Υπάρχει, λένε, μια λογική στην ένσταση του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να συμφωνήσουν με την απόφαση του Προέδρου να δοθεί προεδρική χάρη στον 82χρονο, που καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση. Το λένε και νομικοί, το λένε και δικαστές.

Ότι δήθεν αν δοθεί χάρη αμέσως θα είναι ως να επεμβαίνει ο Πρόεδρος στην απονομή δικαιοσύνης και θα τρωθεί η δικαστική εξουσία. Θα πρέπει, λένε, να ασκηθεί έφεση και μετά από την εκδίκασή της, αν το Ανώτατο συμφωνήσει με το Κακουργιοδικείο, τότε να δοθεί η προεδρική χάρη.

Όμως, επειδή νομίζουν ότι είμαστε περιπαίξιμο τους, προσέξτε τι έγινε σε μια άλλη υπόθεση, όχι πολύ παλιότερα. Στις 13 Μαΐου 2020, ο 35χρονος Αντώνης καταδικάστηκε σε 45 μέρες φυλάκιση διότι παραβίασε διάταγμα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ήταν εκείνα τα βάρβαρα διατάγματα του κορωνοϊού. Σχόλασε από τη δουλειά του, στο μικρό γυράδικο που έστησε μ΄ ένα φίλο του κι έκαναν ντελίβερι τον γύρο τους, και πήγαινε από το Φρέναρος στο Παραλίμνι όπου έμενε. Απόσταση έξι χιλιομέτρων. Ήταν 9.15 το βράδυ. Τον κατάγγειλε ο αστυνομικός γιατί στις 9 ξεκινούσε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Δικάστηκε και καταδικάστηκε. Ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών για την φυλάκιση. Αλλά ο Αντώνης κατέληξε στις Κεντρικές Φυλακές.

Αμέσως πήρε το μήνυμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφωνώντας με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη του έδωσαν προεδρική χάρη. Έχουν σημασία οι ημερομηνίες. Προσέξτε: 13 Μαΐου καταδικάστηκε. 14 Μαΐου αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη. 18 Αυγούστου εκδόθηκε απόφαση στην έφεση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως έγραφε ο Φιλελεύθερος στις 19 Αυγούστου, το Ανώτατο αποφάσισε ότι «θα μπορούσε να του επιβληθεί χρηματική ποινή, η οποία να ήταν τέτοια ώστε αφ΄ ενός να τιμωρήσει τον ίδιο και αφ΄ ετέρου να επενεργήσει αποτρεπτικά για το ευρύτερο κοινό». Η επιλογή  ποινής φυλάκισης, κρίθηκε «ως έκδηλα εσφαλμένη» και ακυρώθηκε. Και μάλιστα, επειδή παρέμεινε δυο μέρες φυλακή, κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να του επιβληθεί άλλη ποινή.

Ποια είναι η διαφορά; Ότι τότε ήταν Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης και Γενικός Εισαγγελέας ο Κώστας Κληρίδης. Οι σημερινοί ανησυχούν περισσότερο από αυτούς για το κύρος της Δικαιοσύνης; Τρώθηκε τότε η Δικαιοσύνη επειδή ελευθερώθηκε ένας βιοπαλαιστής; Η Δικαιοσύνη τραυματίζεται από άδικες αποφάσεις, «έκδηλα εσφαλμένες» και όχι από τις προεδρικές χάρες.

Ας μην μας κοροϊδεύουν, λοιπόν, είναι θέμα προσώπων, ποιος αποφασίζει, ο Κληρίδης ή ο Σαββίδης και όχι θέμα θεσμών και νομικισμών.