Πριν τρία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας, με υπουργό τον Πρόδρομο Προδρόμου, διέταξε έρευνα εναντίον εκπαιδευτικού για ζωγραφιές που έκανε στον ελεύθερο του χρόνο (υπόθεση Γιώργου Γαβριήλ).

Το ΔΗΚΟ τότε, τόσο διά γραφίδας στο twitter του πρόεδρου του, όσο και με ανακοίνωση του κόμματος εξέφρασε την άποψη ότι «η δίωξη Γαβριήλ στέλνει εντελώς λανθασμένα, αντιδημοκρατικά και αντιευρωπαϊκά μηνύματα στην ευρύτερη κοινωνία και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει τις κατηγορίες».  

Με τη θέση αυτή διαφωνούσε έντονα ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου (τότε) του κόμματος, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος υπόβαλε παραίτηση από την θέση του εκπροσώπου. Αν και η επιστολή παραίτησης είχε γραφτεί τον Ιούνιο, ενεργοποιήθηκε τη μέρα που το κόμμα πήρε θέση κατά της δίωξης Γαβριήλ. Ερωτηθείς τότε από δημοσιογράφους, αν η κίνηση του συνδέεται με το γεγονός αυτό, απάντησε ότι «σαφώς η στάση της ηγεσίας του κόμματος επηρέασε την τελική του απόφαση, αφού δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον πρόεδρο και τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, με τη θέση που διατύπωσαν για το θέμα».

Προηγουμένως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Χρύσανθος Σαββίδης (επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ), είχαν εκφράσει έντονα την πεποίθηση πως ο εκπαιδευτικός θα έπρεπε να διωχθεί.

Χθες, όταν έγινε γνωστό πως διατάχθηκε έρευνα κατά εκπαιδευτικού που πρόβαλε εν ώρα μαθήματος φιλμάκι με Ελλαδίτη ιερωμένο να εξηγεί τις απόψεις του και την θέση της Εκκλησίας εναντίον του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο Παύλος Μυλωνάς απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, δηλώνοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η φασιστική νοοτροπία να επιβάλλεται η εκπαίδευση των παιδιών από βουλευτές ή οργανωμένα σύνολα που δεν σέβονται την αντίθετη άποψη».

Ο ένας εκπαιδευτικός ζωγράφιζε σπίτι του και δημοσιοποιούσε τα έργα του και έπρεπε να διωχθεί. Ο άλλος πρόβαλε ένα φιλμάκι με ένα μητροπολίτη να εξηγεί την θέση του εναντίον του γάμου και της τεκνοθεσίας μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά αυτό βοηθά στην κριτική άποψη. Φυσικά και βοηθά αν ακολούθησε συζήτηση, αν προβλήθηκε και άλλη άποψη, αν στόχος ήταν να ειδωθεί το θέμα από όλες τις πλευρές.

«Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να φιμωθεί ούτε βεβαίως και η δημοκρατική αρχή της ελευθερίας έκφρασης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παιδιών μας, αναλόγως του ποιοι φωνασκούν ή απειλούν επανειλημμένα για συγκεκριμένα θέματα», δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς και θα μπορούσαμε να το προσυπογράψουμε αν υπήρχε συνέπεια στη θέση αυτή.

Δεν μπορεί τα παιδιά να κινδυνεύουν να διαφθαρούν από το τι ζωγραφίζει ο καθηγητής τους στο σπίτι του, αλλά απλά να διαπαιδαγωγούνται από το τι προβάλλει ένας άλλος καθηγητής στην τάξη.