Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα με θέμα «Πράσινο Υδρογόνο στην Κύπρο», η οποία διοργανώθηκε από το Hydrogen Europe, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και τον Σύνδεσμο Υδρογόνου Κύπρου (ΣΥΚ) στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Στην ημερίδα συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές και προσωπικότητες από την κυπριακή και ευρωπαϊκή κοινότητα, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για το μέλλον της ενέργειας και του υδρογόνου στην Κύπρο και την Ευρώπη.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κράτους για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών ενέργειας της Ευρώπης.

Σημείωσε επίσης τον στόχο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, που αφορά την παραγωγή 10 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ έως το 2030, στόχος ο οποίος διπλασιάζεται από το σχέδιο REPowerEU. Τέλος, τόνισε τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπήν για τη δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για το Υδρογόνο και για την εξεύρεση τρόπων ενσωμάτωσης του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αλλά και τις ενεργές προσπάθειες για συνεργασία με γειτονικές χώρες για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου.

Ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), στην ομιλία του τόνισε τον ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση και χαρακτήρισε «πολύ αισιόδοξο» το μακροπρόθεσμο πλάνο για μετάβαση της ΕΕ από μια οικονομία βασισμένη στον άνθρακα σε μια οικονομία που θα βασίζεται στο υδρογόνο. Επίσης, υπογράμμισε ότι το υδρογόνο μπορεί να υποστηρίξει τις ”αναξιόπιστες” πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η αιολική και ηλιακή, μέσω της παραγωγής υδρογόνου από αυτές και αποθήκευσή του για μετέπειτα χρήση. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το υδρογόνο αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος, το οποίο θα κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά την Κύπρο, τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης της στρατηγικής για το υδρογόνο στα μακροπρόθεσμα και περιφερειακά σχέδια της χώρας και ύπαρξης κανονιστικού πλαισίου για την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και χρήση του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένα από τα κορυφαία κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα του υδρογόνου, λόγω της πρόσβασης της σε αιολικούς και ηλιακούς πόρους, της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης και της επιρροής της στο Συμβούλιο της ΕΕ. Επίσης, εξήρε την τεχνολογική τεχνογνωσία της Κύπρου και ανάφερε ότι η Κύπρος μπορεί να ηγηθεί στην προώθηση των τεχνολογιών υδρογόνου.

Τέλος, ο Μάκης Κετώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρογόνου Κύπρου (ΣΥΚ), μέσα από τη δική του ομιλία αποκάλυψε ότι 27 εταιρείες, από την Κύπρο και το εξωτερικό, συνεργάστηκαν για την υποβολή πρότασης για τη δημιουργία της πρώτης “Κοιλάδας Υδρογόνου στην Κύπρο”.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες για ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής υδρογόνου για σκοπούς μεταφορών. Επίσης, τόνισε τη σημαντικότητα της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για το υδρογόνο ώστε να υποστηριχθεί η κυπριακή οικονομία και οι πολίτες της Κύπρου.

Καταληκτικά, υπογράμμισε την ανάγκη για κρατική υποστήριξη των προσπαθειών που σχετίζονται με την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων και την αποθήκευση πράσινης ενέργειας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από ορυκτά καύσιμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή στη γένεση της πρωτοβουλίας του πράσινου υδρογόνου στην Κύπρο και ως συνοδοιπόρος των επιχειρήσεων και της πολιτείας βρίσκεται πάντα μπροστά από τις εξελίξεις για να υποστηρίξει το κυπριακό επιχειρείν με κάθε δυνατό τρόπο, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του, με σταθερό γνώμονα την Πράσινη Μετάβαση.

* Λειτουργός, Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος,  Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων