ΤΟ θέμα με τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια τελικά ταλαιπωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Επηρεάζει την εικόνα και τη φήμη της χώρας μας, την υποσκάπτει. Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Το πρόγραμμα για την παραχώρηση διαβατηρίων σε υπηκόους τρίτων χωρών συνδέεται με επενδυτική δραστηριότητα. Δεν είναι μόνο η Κύπρος που υιοθετεί και εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν άρχισε επί της σημερινής διακυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι σε ποιον δίνεται διαβατήριο και γιατί. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει σε όλη τη διαδικασία διαφάνεια. Γιατί χωρίς διαφάνεια θα δημιουργούνται σκιές.   
ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει πρωτίστως να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τη φήμη της κι αυτό θα γίνει με την ανατροπή των αρνητικών εντυπώσεων και διόρθωση των διαδικασιών. Από τη μια δεν θα πρέπει να δεχθούμε να θυματοποιηθεί η χώρα μας, από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να επιτρέπουμε με δικά μας λάθη, παραλείψεις ή ακόμη και σκόπιμες κινήσεις να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία.  
ΟΤΑΝ βρίσκεσαι υπό κατηγορία ότι έχεις βγάλει στο σφυρί την κυπριακή υπηκοότητα, που είναι κατ΄ επέκταση και ευρωπαϊκή τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Και δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την ΕΕ Αυτό να μην το ξεχνούμε. 
ΜΕΤΑ το θόρυβο που έχει ξεσπάσει πρόσφατα και αποτέλεσε και σημείο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, δήλωσε πως θα προχωρήσει στον επανέλεγχο των αιτήσεων για πολιτογραφήσεις που έγιναν μέχρι το 2018. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου, θα γίνει, σε συνεργασία με τρεις εξειδικευμένους οίκους, επανέλεγχος δέουσας επιμέλειας για τα άτομα που πολιτογραφήθηκαν πριν το 2018, οπόταν και ενισχύθηκαν οι έλεγχοι. Οι τρεις διεθνείς εταιρείες (Sterling Diligence, Kroll και S-RM Intelligence and Risk Consulting), έχουν επιλεγεί μέσω ανοιχτής διαδικασίας δημόσιων προσφορών, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο 2019. Εκείνο που έχει αναφερθεί και το θεωρούμε σημαντικό είναι πως εάν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν λόγοι, το υπουργείο Εσωτερικών θα ενεργοποιήσει διαδικασία αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας. «Η διαδικασία αποστέρησης υπηκοότητας θα ενεργοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις που ο συνεχής έλεγχος δέουσας επιμέλειας, ο οποίος πλέον διεξάγεται από το 2018, καταδείξει ότι πολιτογραφημένοι επενδυτές ή μέλη οικογένειας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων και/ή τους έχουν επιβληθεί διεθνώς ή ευρωπαϊκώς περιοριστικά μέτρα», εξήγησε.
ΑΥΤΟ έπρεπε να προβλεφθεί και να μη παραχωρείτο υπηκοότητα σε αυτούς που δεν τηρούσαν τα κριτήρια. Γιατί για να διαπιστωθεί από τον έλεγχο πως θα πρέπει να αποστερηθεί της υπηκοότητας ένα πρόσωπο, αυτό  δεν προέκυψε προφανώς σήμερα, αλλά προϋπήρχε και τότε που του παραχωρείτο το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να διασφαλιστεί διά ελέγχου η αντικειμενικότητα του προγράμματος και ο συστηματικός και ενδελεχής έλεγχος πριν από την παραχώρηση υπηκοότητας. 
Πρέπει να ανατραπούν οι εντυπώσεις κι αυτό μπορεί να γίνει με δράσεις. Πρωτίστως με διορθωτικές κινήσεις, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολλούς λόγους για να είναι προσεκτική. Έχει κι άλλους λόγους, πέραν από τους επενδυτικούς.