ΤΟ πολυδιαφημιζόμενο και πολυσυζητημένο δείπνο του Βερολίνου απέφερε μια ανακοίνωση/δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για το περιεχόμενο της οποίας, προφανώς, είχε εκ προοιμίου δοθεί το πράσινο φως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Για το περιεχόμενο και πως αξιολογείται αναφερθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες.
ΓΙΑ να μην χάσουμε το δάσος για το δέντρο, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η συνάντηση στο Βερολίνο δεν έχει ανοίξει τον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αυτό θεωρούμε πως είναι ξεκάθαρο και δεν είναι θέμα ερμηνείας. Στο προβλεπτό μέλλον δεν θα υπάρχουν εξελίξεις. Τουλάχιστον πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι εξελίξεις, όπως και το περιεχόμενο τους, εξαρτώνται εν πολλοίς από την κατοχική Τουρκία. Είναι πρόδηλο και από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την τουρκική προεδρία πως η Άγκυρα χωρίς να απορρίπτει μια νέα διαδικασία, καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί η προσπάθεια, όταν και όποτε εκδηλωθεί. Κι αυτό προκύπτει διαβάζοντας πίσω από τις διατυπώσεις που υιοθετήθηκαν. Είναι, άλλωστε, νωρίς να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες αναφορές, αν και είναι γνωστές οι θέσεις και οι επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας. Είναι, κατά την άποψη μας, επιλογή της Άγκυρας να μην προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε αυτό το πεδίο, σε αυτή τη χρονική φάση. Τη στιγμή, μάλιστα, που συνεχίζει ανενόχλητα η κατοχική δύναμη τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ και στη νεκρή ζώνη.
ΕΧΟΥΜΕ πολλές φορές αναφέρει στο παρελθόν πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και μάλιστα σε σωστή βάση. Τι ζητούμε; Το αυτονόητο. Τι επιδιώκουμε; Ότι ισχύει σε όλες τις άλλες δημοκρατικές, κανονικές χώρες. Μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσουν τα πιο κάτω; 
* Την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους, είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση. 
* Η συμφωνία να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
* Η συμφωνία να προνοεί την αποχώρηση ΟΛΩΝ των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. 
* Να μην προβλέπει εγγυήσεις και εγγυητές. 
 
ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως αυτές οι βασικές αρχές μπορούν να αποτελέσουν τον άξονα για ένα πλαίσιο συμφωνίας. Το βασικό συστατικό οικοδόμησης της μετά τη συμφωνία του Κυπριακού περίοδο. Αυτοί οι άξονες μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο διαχείρισης του Κυπριακού. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτά θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με περιορισμένες προοπτικές να λειτουργήσει. Δεν θα είναι βιώσιμη η συμφωνία και η Κύπρος δεν θα είναι κανονικό κράτος. 
ΤΟ δείπνο στο Βερολίνο επιβεβαίωσε το προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε δυο προηγούμενες περιπτώσεις, στις Πενταμερείς Διασκέψεις Ιανουαρίου 2017 και Ιουνίου του ιδίου χώρου, αν και είχε εμπλακεί δεν είχε αποτέλεσμα. Προφανώς και αυτή τη φορά ζήτησε διασφαλίσεις για να εμπλακεί. Ποιες είναι αυτές δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναμένουμε τα επόμενα βήματα. 
 
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να σημειώσουμε πως την ίδια ώρα με όλες τις διπλωματικές κινήσεις στο Κυπριακό, η Τουρκία εφαρμόζει το σχέδιο της για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Ανενόχλητα και χωρίς κόστος.