ΣΕ γενικές γραμμές το ΓεΣΥ λαμβάνει θετικό πρόσημο αφού φαίνεται ότι έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις ανικανοποίητες ανάγκες υγείας αλλά και τις διακρίσεις σε ότι αφορά την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας η οποία πλέον δεν συνδέεται με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, αναφέρει το «Προφίλ Υγείας 2023» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, που έχει προσφάτως κυκλοφορήσει.

ΑΥΤΗ είναι μια θετική αναγνώριση ενός μεγάλου εγχειρήματος, μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στην Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορά τη δημόσια υγεία. Είναι αρκούντως θετικό το γεγονός ότι στην ευρωπαϊκή αυτή έρευνα διαπιστώνεται ότι «οι άμεσες ιδιωτικές πληρωμές στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ».

ΣΥΜΦΩΝΑ, λοιπόν, με την ευρωπαϊκή έκθεση, «το ΓεΣΥ μείωσε τον κατακερματισμό και συγκέντρωσε τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε έναν ενιαίο φορέα, δημιουργώντας ένα καινούριο και ανταγωνιστικό περιβάλλον για την υγεία. Οι υλικοί πόροι κατανέμονται σε νοσοκομεία και κέντρα ιατρικής περίθαλψης του δημόσιου τομέα και σε νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα…»

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να σημειώσουμε ως παραδοχή και αναγνώριση αυτό που επισημαίνεται στην έκθεση, ότι παρά τα αυξημένα ποσοστά δημόσιων δαπανών στην μετά- ΓεΣΥ εποχή, η Κύπρος, δεν έχει ακόμα καταφέρει να φθάσει τα επίπεδα των υπολοίπων χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή δαπάνη για την υγεία. Υπάρχει, συνεπώς, ακόμη αρκετός δρόμος, αλλά σημειώνεται το γεγονός ότι η βελτίωση και τα μικρά ή μεγάλα βήματα καταγράφονται στην έκθεση.

ΝΑΙ υπάρχουν οργανωτικά ζητήματα, Το αναφέρει και η έκθεση. Στα οργανωτικά του προβλήματα, το ΓεΣΥ, σύμφωνα με την ΕΕ, παρουσιάζει τις λίστες αναμονής. Αλλά και επί τούτου επισημαίνεται ότι «μέχρι τον Ιούλιο του 2022 η έλλειψη διαθεσιμότητας προσωπικών γιατρών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αποτελούσε οργανωτικό εμπόδιο στην πρόσβαση, αλλά με τις τροποποιήσεις της σύμβασης με τον ΟΑΥ και την συμμετοχή των γιατρών στα εφημερεύοντα ιατρεία το ζήτημα αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί». 

ΘΑ επαναλάβουμε πως το ΓεΣΥ είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.  Το γεγονός ότι η έναρξη του συστήματος συνέπεσε, ατυχώς, με την πανδημία του κορωνοιού και ως εκ τούτου όλη η δράση και οι δυνάμεις αναλώθηκαν για την αντιμετώπισή της. Τούτο ξεπερνιέται βαθμηδόν και η επόμενη ημέρα ανήκει στην πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Διά της αναγνώρισης των προβλημάτων την επίλυση τους θα αλλάξουν πολλά.