Ο νέος πρόεδρος της ΑΗΚ είπε πως σήμερα θα γίνει συνάντηση με τη ΡΑΕΚ για θέματα που αφορούν τις δύο Αρχές. Οι πληροφορίες λένε ότι θα συζητηθεί η αίτηση της ΑΗΚ στη ΡΑΕΚ για αδειοδότηση δύο νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στη Δεκέλεια. Κάπου πήρε το μάτι μας πως θα συζητηθεί θέμα επίσπευσης της αδειοδότησης.

Γράψαμε και χθες ότι είναι επείγον να επισπευθεί η αδειοδότηση. Αλλά είναι επείγον να συμπληρώσει ορθά τις αιτήσεις της η ΑΗΚ και όχι να ενημερώνει γραπτώς ότι θα συμπληρώσει τα στοιχεία που λείπουν τον Ιούλιο! Και είναι επείγον όταν εκδοθούν οι άδειες να κηρυχθεί συναγερμός για τάχιστη υλοποίηση. Διαφορετικά, το καλοκαίρι του 2025 (αν όχι νωρίτερα) θα παίξουμε με τη φωτιά και ίσως μάς «παίζουν» στις πρώτες ειδήσεις τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως η χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρισμού, έχοντας τέσσερις «άπαννες» μονάδες (συνολικής ισχύος 360-380 μεγαβάτ) ανενεργές, λόγω έλλειψης καυσίμου (φυσικού αερίου).

Θα ήταν χρήσιμο στη συνάντηση η ΑΗΚ να εκπροσωπηθεί από το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου. Και από τους αρμόδιους εκτελεστικούς διευθυντές. Ή έστω από ένα αντιπροσωπευτικό κλιμάκιο.

Το one man show που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΑΗΚ, είναι επικίνδυνο για την Αρχή, για τον ίδιο τον κ. Πέτρου και τα μέλη στο δ.σ.

Η ΑΗΚ δεν είναι στα καλά της εδώ και χρόνια. Για να πάρει μπρος -πριν να είναι εντελώς αργά- απαιτείται ομαδική σκληρή δουλειά. Και από τη διεύθυνση και από την υπηρεσία της ΑΗΚ και από το συμβούλιο. Στη βάση εξαντλητικής διαβούλευσης, μελετών, σχεδιασμών.

Η εικόνα ενός προέδρου της ΑΗΚ, που μας λέει τη μια πως θα κατασκεύαζαν μονάδα αποθήκευσης στη Δεκέλεια αλλά αποφάσισαν να μην την κατασκευάσουν και την άλλη (τη Δευτέρα) να μας λέει ότι θα κατασκευαστεί η μονάδα αποθήκευσης, προβληματίζει. Η ΑΗΚ δεν είναι μπακάλικο, δεν είναι πρατήριο βενζίνης.

Η εικόνα ενός προέδρου που μας λέει πως η 6η μονάδα μπορεί να καίει μόνο φυσικό αέριο αλλά γίνονται ενέργειες για να καίει και υδρογόνο, την ώρα που το υδρογόνο ως αξιόπιστο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής είναι υπόθεση των επόμενων πολλών χρόνων, επίσης προβληματίζει.

Η εικόνα ενός προέδρου που δηλώνει πως ενδιαφέρθηκε η ΑΗΚ να αγοράσει άδειες για κατασκευή πάρκων ΑΠΕ αλλά διαπίστωσε πως είναι πανάκριβες (300,000 το μεγαβάτ, είπε!), ενώ πρόσφατα αιτήθηκε άδεια από τη ΡΑΕΚ για αγορά τέτοιων αδειών, μάς ανησυχεί. Ποιος έκρινε πως είναι πανάκριβες οι άδειες με 300,000; Ο κ. Πέτρου, το συμβούλιο, η διεύθυνση; Αν τους ζήτησαν 300,000 για ένα μεγαβάτ, να τις αγοράσουν όλες.

Αλλά ας πουν στη ΡΑΕΚ δεσμευτικά, θέλουν ή δεν θέλουν έτοιμες άδειες; Και γιατί μόνο άδειες; Γιατί να μην αγοράζουν και ιδιωτικό πράσινο ρεύμα μέσω προσφορών, για να μας προσφέρουν φθηνότερο ρεύμα, αφού κάποιοι την υποχρέωσαν να είναι ουραγός στην πράσινη μετάβαση;

Χθες, η ΑΗΚ μάς είπε πως έστειλε διαβαθμισμένη επιστολή στη ΡΑΕΚ για τη θέση της για αυξήσεις 6%. Δεν δικαιούται να ξέρει η κοινή γνώμη τι στο καλό ζητά η ΑΗΚ; Θέλει ή δεν θέλει αυξήσεις 6%; Αν δεν τις θέλει, γιατί τις ζήτησε τον Ιούλιο; Τι άλλαξε; Μήπως ΜΟΝΟ το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην επιβληθούν αυξήσεις; Την ώρα που με απόφασή της η Κυβέρνηση θα επιφέρει αυξήσεις 8 σεντ στα καύσιμα την 1η Απριλίου, χώρια οι αυξήσεις λόγω της διεθνούς αγοράς και λόγω πράσινου φόρου;

Δεν γνωρίζουμε τι γράφει η διαβαθμισμένη επιστολή. Ξέρουμε όμως πως μετά από πολυήμερη ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, η διεύθυνση και το δ.σ. της ΑΗΚ (στην πλειοψηφία του έστω) έκριναν πως οι ζητηθείσες αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Κάποια στιγμή θα μάθουμε τι έγραψε στην επιστολή ο κ. Πέτρου και θα επανέλθουμε. Για την ακρίβεια, ελπίζουμε να είναι επιστολή υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη του δ.σ.