Η ανάδοχος του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας συμφώνησε να επενδύσει €1,2 δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη, αλλά έχει πρόβλημα να καταθέσει εγγυητική δέκα εκατομμυρίων; Απλή απορία.

Διότι, μιλάμε για δουλειά δισεκατομμυρίων και συζητούν για την εγγυητική των δέκα εκατομμυρίων! Ε, η κοινή λογική λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κι αντί να δουν τι δεν πάει καλά, ο Πρόεδρος έκανε και την πρώτη έκπτωση για να σπάσει το αδιέξοδο (που η ανάδοχος προκάλεσε) συμφωνώντας να καταθέσει η εταιρεία εγγυητική €4,2 εκατομμυρίων (αντί δέκα) με τη δέσμευση ότι μόλις το κάνει, η κυβέρνηση θα προσέλθει σε συνομιλίες για τα αιτήματα της εταιρείας, που ζητά τροποποιήσεις σε όσα δεσμεύτηκε να κάνει.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν κατατίθεται η εγγυητική που είναι ψίχουλα μπροστά στην επένδυση, αλλά θα μπουν και σε συζήτηση, όπως είναι προφανές, για εκπτώσεις και στο ίδιο το έργο. Διότι, λέει, οι διεθνείς συνθήκες άλλαξαν τα δεδομένα και δεν συμφέρει. Κι αν θα έχουν, για παράδειγμα, λιγότερα κρουαζιερόπλοια από όσα υπολόγιζαν, πρέπει να πληρώσουμε εμείς το ότι έπεσαν έξω. Μα, είναι δυνατό να μην υπάρχουν προβλέψεις για αυτά σε κοτζάμ συμφωνίες; Υπάρχουν, βεβαίως, απλώς το κυπριακό κράτος δεν έμαθε να απαιτεί την εφαρμογή όσων προβλέπονται και όχι όσων θέλει να κερδίσει εκβιάζοντας ένας επιχειρηματίας. 

Αυτό πάθαμε, για να ξέρετε, και στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, που ανέλαβε άλλη διεθνής κοινοπραξία και τρέχουμε να πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια και τερματικό δεν έχουμε. Η διαφορά με τη Λάρνακα είναι ότι η ανάδοχος αντί να επενδύει εισπράττει κι από πάνω. Από τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή επί δύο χρόνια, εισπράττει τα τέλη λιμανιού και μαρίνας (εκατομμύρια), εισπράττει από πάρκινγκ, από εστιατόριο, από παιδότοπο που κάνει και παιδικά πάρτι, αλλά τα έργα που συμφωνήθηκαν δεν ξεκίνησαν ακόμα. Και η κυβέρνηση θα μπει σε διάλογο για αλλαγές, αποδεχόμενη να κάνει έκπτωση ακόμα και στην εγγυητική.

Όπως πάμε, στο τέλος μπορεί και να συμφωνήσουμε να μην γίνουν τα κύρια έργα στο λιμάνι και στη μαρίνα και να γίνει μόνο η ανάπτυξη της γης που συμφέρει (να πουλήσουν διαμερίσματα και οκέλες), μέχρι να αλλάξουν οι διεθνείς συγκυρίες. Άξιους τους έχω.

ΤΗ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αυτό το κόλπο με τους Σύρους μετανάστες, που δεν θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο, το μελέτησαν καλά; Ή, πάνω στην απελπισία τους ξεκίνησαν τα πειράματα; Ένα δίκαιο το έχει το ΑΚΕΛ, που έλεγε χτες ότι με αυτό τον τρόπο θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Φιλοξενίας και θα υπάρξει έξαρση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Διότι, θα συνεχίσουν να έρχονται οι Σύροι, θα συνεχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου, οι οποίες απλώς δεν θα εξετάζονται. Αλλά, η φυσική παρουσία τους στην Κύπρο θα παραμένει γεγονός. Τους ενδιαφέρει ότι δεν θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους ή ότι θα βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος;

Να δούμε πού θα βγάλει κι αυτό. Όπως και το ότι δύο σκάφη της Λιμενικής ξεκίνησαν περιπολίες 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου για να εντοπίζουν βάρκες και να τις απωθούν πίσω στο Λίβανο. Κάτι είναι κι αυτό. Όμως, πόσες βάρκες να προλάβουν δύο περίπολα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο; Και τι θα κάνουν αν κάποιος Λιβανέζος διοικητής αποφασίσει ότι θα τις ξανα-απωθήσει στη θάλασσα; Διότι, ξανάγινε πρόσφατα αυτό. Θα πηγαινοέρχονται οι βάρκες με κάμποσα παιδιά ανάμεσα στα κυπριακά περίπολα και στο λιβανέζικο χάος;

Εντάξει, κάτι προσπαθούν να κάνουν εκεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Και είναι καλύτερο από το να σηκώσουν τα χέρια και να μην κάνουν τίποτε. Αλλά, το προφανές είναι ότι το χάσαμε το παιχνίδι. Κι αν συνεχίσει τις επιθέσεις του ο σύμμαχος Νετανιάχου, οι βάρκες θα πολλαπλασιαστούν. Τουλάχιστον, ας ετοιμάσουν κι άλλους χώρους, διότι το Πουρνάρα και η Κοφίνου είναι ήδη υπερπλήρη.