Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, ως η αρμόδια αρχή για τη ρύθμιση και εποπτεία της στοιχηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, παρέδωσε πρόσφατα προς την κυπριακή κοινωνία ακόμη ένα ισχυρό εργαλείο προστασίας των παικτών, την Εθνική Πλατφόρμα Αυτοαποκλεισμού – www.exclusion.cy.

Η Πλατφόρμα συνιστά μια καινοτόμο παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, στο πλαίσιο των δράσεών της για την προστασία των παικτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υπέρμετρη ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Αρχής. Ως προς την επί του πρακτέου υλοποίηση αυτών των στόχων, η Αρχή υιοθέτησε και υλοποιεί σειρά πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων.

Η Αρχή κατήρτισε και υλοποιεί συγκεκριμένη Στρατηγική για το Ασφαλές Παιχνίδι, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση, το πλαίσιο και τους στόχους για την ανάπτυξη προγραμμάτων, υιοθέτηση πολιτικών και ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την προστασία της κοινωνίας από τις επιβλαβείς συνέπειες του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών, δίνοντας κίνητρα στα εμπλεκόμενα μέρη για συνεργασία και δημιουργώντας υποστηρικτικό περιβάλλον για τους παίκτες. Επιπρόσθετα, η Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού, η οποία έχει εκπονηθεί με προσέγγιση τη δημόσια υγεία, καθορίζει και εμπεριέχει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για την πρόληψη μέσα από τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, την εφαρμογή πρακτικών ασφαλούς παιχνιδιού και την παροχή πόρων και υποστήριξης, αλλά και την παροχή υποστήριξης σε όσα άτομα την χρειάζονται, με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας τους, μειώνοντας το στίγμα.

Σε σχέση με την υλοποίηση δράσεων που συνυφαίνουν ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας των παικτών και της κοινωνίας από την επιβλαβή ενασχόληση με το στοίχημα, έχουμε διανύσει ως Αρχή σημαντική απόσταση και έχει παραχθεί συγκεκριμένο και απτό έργο. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για την ένταξη της πρόληψης στο ΓΕΣΥ, το πρόγραμμα ενδυνάμωσης των νέων «Young Cities» που υλοποιείται με επιτυχία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δομημένων και ουσιαστικών παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όπως, το Πρόγραμμα «Γυναίκες και Στοίχημα», το Πρόγραμμα «GAME BRAiN» που απευθύνεται σε εφήβους, τη σειρά παγκύπριων ερευνών επιπολασμού, το πρόγραμμα «Alliance for Children and Youth» σε συνεργασία με το Μουσείο Παραμυθιού για την προστασία παιδιών και εφήβων και πολλά άλλα προγράμματα και παρεμβάσεις.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση βρίσκεται και η λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αυτοαποκλεισμού, την οποία ανακοινώσαμε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και ουσιαστικό εργαλείο αυτοπροστασίας στα χέρια των παικτών, αφού παρέχει τη δυνατότητα στον παίκτη να ελέγξει τη στοιχηματική του δραστηριότητα και να αυτοαποκλειστεί, είτε προσωρινά είτε επ’ αόριστον, από όλους τους παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος που δραστηριοποιούνται νόμιμα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε πρώτο στάδιο, η πλατφόρμα αφορά μόνο τις διαδικτυακές σελίδες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, οι οποίες κατέχουν άδεια Κλάσης Β από την Αρχή, ενώ αποτελεί πρόκληση η εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης της πλατφόρμας από τους επίγειους παρόχους στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών.

Η Αρχή έλαβε την πρωτοβουλία να αναπτύξει μηχανισμό για την ενίσχυση της διαφάνειας στον αθλητισμό και καταχώρηση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Διά αυτό το λόγο έχουμε ήδη απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε ΚΟΠ, ΚΟΚ και λοιπές ομοσπονδίες για ένταξη των αθλητών στην πλατφόρμα και την αυτόματη εξαίρεση τους από τη συμμετοχή στη στοιχηματική δραστηριότητα στην κατηγορία την οποία αγωνίζονται, αφού με αυτόν τον τρόπο θα εκσυγχρονίσουμε τις μεθόδους καταπολέμησης της χειραγώγησης των αγώνων και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των αθλητών. Παράλληλα, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων διερευνά την πιθανότητα ένταξης στην πλατφόρμα και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι λήπτες ΕΕΕ. Η εφαρμογή βεβαίως επαφίεται στη συνεργασία και ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων.

Το πεδίο της προστασίας των παικτών και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα από την υπέρμετρη ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια χρειάζεται συνεχή εγρήγορση, μελέτη των καλών πρακτικών και ερευνητικών δεδομένων και αποφασιστικότητα στην ανάληψη ουσιαστικών δράσεων. Επιδίωξη της Αρχής είναι να συνεχίσει να εργάζεται με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο γιατί αποτελεί δια του Νόμου υποχρέωση αλλά και γιατί πιστεύουμε βαθιά πως η ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία πρέπει να μετουσιώνεται σε πράξεις ουσιώδους και θετικού κοινωνικού αντικτύπου.

* Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων