ΣΕ μια περίοδο κατά την οποίαν τα νοικοκυριά πιέζονται έντονα, με την ακρίβεια να φαντάζει ανίκητη, οι πολίτες παρακολουθούν έκπληκτοι τα όσα συζητούνται στη δημόσια σφαίρα για  το γνωστό θέμα με τις πολλαπλές συντάξεις. Πρόκειται για ένα σήριαλ, που απασχολεί και συζητείται χρόνια αλλά χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.

ΕΙΝΑΙ ένα θέμα, το οποίο αφορά συντάξεις που εισπράττουν πολιτειακοί αξιωματούχοι, οι οποίοι όσο υπηρετούσαν σε κρατικές και κυβερνητικές θέσεις ήταν υψηλόμισθοι. Είχαν μισθούς, που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορούσε και δεν μπορεί να έχει ποτέ.

ΕΔΩ και χρόνια, λοιπόν, συζητείται η κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων. Συζητείται η κατάργησή τους  επειδή μεταξύ άλλων αποτελεί πρόκληση για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, της κοινωνίας. Ποιοι, όμως, θα αποφασίσουν για το πολυσυζητημένο αυτό ζήτημα; Αυτοί που προφανώς επηρεάζονται από την όποια κατάργηση του προνομίου αυτού.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, επίσης, για μεγάλη πρόκληση αυτή των  πολλαπλών συντάξεων και της συνταξιοδότησής τους από τα 60 αντί τα 65. Την τελευταία περίοδο, ως γνωστο, διαμορφώθηκε από την κυβερνητική πλευρά μια πρόταση, που δεν φαίνεται να επιλύει το ζήτημα τούτο.  Όπως αναφέρθηκε θα δίνεται φιλοδώρημα αντί σύνταξης. Δηλαδή, θα δίνεται ένα εφάπαξ ποσό αντί της μηνιαίας σύνταξης.

ΟΙ συγκεκριμένοι δικαιούχοι αξιωματούχοι, με την ρύθμιση αυτή θα  αυξάνουν τα φιλοδωρήματά τους όταν αφυπηρετούν ως αντάλλαγμα για τη διακοπή των πολλαπλών συντάξεων. Αυτό, ουσιαστικά, προβλέπει η πρόταση, που έχει υποβληθεί προς συζήτηση.

Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ υπουργός, ο επί των Οικονομικών, ανέφερε πως «το φιλοδώρημα είναι αυτό που υποκαθιστά τις πολλές συντάξεις, δηλαδή, αντί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις, θα υπάρχει ένα εφάπαξ ποσό που θα λαμβάνει ο αξιωματούχος όταν αποχωρεί». Αυτή είναι η λύση; Δεν πρόκειται για λύση, αλλά μια διευθέτηση που βολεύει τους μέχρι τώρα λεγόμενους δικαιούχους. Τους προνομιούχους.

ΘΑ το επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι αυτό  που σκέφτονται να  κάνουν είναι πρόκληση. Είναι εν πολλοίς εμπαιγμός. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δίνεται μια σύνταξη, με τη συμπλήρωση του 65ο έτους της ηλικίας. Μόνο μια σύνταξη.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως δεν μπορούν να ευλογούν τα γένια τους οι αξιωματούχοι προωθώντας ρυθμίσεις, που δεν επιλύουν το ζήτημα αλλά το διαιωνίζουν. Ούτε πολλαπλές συντάξεις, ούτε φιλοδώρημα. Μια σύνταξη, όπως δικαιούνται όλοι.