To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Εκθέσεις Χορστ Βάγιερσταλλ και Κυριακής Κώστα στο Ινστιτούτο Γκαίτε
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Εκθέσεις Χορστ Βάγιερσταλλ και Κυριακής Κώστα στο Ινστιτούτο...
  15 Φεβρουαρίου 2020, 8:01 πμ  
Με τις παράλληλες εκθέσεις του Χορστ Βάγιερσταλλ «Buch der Gezeiten» (Βιβλίο των παλιρροιών) και της Κυριακής Κώστα «Συγκυριακές ασυνέπειες/ Head and hand series» ξεκινά η νέα σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου «KunstRaumGoethe».
 
Το KunstRaumGoethe είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος και μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, η οποία φιλοξενεί καλλιτέχνες και επιμελητές σύγχρονης τέχνης που σχετίζονται με τη Γερμανία και την Κύπρο με διαφορετικούς τρόπους και/ή ασχολούνται με τις δύο χώρες μέσα από το έργο τους.
 
Οι δύο αυτές πρώτες εκθέσεις φιλοξενηθούν από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου.
 
Λευκωσία, Ινστιτούτο Γκαίτε (22674606). Εγκαίνια: 27 Φεβρουαρίου 7μ.μ. Μέχρι 31 Μαρτίου, Δευτέρα – Παρασκευή 10π.μ.- 8μ.μ.
 
Βιβλίο των παλιρροιών
Το «Buch der Gezeiten» είναι μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί πάνω σε τοίχο που αποτελείται από δύο μέρη: το «Buch der Gezeiten» (έγχωμα σκίτσα με ακρυλικό και μαρκαδόρο που θυμίζουν σύγχρονη αφηρημένη τέχνη) και αφορισμούς (καταγραφές κειμένων από ημερολόγια του 2019-2020). Τα βασικά στοιχεία του σχήματος, της γραμμής και του χώρου ανάμεσά τους είναι αλληλένδετα και, μέσα από μια ελεύθερη και αέναη δομή, δίνουν την εντύπωση ενός ανοικτού βιβλίου.
 
Η βασική ιδέα για μια σχηματική απλοποίηση στα έργα του Βάγιερσταλλ χρονολογείται από τα πρώτα σκίτσα του, όπου ο σταυρός, ο κύκλος και η γραμμή λειτουργούσαν ως φορείς μορφής και συμβολισμών. Στην παρούσα εγκατάσταση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να διευκρινίσει το ερώτημα του πώς μπορούν να συνενωθούν τα σύνορα, οι περιφέρειες και οι ρωγμές. Το 1876 ο Γκυστάβ Φλομπέρ έγραψε σε σχέση με τα λογοτεχνικά σύνορα: «Επιτέλους, πιστεύω ότι η μορφή και το υπόβαθρο είναι δύο λεπτά σημεία, δύο ενότητες που δεν μπορούν ποτέ να υπάρξουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη».
 
Συγκυριακές Ασυνέπειες
Ως εικαστικός, η Κυριακή Κώστα ασχολείται με την επισκευή των αντικειμένων και τη νέα αισθητική που δημιουργείται μέσα από αυτή. Μέσα από την διαδικασία της αποκατάστασης επιδιώκει να εκμαιεύσει την «καινούργια οπτική», εξετάζοντας το πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένας χώρος μετά από την επισκευή του, και πώς μπορεί η ταυτότητα του χώρου να επαναπροσδιοριστεί μετά τις νέες αλλαγές.
 
Η συγκεκριμένη δουλειά της Κώστα μπορεί να παραλληλιστεί με την θεωρία του Ζακ Λε Γκοφ, ο οποίος προσπαθώντας να εξηγήσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ασυνέπειας των γραμματικών χρόνων και το γεγονός ότι ένας παρελθοντικός χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει αναφορά στο παρόν ή ένας παροντικός αντίστοιχα για αναφορά στο μέλλον, δείχνοντας το πόσο εύπλαστη είναι η σχέση μεταξύ τους και το ότι στην ουσία το ένα είναι κατασκεύασμα του άλλου.
 
Προβολές της ταινίας «Marking Time»
Στο πλαίσιο της έκθεσης, η ταινία μικρού μήκους «Marking Time» των Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβιας Νικολαΐδου θα προβληθεί στις 4, 19 και 31 Μαρτίου στις 7μ.μ. Είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ που αντικατοπτρίζει το έργο του Χορστ Βάγιερσταλλ, ο οποίος βίωσε έντονα τη διαίρεση του Βερολίνου και της Λευκωσίας. Παρόλο που η καλλιτεχνική του δράση καλύπτει μια περίοδο πέραν των τεσσάρων δεκαετιών, τα αντικείμενα της τέχνης του, όπως η διαίρεση, ο περιορισμός κίνησης και ο διαχωρισμός, παραμένουν ακόμα επίκαιρα.
 
Ο Χορστ Βάγιερσταλλ γεννήθηκε το 1944 στο Βούπερταλ και μετακόμισε στην Κύπρο το 1981, όπου υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης που πραγματοποίησε πρότζεκτ και καλλιτεχνικά installations σε δημόσιους χώρους. Το 2010 ίδρυσε μαζί με την κόρη του, τη χορογράφο Αλεξάνδρα Βάγιερσταλλl, τον διεπιστημονικό χώρο τέχνης TheArtSpace στο Ντίσελντορφ. Ο χώρος αυτός αποτελεί τόσο άξονα όσο και εμπόδιο ανάμεσα στη χορευτική ερμηνεία και τις εικαστικές τέχνες. Ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ.
 
Η Κυριακή Κώστα γεννήθηκε στη Λευκωσία. H δουλειά της διερευνά τη συλλογική μνήμη χρησιμοποιώντας προσωπικές αφηγήσεις μέσα από ιδεολογικές αναλύσεις ανθρώπινων νοημάτων, φολκλορικό ρομαντισμό και αντιλήψεις πραγματικότητας και φαντασίας. Η καλλιτεχνική της προσ́εγγιση εμβαθύνει μέσα σε απροσδιόριστους χώρους του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρακτική της είναι ένα συνοθύλευμα σύγχρονης τεχνολογικής πρακτικής και παραδοσιακών  μεθόδων. H Κώστα συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, οι οποίες εστιάζουν σε περιβαλλοντικά θ́εματα καθώς επίσης και στα κοινά.
 
 
 Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...