Ένα θέμα που ταλανίζει την τελευταία δεκαετία αρκετούς πολίτες, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον τόπο μας, χωρίς μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της Βουλής, αλλά και οι Κυβερνήσεις Χριστοδουλίδη και Αναστασιάδη, να βρουν την τόλμη να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα των τραπεζών και των ταμείων εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων είναι οι εκποιήσεις.

Και παρά το γεγονός ότι από τις 8/12/2023 πλημμύρισαν τα ΜΜΕ με διθυραμβικά άρθρα και πανηγυρικά δημοσιεύματα ότι επιτέλους έχει κλείσει οριστικά με θετικό τρόπο το θέμα των εκποιήσεων στη Κύπρο, δυστυχώς για τους πανηγυρίζοντες, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού, με την καταψήφιση του πλαισίου που θα επανέφερε τα δικαιώματα των δανειοληπτών στην προ του 2018 κατάσταση, ακολούθησε η ατολμία και απροθυμία της Κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των κομμάτων να δώσουν εκείνα τα όπλα στους δανειολήπτες, που θα εξισορροπούσαν τη θέση τους έναντι των τραπεζών και των ταμείων ή τουλάχιστον θα σμίκρυναν το χάσμα μεταξύ της υπεροπλίας των τελευταίων και όσων κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Παρόλο που η παρούσα Κυβέρνηση παρουσιάστηκε πιο πρόθυμη και διαλλακτική από την προηγούμενη για να συζητήσει βελτίωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, δυστυχώς αυτή η προθυμία δεν μεταφράστηκε σε πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη νομοθεσία εμβολιάστηκε με κάποιες θετικές πρόνοιες.

Η συνεχής επίκληση της ανάγκης προστασίας των καταθετών, τη στιγμή που πέραν του 85% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στα ταμεία εξαγοράς πιστώσεων, μόνο υποκρισία μπορεί να χαρακτηριστεί.  Άραγε, πού βρίσκονται κρυμμένοι όλοι αυτοί οι προστάτες των καταθετών, όταν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες αυξάνουν συνεχώς τα δανειστικά επιτόκια, χωρίς να αυξάνουν ούτε στο ελάχιστο τα καταθετικά;

Όσον αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, επιτέλους ας μας πει κάποιος ποιοι είναι αυτοί; Ή τουλάχιστον ας μας δώσει τον ορισμό του στρατηγικού κακοπληρωτή. Αποτελεί τεράστια πρόκληση να επικαλούνται τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι τράπεζες και τα ταμεία εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που διαθέτουν τα εργαλεία για να τους εντοπίσουν και κατ’ επέκταση να τους κυνηγήσουν μέχρι τέλους.

Αν οι τράπεζες και τα ταμεία αδυνατούν να διαπιστώσουν ποιος είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, τότε θα πρέπει να επαναξιολογήσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση και επάρκεια.

* Βουλευτής Λάρνακας, του ΑΚΕΛ

(απόσπασμα από την ομιλία του στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, στη Βουλή)