Η Μόσχα, επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε χερσαία τουρκική επιχείρηση στα εδάφη της Συρίας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα καλεί σε συντονισμό κινήσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Υλοποιούμε στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους για την αποτροπή όξυνσης της κατάστασης στο βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ανακοίνωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι τυχόν χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε συριακό έδαφος «θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδράσει αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά», αλλά και ότι στο στόχο «της κατοχύρωσης αξιόπιστης ασφάλειας στην παραμεθόριο ζώνη ανταποκρίνεται η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού».

Η κα. Ζαχάροβα υπενθύμισε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων των ρωσικών ΜΜΕ και ανταποκριτών ξένου Τύπου ότι με σκοπό «να αποτραπεί μια μεγάλης βαθμίδας κλιμάκωση πραγματοποιούνται δραστήριες επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της “διαδικασίας της Αστανά”», κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν στις 22-23 Νοεμβρίου. Στο τελικό ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης σημειώνεται, είπε η Ρωσίδα διπλωμάτης, ότι «η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη ΒΑ Συρία είναι δυνατή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής».

Παράλληλα, παρατήρησε η κα. Ζαχάροβα, καταβάλλονται προσπάθειες για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε «να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους». «Βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία αυτή η Ρωσίδα εκπρόσωπος χαρακτήρισε «τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, ανοιχτά εφαρμόζουν τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλες φυσικές πηγές».

«Το έχουμε επανειλημμένως πει αυτό. Στις επαφές μας με τους εκπροσώπους των Κούρδων με συνέπεια ακολουθούμε τη σκέψη ότι είναι αντιπαραγωγικό και όχι προνοητικό να ποντάρεις στη συμμαχία με την Ουάσιγκτον αντί να διαμορφώνεις φυσιολογική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Θα συνεχίσουμε τη σχετική εργασία», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.