Στην τεχνολογική επανάσταση που ζούμε δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει και ο τουριστικός κλάδος, ένας από τους στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα δυνητικά οφέλη της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών στον τουριστικό τομέα της Κύπρου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναβαθμίσουν την εμπειρία των επισκεπτών, ωθώντας την τουριστική ανάπτυξη στην ψηφιακή εποχή. Τεχνολογίες όπως το metaverse, η εικονική πραγματικότητα (VR) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναδύονται ως μετασχηματιστικές δυνάμεις, προσφέροντας συνεχώς νέους τρόπους και δυνατότητες ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας, διανοίγοντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.

Το metaverse, συγκεκριμένα, συνδέεται άμεσα με διάφορες μορφές τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός υγείας, προσφέροντας ευκαιρίες για εικονικά ταξίδια, όπου οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ευεξίας, γυμναστικής ή ακόμη και σε συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης. Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως εικονικά spa με παραδοσιακά κυπριακά θεραπευτικά μέσα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευεξίας και χαλάρωσης, προσβάσιμη παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τουρίστες που επιθυμούν μια συνδυασμένη εμπειρία τουρισμού και υγείας, σε ένα ελκυστικό προορισμό όπως η Κύπρος.

Με τον τρόπο αυτό, το metaverse δεν επηρεάζει μόνο την τουριστική εμπειρία, αλλά δημιουργεί και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η ανάπτυξη εικονικών προορισμών, η δημιουργία περιεχομένου και ο σχεδιασμός εικονικών εκδηλώσεων, καθώς και ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη καινοτόμων τουριστικών προσφορών.

Εικονικές εμπειρίες με την τεχνολογία VR

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας έχει τη δύναμη να μετασχηματίσει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες εξερευνούν και αλληλεπιδρούν με τα πλούσια πολιτιστικά και ιστορικά τοπία της Κύπρου. Παράλληλα, λειτουργεί και ως πολύτιμο εργαλείο marketing για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, βοηθώντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πελατών τους.

Για παράδειγμα, με τη δημιουργία ενός εικονικού περιηγητικού ταξιδιού, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, να εξερευνήσουν τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, να επισκεφθούν παραδοσιακά χωριά ή να καταδυθούν στα κρυστάλλινα νερά που αναδεικνύουν τους παράκτιους θησαυρούς της Κύπρου. Με ρεαλιστικές εικόνες και ήχο, οι επισκέπτες έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται με φυσική παρουσία σε κάθε προορισμό. Εντάσσοντας στο ταξίδι και εκπαιδευτικά προγράμματα με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, μπορεί να ενισχυθεί ο πολιτιστικός τουρισμός και να προσελκυθούν επισκέπτες που ενδιαφέρονται για μια διαδραστική και καθηλωτική εικονική εμπειρία.

Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας με AI και Data Analytics

H ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως η ΤΝ και η ανάλυση δεδομένων στη διαχείριση τουριστικών δραστηριοτήτων έχουν γίνει βασικοί μοχλοί αποτελεσματικότητας στον ταξιδιωτικό κλάδο, προσφέροντας στους επισκέπτες εξατομικευμένες υπηρεσίες, βελτιώνοντας την ποιότητα εξυπηρέτησης αλλά και την απόδοση πωλήσεων των επιχειρήσεων.

Η ΤΝ μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, τα μοτίβα των ταξιδιών τους και τις τάσεις της αγοράς, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας τουριστικών δραστηριοτήτων. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τη χρήση «Chat Bot», όπου οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα και να λάβουν πληροφορίες μειώνοντας το χρόνο αναμονής και απελευθερώνοντας πόρους για τις επιχειρήσεις.

Με την υιοθέτηση της ψηφιακής μετασχηματιστικής διαδικασίας στον τουριστικό τομέα και με τη συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, είναι γεγονός πως ο τουριστικός τομέας της Κύπρου μπορεί να μπει σε μία νέα, ψηφιακή εποχή. Ταυτόχρονα, τίθενται οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό ενός τομέα βασικού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και διασφαλίζει ένα αύριο βιώσιμο για όλους. Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (KEBE) παροτρύνει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις απεριόριστες δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες αιχμής, προωθώντας την καινοτομία και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του επιχειρηματικού οράματος του τόπου μας.

* Λειτουργός Τμήματος Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης, ΚΕΒΕ