Ο Χρυσόστομος Π. Ρουσής, πρώην διευθυντής σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καταγράφει γλωσσικά λάθη που διαβάσαμε στον Τύπο.

  1. «Οι χούλιγκαν νίκησαν ξανά, αφού “πριν την έναρξη του αγώνα” εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο» (αντί του ορθού: πριν από την έναρξη του αγώνα – πριν+από) – «Τα μέλη της επιτροπής Υγείας της Βουλής δεν έχουν ιδέα για το “πως” λειτουργεί ο προϋπολογισμός του συστήματος» (αντί του ορθού: για το πώς λειτουργεί)
    Ν.Β. (Σημειώστε): Το επίρρ. “πώς” εισάγει ευθείες ή πλάγιες ερωτήσεις με τροπική σημασία ή για να δηλώσει απορία: Πώς πήγες στην Λευκωσία – Δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω – Απορώ πώς γλύτωσε από το φοβερό τροχαίο!
  2. Συνηρημένα ρήματα σε -άω, -ώ: προσδοκώ, -άς, -ά (αντανακλώ, δαπανώ, αποκτώ): «Η κυπριακή κοινωνία προσδοκά πολλά από τον νέο Πρόεδρο» (και όχι προσδοκεί).
    «Στο Μανχάταν ειδικά, “το βαθυκίτρινο χρώμα αντανακλούνταν” στους γυάλινους ουρανοξύστες και πολλαπλασιάζονταν» (αντί του ορθού: το βαθυκίτρινο χρώμα αντανακλώνταν) – «Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται στην Τουρκία» (αντί του ορθού: καταπατώνται).
    Λέμε και γράφουμε: Τα χρήματα αποκτώνται (και όχι: αποκτούνται) δύσκολα και δαπανώνται (και όχι: δαπανούνται) εύκολα.
  3. «Η Παιδεία δεν είναι “απλά” θέμα μιας πρόσκαιρης πολιτικής, αλλά ενός ολοκληρωμένου οράματος και μακρόπνοης στρατηγικής, που απαιτεί πρωτίστως τόλμη. Γιατί “απλά” συνιστά το μέλλον ενός τόπου». – «… λες και διακόπηκαν οι εργασίες “απλά” για να ξεκουραστούν οι εργάτες» (αντί του ορθού: απλώς = μόνο).
    Ν.Β. (Σημειώστε): Σήμερα, στη μεγάλη μας πλειονότητα, χρησιμοποιούμε το “απλά” (= με απλό τρόπο) σε όλες τις περιπτώσεις με την αντίληψη ότι είναι τύπος της δημοτικής.
  4. «Για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, “ότι” και να πει κανείς θα ακολουθήσει θύελλα» (αντί του ορθού: ό,τι και να πει κανείς)
    Ν.Β. (Σημειώστε): Η άκλιτη αναφορική αντωνυμία «ό,τι» (με υποδιαστολή) σημαίνει «οτιδήποτε», «αυτό που»: Μόδα είναι ό,τι ταιριάζει στο σώμα μας.
    Ο ειδικός σύνδ. «ότι» (χωρίς υποδιαστολή) σημαίνει «πως»: Μου είπε ότι (= πως) θα αργήσει.
  5. «Οι ευκαιρίες, που χάσαμε (οι χαμένες ευκαιρίες) για τη λύση του Κυπριακού είναι πολλές» (αντί του ορθού: Οι ευκαιρίες που χάσαμε)
    Ν.Β. (Σημειώστε): Δεν χωρίζουμε με κόμμα τις αναφορικές προτάσεις που είναι αναγκαίοι προσδιορισμοί (τις προσδιοριστικές προτάσεις), γιατί είναι απαραίτητο συμπλήρωμα τού όρου που προσδιορίζουν (προσδιοριστικές προτάσεις): «Η γυναίκα που πέρασε είναι θεία μου».