Ήθελα νάξερα, μερικοί βουλευτές είναι ταγμένοι να υπηρετούν τους πολίτες ή κάτι άλλο; Διότι, είναι σίγουρο πια ότι κάτι άλλο υπηρετούν όσοι, για παράδειγμα, κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται το τεράστιο όφελος που έφερε στους πολίτες το ΓεΣΥ και αντί να ασχολούνται με συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να βοηθήσουν να διορθωθούν, μηδενίζουν τα πάντα ως να βάλθηκαν να το πριονίζουν μέχρι να το οδηγήσουν σε κατάρρευση.

Όπως έκανε προχτές ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης, το κόμμα του οποίου κυβερνούσε όταν εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ, αλλά ο ίδιος γράφει τώρα: «Συγχαρητήρια στους δημιουργούς της αποτυχίας». Δηλαδή, ποιους; Την κυβέρνηση Αναστασιάδη; Τη βουλή (και το κόμμα του) που το ψήφισαν; Ή, απλώς, κουβέντα να γίνεται να κάνουμε ντόρο κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Ιδού τι έγραψε: «Το ΓεΣΥ στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Οικονομικά αδιέξοδα με ασθενείς να περιμένουν στις ουρές για μήνες για ειδικούς ιατρούς. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς της αποτυχίας. Η πολιτική ανεπάρκεια αρκετών χρόνων στο μεγαλείο της».

Κι αυτό, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ήταν σκεπασμένος με πετσέτα μπάνιου επειδή δεν υπήρχαν κουβέρτες. Τι σχέση έχει το ΓεΣΥ με αυτό το περιστατικό; Οι πολίτες θα έπρεπε να ζητούν εξηγήσεις από τους βουλευτές διότι φορτώνουν στο ΓεΣΥ την ανικανότητά τους να ασχοληθούν και να διορθώσουν κακώς κείμενα στα κρατικά νοσηλευτήρια. Δεν μπορούν ούτε καν να αντιληφθούν ότι άλλο ο ΟΑΥ που διαχειρίζεται το ΓεΣΥ κι άλλο ο ΟΚΥπΥ που διαχειρίζεται τα κρατικά νοσοκομεία και τα σεντόνια τους. Οι ίδιοι ψήφισαν τους νόμους και τώρα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Μιλούν για «οικονομική κατάρρευση» και «οικονομικά αδιέξοδα» δημιουργώντας κλίμα κατά του ΓεΣΥ και φόβο στους πολίτες, όταν μόλις τον Δεκέμβριο παρουσιάστηκε η νέα αναλογιστική μελέτη του Συστήματος, η οποία δείχνει ότι τα αποθέματα του ΓεΣΥ είναι γύρω στο μισό δισεκατομμύριο για όλα τα χρόνια μέχρι το 2031. Το 2022 έκλεισε με απόθεμα €438 εκατομμύρια και το 2023 υπολογίστηκε απόθεμα €508 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τη μελέτη μέχρι το 2031 το ΓεΣΥ μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες ακόμα κι αν για τέσσερις μήνες δεν έχει καθόλου εισοδήματα. Που θα έχει, αφού όλοι πληρώνουμε εισφορές.

Όμως, αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες, και ας μην ενδιαφέρει μερικούς βουλευτές, είναι αυτό που δείχνει το «Προφίλ Υγείας 2023» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο. Ότι με το ΓεΣΥ μειώθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, δηλαδή μειώθηκαν τα χρήματα που οι πολίτες ξοδεύουν από την τσέπη τους. Σύμφωνα με την ΕΕ, οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες προ ΓεΣΥ βρίσκονταν στο 34%, ενώ μετά ΓεΣΥ έπεσαν κάτω από το 10% και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Όσοι είναι σε ηλικία που κάνουν συχνά επισκέψεις σε γιατρούς ή όσοι έχουν χρόνια προβλήματα ή ακόμα και όσοι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό έκτακτο πρόβλημα υγείας, αυτά τα στοιχεία δεν είναι απλά ποσοστά. Είναι απτά, τα ψηλαφούν στην τσέπη τους. Και γι΄ αυτό ανησυχούν με τη συμπεριφορά μερικών βουλευτών ή άλλων καλοθελητών. Ανησυχούν μην μας οδηγήσουν στην προ ΓεΣΥ κατάσταση όπου για να δεις την υγεία σου έπρεπε είτε να καταχρεωθείς στις τράπεζες, είτε να πληρώνεις κάθε μήνα εκατοντάδες ευρώ σε ιδιωτικές ασφάλειες, είτε να καταλήγεις στα κρατικά νοσοκομεία και να παίρνεις μαζί σου εικόνες αγίων να σε προσέχουν.

Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Οι λίστες αναμονής είναι το κορυφαίο. Γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται εκπαίδευση ακόμα και οι πολίτες, που μπορεί να κλείνουν ραντεβού με πεντέξι ειδικούς γιατρούς επειδή είναι δωρεάν. Τα ξέρουν πολύ καλά οι γιατροί του ΓεΣΥ και καλά κάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να τους ακούσει. Αλλά, όχι τους βουλευτές. Διότι αυτοί επιβεβαιώνουν συνεχώς αυτό που απάντησε στον Χατζηγιάννη ο Γιώργος Παμπορίδης: «Αντί να στρωθείτε στη δουλειά και να εστιάσετε στο πώς να βελτιώσετε το σύστημα, λαϊκίζετε σαν αχάπαρος θεατής στις κερκίδες». Ναι, αυτό κάνουν όποτε ασχοληθούν με το ΓεΣΥ. Ας σκεφτούν τον κοσμάκη.