ΤΑ όσα ειπώθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σοκάρουν. Από τα όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια συζήτησης του θέματος, είναι πρόδηλο ότι μια γυναίκα έζησε την κόλαση επειδή στο Μακάρειο Νοσοκομείο οι αμβλώσεις (υποχρεωτικές και όχι), διενεργούνται ανάλογα με το ποιοι γιατροί είναι στη βάρδια! Εξαρτάται από την επίκληση θρησκευτικών πεποιθήσεων.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την καταγγελία, που διατυπώθηκε σε επιστολή της γυναίκας προς τη Βουλή,  κατόπιν όλων των ενδεδειγμένων εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το έμβρυο που κυοφορούσε η γυναίκα παρουσίαζε σοβαρή γενετική ανωμαλία. Οι γονείς με πόνο ψυχής, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αποφάσισαν τον τερματισμό της κύησης. Κι αυτό επειδή, όπως συναφώς αναφέρεται, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τις ανάγκες του παιδιού που θα ερχόταν στη ζωή και το αν υπήρχε περιθώριο για να του εξασφαλίσει κάποιος μια ζωή μακριά από ιδρύματα και νοσοκομεία.  

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ της γυναίκας ξεκίνησε όταν η διαδικασία άμβλωσης κράτησε… πέντε ημέρες! Υπήρχαν, όπως αναφέρθηκε, αναισθησιολόγοι που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία επικαλούμενοι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όπως έχει επισημανθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, οι δύο από τους οκτώ αναισθησιολόγους στο Μακάρειο συμμετέχουν σε αμβλώσεις.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ, πέντε μέρες κράτησε η ταλαιπωρία της γυναίκας, η οποία σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» δεν έφτανε που κλήθηκε να λάβει μια απόφαση, που, όπως η ίδια περιγράφει σε επιστολή της προς τη Βουλή, θα τη συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη της ζωής, χρειάστηκε να περιμένει μέχρι να βρεθούν οι «σωστοί» γιατροί στη βάρδια.

ΕΙΝΑΙ σαφές από τη νομοθεσία πως για αμβλώσεις που διενεργούνται μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης, χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, αλλά πρόκειται για επιθυμία της γυναίκας που κυοφορεί, οι επαγγελματίες υγείας δικαιούνται να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν.  Ωστόσο, στην περίπτωση κατά την οποίαν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι οι οποίοι αφορούν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο, δεν υπάρχει δικαίωμα άρνησης. Η νομοθεσία μπορεί να έχει κενά, πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη, ωστόσο, η κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση και τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι επαγγελματίες υγείας.

ΒΕΒΑΙΑ θα πρέπει να αναμένουμε την έρευνα που έχει εξαγγείλει ο ΟΚΥπΥ. Κανείς δεν προτρέχει.  Έρευνα που θα πρέπει να περιλάβει και το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή εάν δεν έστελνε στη Βουλή η μητέρα, το θέμα δεν θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας. Το τι σημαίνει αυτό προφανώς και είναι πρόδηλο. Και πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, που θα πρέπει να το εξετάσει ο Οργανισμός.