπεδο στον πυθμένα. Όχι γιατί είναι αλλοδαπό το προσωπικό, αλλά γιατί κατά κανόνα είναι εντελώς ανειδίκευτο, χωρίς γνώση ελληνικών ή αγγλικών και έχει πλήρη επίγνωση της προσωρινότητας -και της στυγνής εκμετάλλευσης- στην οποία το εισάγουν.

Διαβάζαμε τις προάλλες ένα υπόμνημα των συνδέσμων εργοδοτών σε αλυσίδες καταστημάτων και στο λιανικό εμπόριο και νιώσαμε φρίκη όταν είδαμε το αίτημα να αυξηθεί το ποσοστό αποκοπών από τον μισθό των αλλοδαπών, για να χρηματοδοτείται η παροχή στέγης και φαγητού σε αυτούς, λόγω πληθωρισμού.

Ας αυξηθούν οι μισθοί και θα αυξηθεί αυτόματα και το ύψος των αποκοπών, καλοί μας εργοδότες. Άλλωστε, είναι τόσες οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για την ποιότητα της στέγης (ελάχιστα τετραγωνικά ανά άτομο, για την ακρίβεια) και του φαγητού που προσφέρεται σε μεγάλη μερίδα αλλοδαπών εργαζομένων, που κανονικά θα έπρεπε να βάζουμε τις λέξεις στέγη και φαγητό σε εισαγωγικά.