Πώς μπορεί μια γυναίκα να παραδώσει το νεογέννητο παιδί της, αναρωτιόμαστε κρίνοντας με τα δικά μας δεδομένα. Δίπλα μας όμως, ίσως ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, εξελίσσονται παράλληλες ζωές χωρίς να διασταυρώνονται με τις δικές μας ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε.

Μία γυναίκα από την Ινδία, αφού έφερε στον κόσμο ένα παιδάκι στο νοσοκομείο της Λεμεσού, πήρε εξιτήριο κανονικά. Λίγες μέρες μετά όμως, επέστρεψε για να το παραδώσει δηλώνοντας ανήμπορη να το αναθρέψει. Πώς είναι δυνατόν να γίνεται κάτι τέτοιο; 

Στη χώρα της, χθες, ένας δημοσιογράφος 35 χρονών πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού πρώτα ανακόπηκε η μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαινε και ξυλοκοπήθηκε μπροστά στο παιδί του και μπροστά στους περαστικούς, οι οποίοι δεν επενέβησαν θεωρώντας πως δεν τους αφορούσε. Αιτία της δολοφονίας, οι αποκαλύψεις που έκανε για βιασμό ανιψιάς του. Αντί όμως να ερευνηθούν οι καταγγελίες του και να συλληφθούν οι δράστες, δολοφονήθηκε από τους δράστες. Και οι Αρχές, για να απαλύνουν τον πόνο της οικογένειας (ή για να τους κάνουν να σωπάσουν) πρόσφεραν δουλειά σε ένα μέλος της οικογένειάς του. 

Από μια τέτοια χώρα προέρχεται η γυναίκα που παρέδωσε το παιδί της. Η οποία προφανώς δεν θα μπορούσε να επιστρέψει πίσω με ένα νόθο παιδί. Όχι μόνο θα ήταν καταδικασμένη να ζήσει στην απόλυτη ένδεια, αλλά θα κινδύνευε ακόμα κι η ζωή της. 

Πριν λίγες μέρες, μία άλλη ιστορία είχε έρθει στο φως με συνέντευξη της ίδιας της γυναίκας στη συνάδελφο Νίκολα Καρατζιά (Avant Garde). Η γυναίκα από τη Σρι Λάνκα, μητέρα δύο έφηβων από γάμο που έχει ήδη τελειώσει και τα οποία μεγαλώνουν δίπλα στη γιαγιά τους για να μπορεί η ίδια να εργάζεται στα ξένα και να στέλνει λεφτά, έμεινε έγκυος από σχέση που συνήψε στην Κύπρο όπου βρίσκεται για εφτά χρόνια. Ο άντρας δεν ήθελε καμία ευθύνη γιατί έχει άλλη οικογένεια, αλλά η ίδια δεν ήθελε να κάνει άμβλωση πιστεύοντας πως θα τα καταφέρει. Τα παιδιά και η μάνα της όμως δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα. Και με τη βοήθεια Κύπριων διευθέτησε, πριν ακόμα γεννήσει, να το δώσει για υιοθεσία. «Γνώριζα ότι, ειδικά επειδή είναι κορίτσι, στη χώρα μου θα ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα όχι μόνο για εμένα αλλά και για εκείνο. Θα την κορόιδευαν, θα της έλεγαν ότι δεν έχει πατέρα, ότι η μητέρα της είναι πόρνη. Η ζωή της θα ήταν κόλαση. Και εν τέλει ίσως να με μισούσε αν άθελά μου της τα είχα προκαλέσει όλα αυτά». 

Κάτω από τις ανάλογες συνθήκες, λοιπόν, όλα είναι δυνατά. 

[email protected]