Ευτυχώς η Κύπρος που πρόλαβε να δημιουργήσει το υφυπουργείο Τουρισμού για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού. Μοιάζει εφιαλτικό το σενάριο να μην υπήρχε το υφυπουργείο και μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας που είναι ο τουρισμός, να ήταν εγκλωβισμένο κάτω από την μεγάλη ομπρέλα του υπουργείου, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας. Δηλαδή πριν μερικά χρόνια κάτω από την πολιτική ενός υπουργείου υπήρχε ο τουρισμός, η βιομηχανία με τα προβλήματά της, το εμπόριο με τα δικά του θέματα. Και όταν έχεις τρία σ’ ένα, πρέπει ο εκάστοτε Πρόεδρος να επιλέγει τον σούπερ υπουργό για να διαχειριστεί τρεις νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Τον Ιανουάριο του 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε τα «κλειδιά» του τουρισμού της χώρας στον Σάββα Περδίο ορίζοντας τον ως τον πρώτο υφυπουργό Τουρισμού της χώρας, της μεγαλύτερης βιομηχανίας του νησιού. Η δημιουργία ενός αρμόδιου υπουργείου τουρισμού ήταν πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου στην Κύπρο για δεκαετίες, δεδομένης της σημασίας του για την οικονομία, σε μια περίοδο που πολλά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. 
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ιδιωτικός τομέας πίεζε πάρα πολύ για τη δημιουργία του υφυπουργείου, λόγω του ότι ο τουρισμός είναι βασικός τομέας για την Κύπρο. Εγκλωβισμένος ο τομέας στο μεγάλο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας μάλλον τα κατάφερνε να λειτουργήσει επειδή βοηθούσαν οι συγκυρίες και όχι απαραίτητα επειδή υπήρχαν πάντα στοχευμένες πολιτικές. Φυσικά υπήρχε ο ΚΟΤ αλλά είναι κάτι διαφορετικό το υφυπουργείο να καθορίζει στρατηγική για τον τουρισμό, να έχει ως στόχο την προώθηση και προβολή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Εάν δούμε το συνολικό όφελος στην οικονομία, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα ποσοστό από 20 έως 25% του ΑΕΠ. Τα  έσοδα μόνο από τον τουρισμό στην εποχή προ κορωνοϊού είναι στο 13% του ΑΕΠ, και εάν συνυπολογίσουμε τα ευρύτερα πλεονεκτήματα ανεβαίνει στο 20%, ίσως και παραπάνω. Η κυβέρνηση με τη σειρά της αντιλήφθηκε τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης και η οριστική απόφαση για τη δημιουργία του υπουργείου πάρθηκε το 2018. Η σωστή απόφαση για αποξένωση από ένα μεγάλο υπουργείο που δίνει έμφαση στον τομέα της Ενέργειας φάνηκε στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Κύπρος. Με την υγιειονομική κρίση λόγω του κορονοϊού που μετεξελίχθηκε σε οικονομική με άμεση επίπτωση στον τουρισμό, φάνηκε τι σημαντικό είναι να διαθέτεις σ’ ένα νευραλγικό πόστο ένα άτομο που ψάχνει λύσεις για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Ο κυπριακός τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς της εθνικής οικονομίας ο οποίος είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Τα οικονομικά οφέλη από την εξάπλωση του τουρισμού σε όλο τον κόσμο είναι τεράστια και για αυτό τον λόγο τόσοι οι ιδιωτικοί όσο και οι κρατικοί φορείς των διαφόρων χωρών έχουν αναλάβει μεγάλες δραστηριότητες τουριστικού περιεχομένου για να ικανοποιήσουν τα εκατομμύρια των τουριστών που διακινούνται καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ο τουρισμός μαζί με την ναυτιλία αποτελούν τους πιο εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας με την εισροή συναλλάγματος που επιδρά θετικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας συμβάλλοντας στην μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών. Με τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας να αγγίζει το 7%, δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή ναυτιλία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η προτεραιότητα αποτυπώνεται στη σύσταση του σχετικά νέου υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2018, με πρώτη υφυπουργό μια γυναίκα, τη Νατάσα Πηλείδου.  Έστω και με καθυστέρηση δημιουργήσαμε δυο σημαντικά υφυπουργεία για δυο βασικούς τομείς της οικονομίας.