Στα πολλά και διάφορα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την διπλή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, προστέθηκε και η συζήτηση για πολλές περίεργες αιτήσεις για μετοικήσεις, δηλαδή της αλλαγής διεύθυνσης διαμονής για να αλλάξουν και τόπο που ψηφίζουν.

Στην εξίσωση μπαίνουν και περιπτώσεις νέων εγγραφών στον εκλογικό κατάλογο με διευθύνσεις διαμονής που αμφισβητούνται. Ασφαλώς αυτά δεν είναι καινούρια φαινόμενα, όμως είναι η πρώτη φορά που γίνεται θέμα διότι είναι και η πρώτη που λαμβάνει και διαστάσεις το ζήτημα.

Η Υπηρεσία Εκλογών και οι επαρχιακές διοικήσεις οφείλουν να κάνουν την απαραίτητη διερεύνηση και όπου υπάρχουν ψευδείς δηλώσεις να προβούν και στις απαραίτητες ενέργειες. Πέραν όμως αυτής της διάστασης, το θέμα έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και οφείλουν και τα κόμματα να το αντιληφθούν.

Πρώτα και κύρια, υπάρχει το παράδοξο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, των πολλών υποψηφίων. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα είναι μερικές χιλιάδες. Αυτό είναι κακό; Το να υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν εκλογή σε μια θέση για να προσφέρουν από ένα πόστο, δεν είναι κακό. Αυτό το οποίο δημιουργεί όμως στρέβλωση, είναι ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να λειτουργούν και οι ίδιοι αλλά και ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων για μετοικήσεις, είναι ένδειξη ότι η ψήφος στις τοπικές εκλογές είναι πρωτίστως, ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, προσωπική. Ο κόσμος δηλαδή ψηφίζει πρόσωπα. Συγγενείς, φίλους, γνωστούς, κουμπάρους, γείτονες και πάει λέγοντας. Τα κριτήρια δηλαδή των τοπικών κοινωνιών, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν είναι πολιτικά ή ιδεολογικά αλλά έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το στοιχείο αυτό γίνεται εντονότερο σε πιο μικρές κοινωνίες.

Η συμπεριφορά αυτή του εκλογικού σώματος, δεν σημαίνει ότι είναι πολιτικά ορθή, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρείται και αποδεχτή. Άλλωστε ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα δεδομένο το οποίο δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη διότι εξηγεί σε ένα μεγάλο βαθμό και τα πολλά προβλήματα και αντιδράσεις που είχαν να διαχειριστούν σχεδόν όλα τα κόμματα στις τοπικές εκλογές.

Τα κόμματα δεν έλαβαν υπόψη επίσης ένα ακόμα, χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος, που έχει να κάνει με την χαλάρωση της κομματικής πειθαρχίας. Ο κόσμος πλέον δεν ακολουθεί εύκολα κομματικές ντιρεκτίβες, εάν δεν συμφωνεί και εάν δεν πειστεί για την ορθότητα των αποφάσεων.

Τα κόμματα, ενώ δήλωναν ότι θα έδιναν προτεραιότητα στις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών, σε σχέση με τις επιλογές των υποψηφίων τους ή ακόμα και τις συνεργασίες που θα γίνονταν, εντούτοις στο τέλος της μέρας προχώρησαν σε κομματικές συζητήσεις και προτάσεις, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό αυτά που η τοπική κοινωνία ήθελε και ζητούσε. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που τελικά οι κομματικές ηγεσίες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μπροστά στις αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Σταύρου Σταυρινίδη στον Στρόβολο για το ΔΗΚΟ, αλλά και του Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό.

Υπήρχαν και υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις υποψηφίων και συνεργασιών που δεν ήταν επιλογές που ήρθαν από κάτω προς τα πάνω, αλλά από πάνω προς τα κάτω. Και ήδη έχουν αρχίσει να προκύπτουν προβλήματα καθώς η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών είναι έντονη και, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να αποτυπωθεί και στην κάλπη. Κάποιες μετρήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για κάποιους υποψήφιους και ο κίνδυνος εκλογικής αποτυχίας, είναι ορατός και για τους ίδιους αλλά και για τα κόμματα που τους επέλεξαν. Τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι κομματικές ηγεσίες και πώς θα το δικαιολογήσουν; Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το εκλογικό σώμα στείλει ηχηρά μηνύματα με τις επιλογές του;

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν έντονα όλους τους κομματικούς μηχανισμούς. Οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το εκλογικό σώμα λειτουργεί πλέον πολύ διαφορετικά. Φάνηκε αυτή η τάση και στις προεδρικές εκλογές και έπρεπε να το είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τα κόμματα όταν λάμβαναν αποφάσεις για τις τοπικές εκλογές, οι οποίες εκ φύσεως τους έχουν πιο χαλαρή ψήφο. Δεν το έκαναν όμως…