Πολύ έντονος ο Στέφανος Στεφάνου την Κυριακή, σε ομιλία του στην εκδήλωση για του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, καλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και να ακούσει τη γνώμη των υπολοίπων, που αγωνιούν για τον τόπο, έλεγε. Διότι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι έχει πρόταση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και η πολιτική ηγεσία δεν έχει ιδέα. «Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι για να τις κρίνουμε τις προτάσεις που ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ότι δέχθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ», έλεγε ο κ. Στεφάνου. Έχει απόλυτο δίκαιο. Παρότι φανερά ανεβάζει τους τόνους λόγω επικείμενων εκλογών και δίνει μελοδραματικό ύφος στις παρεμβάσεις του. Έτερον εκάτερον, όμως.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος δημιουργεί τις συνθήκες για το κομματικό μελόδραμα. Όταν τρέχει να λέει δημοσίως ότι του έκανε πρόταση ο Γκουτέρες και ότι την δέχθηκε κιόλας, επόμενο είναι ότι θα ζητούν ενημέρωση οι κομματικοί αρχηγοί. Κι άμα δεν έχουν καμία ενημέρωση, θα το αναγάγουν σε μέγα ζήτημα της προεκλογικής.

Τώρα μάλιστα, προστέθηκε στην αγωνία και η ανάφλεξη στην περιοχή… «Εάν ο Πρόεδρος θεωρεί αχρείαστο να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό, τουλάχιστον ας το συγκαλέσει για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή», έλεγε ο κ. Στεφάνου. «Έχει υποχρέωση να το κάνει, απαιτούμε να το κάνει γιατί θα πρέπει να δούμε πώς προστατεύουμε την Κύπρο μας». Εδώ μπαίνει και το μελόδραμα: «Κύριε Χριστοδουλίδη, η Κύπρος βρίσκεται σε μία περιοχή που φλέγεται. Έχεις υποχρέωση να συγκαλέσεις το Εθνικό Συμβούλιο, αν μη τι άλλο να ακούσεις τις πολιτικές δυνάμεις. (…) Εμείς θέλουμε, ενδιαφερόμαστε, ανησυχούμε και θέλουμε να πούμε την άποψή μας για να προστατεύσουμε την Κύπρο μας. Για να δούμε πώς προωθούμε την ειρήνη στην περιοχή και παγκόσμια».

Τρόπος του λέγειν, αυτό. Δεν νομίζω πως ο κ. Στεφάνου πιστεύει πως θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα προωθήσει την ειρήνη «στην περιοχή και παγκόσμια». Εδώ δεν μπορεί να την προωθήσει στην Κύπρο! Αλλά, η ουσία είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δημιουργεί εντυπώσεις και αχρείαστη ένταση όταν βλέπει μικρόφωνα μπροστά του. Τι νόημα έχει να δηλώνει δημοσίως ότι ο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες (21 Μαρτίου) του έδωσε κάποιες προτάσεις τις οποίες αποδέχτηκε. Από τότε όλοι οι κομματικοί αρχηγοί τον καλούν να τους ενημερώσει γι΄ αυτές τις προτάσεις. Κι ας ξέρουν όλοι ότι δεν είναι τίποτα ρηξικέλευθες προτάσεις που θα φέρουν τη λύση. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ιδέες για τη διαδικασία που ακολουθεί η απεσταλμένη του.

Άλλωστε, όταν τον συνάντησε ο Ερσίν Τατάρ, το είπε. «Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για το πως μπορεί η απεσταλμένη να συνεχίσει την αποστολή της» (5 Απριλίου), είπε όταν ρωτήθηκε αν του έδωσε κι αυτού προτάσεις ο Γκουτέρες. Εξήγησε, μάλιστα, πως έφαγε τους τρεις της μήνες η κ. Ογλκίν και τώρα «θα δούμε πως μπορεί αυτή να συνεχίσει μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή της, έως τη συμπλήρωση των έξι μηνών». Δηλαδή, να τους φάμε κούτσα – κούτσα τους υπόλοιπους τρεις μήνες και να πάει στο καλό.

Αυτή είναι η κατάσταση με την «άλλη πλευρά» κι εμείς εδώ στήνουμε σενάρια για μυστικές προτάσεις (δήθεν!) και για το Εθνικό Συμβούλιο που αν σπεύσει ο Χριστοδουλίδης να το συγκαλέσει μια ώρα αρχύτερα, θα σωθεί ο τόπος, όχι μόνο από το άλυτο Κυπριακό, αλλά και από την ανάφλεξη στην περιοχή.

Η έγνοια των ταγών του τόπου αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω ακριβώς της ανάφλεξης, για να υπάρξουν παρεμβάσεις προς την Τουρκία. Από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους, ιδίως. Όχι τώρα, φυσικά, διότι τώρα ουδείς θα ασχοληθεί, αλλά σύντομα. Να μην ξεμπερδέψουν με την ανάφλεξη και να εξαφανιστούν, όπως γίνεται πάντα, ξεχνώντας όσα λένε σήμερα για το ρόλο της Κύπρου. Αλλά, θέλει διπλωματία και μεθοδικότητα αυτή η δουλειά, όχι μπλα – μπλα και μελοδράματα.