Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα κυβερνοεγκλήματα πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι δε μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις ενέργειες αυτές εξελίσσονται διαρκώς. Με την έλλειψη τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό είναι θέμα χρόνου για το πότε θα καταστεί ο κάθε ένας από εμάς το επόμενο θύμα κυβερνοεπίθεσης. Εμείς ως Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας έχουμε μεριμνήσει για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και αρχές του 2024 θα εγκαινιάσουμε την δική μας Ακαδημία στο τελευταίας τεχνολογίας εκπαιδευτικό μας κέντρο. Ο σκοπός της Ακαδημίας είναι να βοηθήσει την αγορά εργασίας στην στελέχωση θέσεων που αφορούν τον κλάδο Τεχνολογίας Πληροφοριών, Επικοινωνιών (ICT) και Κυβερνοασφάλειας μέσω της Επανειδίκευσης (reskilling) ή της Αναβάθμισης (upskilling) δεξιοτήτων. Στόχος μας είναι η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Με την εξέλιξη του τοπίου των απειλών στον κυβερνοχώρο είναι αναπόφευκτο να αλλάξει και η οπτική των ρυθμιστικών αρχών, αναγνωρίζοντας τις νέες σημαντικές προκλήσεις που παρουσιάζονται. Για παράδειγμα, το 2020 η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) έχει υιοθετήσει 70 μέτρα ασφαλείας το οποία έχει κοινοποιήσει στις κρίσιμες υποδομές και έχει ζητήσει την πλήρη συμμόρφωση τους με αυτά. Η εφαρμογή  της ευρωπαϊκής οδηγίας NIS2 θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του αριθμού των οντοτήτων που εμπίπτουν κάτω από την εποπτεία της ΑΨΑ. Για το σκοπό αυτό, αναπτύξαμε ένα μοντέλο αξιολόγησης της ωριμότητας των ικανοτήτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το πλαίσιο μέτρων ασφαλείας για σκοπούς αξιολόγησης, αλλά και για να παρέχει στις σχετικές οντότητες καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο συνεχούς βελτίωσης της κατάστασης και ανθεκτικότητας της κυβερνοασφάλειας τους.

Πλέον η επένδυση στην κυβερνοασφάλεια όχι μόνο δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα ενός οργανισμού. Η αναγκαιότητα αυτή είναι κάτι που δυστυχώς δεν έχει εμπεδωθεί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, η ΑΨΑ ως το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCC-CY) έχει φροντίσει για την οικονομική ενίσχυση των ΜμΕ εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αύξηση των επιπέδων κυβερνοασφάλειας. Η ενίσχυση αυτή θα συμβάλει στην κυβερνοανθεκτικότητα των ΜμΕ και θα δώσει το έναυσμα για ένα ασφαλέστερο οικοσύστημα ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να θωρακίσει την προστασία των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.

Στο πλαίσιο των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων στο τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών το ΓΕΡΗΕΤ δίνει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχουν προγραμματιστεί έρευνες και καμπάνιες αξιολόγησης της αντίληψης των καταναλωτών και διεξαγωγής μετρήσεων πεδίου, μέσω εκστρατείας που έχει ξεκινήσει το 2023 και θα διαρκέσει μέχρι το 2025. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργηθεί υποδομή για τη διεξαγωγή μετρήσεων σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων. Οι εκστρατείες συμβάλουν σημαντικά στον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων, στη διαχείριση παραπόνων και στη βελτίωση στην παροχή των υπηρεσιών, ενώ καταδεικνύουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι Κύπριοι πολίτες ιδιαίτερα στην κινητή τηλεφωνία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Το ΓΕΡΗΕΤ αναπτύσσει επίσης πρωτοβουλίες στη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως μεταξύ άλλων το Blockchain, για την διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με τους παροχείς, ξεκινώντας με την πιλοτική εφαρμογή της φορητότητας αριθμών (μεταφορά αριθμού/υπηρεσίας από παροχέα σε παροχέα), και την προστασία τους από κακόβουλα μηνύματα και κλήσεις.

Ένα πολύ σημαντικό έργο, είναι επίσης η ανάλυση και διάχυση πληροφοριών προς την κοινωνία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλους ενδιαφερόμενους. Το έργο χρησιμοποιεί διαδικασίες Μεγα-δεδομένων (Big Data) για την αξιολόγηση και ανάλυση του μεγάλου όγκου πληροφοριών που έχει στη διάθεση του το ΓΕΡΗΕΤ μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την αξιοποίηση τους από την κοινωνία. Τα αποτελέσματα του έργου θα βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων και την ουσιαστική συμβολή του ΓΕΡΗΕΤ στη διαμόρφωση πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ανάπτυξη της αγοράς σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και στην προώθηση επενδύσεων, καθώς και στην προστασία, ενημέρωση και ενίσχυση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Ο τομέας των Ταχυδρομείων μεταλλάσσεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα με τις αυξανόμενες ανάγκες λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το ΓΕΡΗΕΤ προωθεί σημαντικές δράσεις για την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες όπως, η δημιουργία ενός νέου εργαλείου που προσφέρει πληροφορίες για τους διάφορους παροχείς με δυνατότητα σύγκρισης τιμών καθώς και προβολής τοποθεσιών για την αποστολή ταχυδρομικών αντικειμένων. Προωθούνται επίσης πρωτοβουλίες για την προσαρμογή του τομέα στα νέα δεδομένα της αγοράς με έμφαση στη μεταφορά δεμάτων. Επιπρόσθετα, συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής και της θέσπισης νέας Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον εκσυγχρονισμό του ταχυδρομικού τομέα, μέσα από την ανάληψη της προεδρίας του Σώματος των Ευρωπαίων Ρυθμιστών (ERGP) από τον Βοηθό Επίτροπο.

Επίτροπος Επικοινωνιών