Σήμερα η υπουργός Ενέργειας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του υπουργείου κατά το 2020-2023.

Να μας συγχωρέσει η υπουργός αν με τα γραφόμενά μας σήμερα (εδώ και στη σελ. 22) ή τις μέρες που προηγήθηκαν δεν συμβάλλουμε στην ανάδειξη του θετικού έργου κατά των ημερών της. Διότι υπήρξε και θετικό και σημαντικό έργο. Το οποίο προβλήθηκε επανειλημμένα.

Οφείλουμε όμως να επιμένουμε σε παραλείψεις και λάθη. Ιδιαίτερα όταν αυτά δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή ηλεκτροδότηση του τόπου ή όταν κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους φορολογούμενους. Εν γνώσει μας ότι δεν είναι δίκαιο να φορτωθεί όλες τις ευθύνες το Υπουργείο Ενέργειας. Ευθύνονται και άλλοι.

Από τα όσα σταδιακά γίνονται γνωστά, είναι φανερό πως η νέα Κυβέρνηση θα κληθεί να πέσει με τα μούτρα στη διαχείριση των ανοικτών ενεργειακών ζητημάτων.

Δεν μπορεί πλέον να αποκρυβεί πως η ολοκλήρωση του τερματικού αεριοποίησης φυσικού αερίου δεν θα γίνει τον Ιούλιο του 2023. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει νωρίς το 2024. Αν όμως δεν έχουμε φυσικό αέριο έστω το 2024, μάλλον θα πρέπει να ξαναβάλουμε το χέρι στην τσέπη για να δούμε πώς -με ποιο κόστος- θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να μην ξεμείνουμε από ηλεκτρισμό. Διότι χωρίς φυσικό αέριο, η μεν νέα μονάδα της ΑΗΚ στο Βασιλικό (η 6η) θα μπορεί μόνο για περιορισμένες ώρες να λειτουργεί με ντίζελ, η δε ιδιωτική μονάδα (της PEC) ίσως να μην είναι έτοιμη να λειτουργήσει, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν ξεκαθαρίσει πως η λειτουργία της συνδέεται άμεσα με την εισαγωγή αερίου.

Ακόμα όμως και αν έρθει έως το ’24 το φυσικό αέριο, οι μπελάδες με την ηλεκτροπαραγωγή δεν τελειώνουν. Θα μπορούσαν να περιοριστούν, αν το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να δώσει νέα παράταση, έως το 2028, τουλάχιστο, στη λειτουργία των έξι ατμοστροβίλων στη Δεκέλεια, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση της Οδηγίας της ΕΕ για τα ανεκτά επίπεδα βιομηχανικών αερίων. Δηλαδή, η επάρκεια ηλεκτρισμού και η ασφάλεια συστήματος περνούν, αν εγκριθεί η παράταση, μέσα από την παράνομη μόλυνση του περιβάλλοντος. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την εκτός ορίων ρυπογόνα λειτουργία της Δεκέλειας, αν φρόντιζαν οι αρμόδιοι να εγκαταστήσουν έγκαιρα μικρότερες, οικονομικότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μηχανές στην ίδια περιοχή. Δεν το έκαναν. Ίσως το πράξει η επόμενη Κυβέρνηση.

Υπάρχουν πολλά να αναφερθούν για τις προτεραιότητες της επόμενης Κυβέρνησης στην ενέργεια. Οι «τρεις» λένε συνεχώς ότι θα αυξήσουν δραστικά τα εμπορικά φωτοβολταϊκά. Και τι θα κάνουμε το ρεύμα τους αφού δεν μπορεί να το απορροφήσει το σύστημα, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές; Ελπίζουμε ο νικητής των εκλογών να ξέρει τι τον περιμένει.