Στην πολιτική δεν αρκούν παρά μερικές ώρες για να μετατραπεί το όνειρο  σε εφιάλτη και από την ονειρεμένη επιτυχία της 5ης και της 12ης Φεβρουαρίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε στις 26 του μήνα αντιμέτωπος με την κυπριακή πολιτική πραγματικότητα. Και μάλιστα σε μια από τις χειρότερες τις εκδόσεις. Το αποτέλεσμα; «Η κορυφαία πολιτική πράξη», όπως ο ίδιος προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει την επιλογή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, να μετατραπεί σε ένα ολοκαύτωμα, με τον ίδιο να μένει εκτεθειμένος και όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την εξέλιξη να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω και να εμφανίζονται και παραπονεμένοι! 

Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν σχεδόν έτοιμη το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου και σ’ αυτό, όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες, θέλουν να υπήρχαν και τα ονόματα του Τάσου Γιασεμίδη και της Αναστασίας Παπαδόπουλου. Δύο πρόσωπα τα οποία, μαζί με όλα τα άλλα που επέλεξε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές που και ο ίδιος έθεσε προεκλογικά. Φαίνεται, όμω,ς πως λογάριαζε χωρίς το δίδυμο Καρογιάν-Σιζόπουλου, οι οποίοι κινήθηκαν παράλληλα και ταυτόχρονα ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη αφήνοντας τον εκτεθειμένο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σήκωσε μανίκια ο ΠτΔ – Χωριστές συναντήσεις με Υπουργούς

Από το πρωί της Κυριακής όταν θέλησε να μοιραστεί τη σύνθεση της κυβέρνησής του με τους κυβερνητικούς του εταίρους ξεκίνησε ένας εφιαλτικός μαραθώνιος που οδήγησε μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας σε μια αρνητική εξέλιξη. Επιβεβαιώνοντας  έτσι όλους εκείνους που με κακεντρέχεια υποστήριζαν προεκλογικά πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης «με όλους αυτούς που μάζεψε γύρω του θα δυσκολευτεί να κυβερνήσει». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Viral παρέμβαση καλλιτεχνών για τον διορισμό Χατζηγιάννη

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των Μάριου Καρογιάν και Μαρίνου Σιζόπουλου για συγκεκριμένα ονόματα αλλά και υπουργεία ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεώρησε ορθό να καλέσει, μαζί και με τον Νικόλα Παπαδόπουλο,  όλους τους εταίρους προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Εκτιμώντας ότι μέσα από τον διάλογο θα βρισκόταν η ορθή λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Ο Μάριος Καρογιάν έφερε ένσταση για την υπουργοποίηση της Αναστασίας Παπαδοπούλου εγείροντας διάφορα ζητήματα που πήγαιναν πέραν από την πολιτική αντιπαράθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε βάλει στο στόχαστρο τον Τάσο Γιασεμίδη, κινούμενος στη λογική των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Αμφότεροι θέλησαν να κινηθούν εκδικητικά, ο μεν πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης στοχεύοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ, ο δε Μαρίνος Σιζόπουλος επιχειρώντας να πλήξει την πλευρά του Γιαννάκη Ομήρου και όλους εκείνους στο χώρο της ΕΔΕΚ που βρίσκονται σε σύγκρουση μαζί τους. 

Στη διάρκεια των συζητήσεων στο γραφείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον ίδιο να αφήνει το παιχνίδι στα χέρια των κομμματαρχών, ο Μάριος Καρογιάν έριξε στο τραπέζι το όνομα του Μάκη Κεραυνού, ως μια συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που είχε προκύψει λόγω της άρνησης Σιζόπουλου να δεχθεί την επιλογή που είχε κάνει ο νέος Πρόεδρος. Μια επιλογή η οποία, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, είχε κλειδώσει από πριν.

Έμπειροι στους τακτικισμούς – Καρογιάν και Σιζόπουλος – ήξεραν πως ρίχνοντας το όνομα του Μάκη Κεραυνού, θα αφόπλιζαν αντιδράσεις από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου. Κάτι που πέτυχαν αφού ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν είχε φέρει ένσταση στο να κληθεί από την εφεδρεία ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου. Παράλληλα οι αρχηγοί ΔΗΠΑ-ΕΔΕΚ ότι και το βέτο για την υπουργοποίηση Αναστασίας Παπαδοπούλου δυσκόλευε την αντίδραση του προέδρου του ΔΗΚΟ. 

Έκανε κάποια κίνηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προκειμένου για πετύχει μετακίνηση της κ. Παπαδοπούλου σε κάποιο άλλο υπουργείο χωρίς όμως αποτέλεσμα, μιας και η ίδια εκτιμούσε πως οι γνώσεις της θα ήταν ωφέλιμες για το συγκεκριμένο υπουργείο. Για την ίδια η υπουργοποίηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει στο συγκεκριμένο πόστο, του οποίου οι απαιτήσεις είναι σημαντικές. Μετά την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ φαίνεται πως είχε στήσει πόδι όπως το συγκεκριμένο υπουργείο πάει σε άτομο που ο ίδιος είχε προτείνει και όχι σε κάποιον άλλο, που έπεσε στο τραπέζι από τους άλλους αρχηγούς. Και κάπως έτσι βρέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η διεθνολόγος Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, το όνομα της οποία έπαιζε έντονα για το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φαίνεται πως τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίπτωση, περίμενε ότι θα υπάρξει αντίδραση από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν έγινε ποτέ.  Και αυτό είναι κάτι που συζητείται έντονα στα κομματικά παρασκήνια και τα πολιτικά πηγαδάκια, ότι δηλαδή ο Ν. Χριστοδουλίδη δεν αντέδρασε τη δεδομένη στιγμή, ουσιαστικά σήκωσε τα χέρια ψηλά και άφησε Καρογιάν-Σιζόπουλο να οδηγήσουν τα πράγματα στο γνωστό αποτέλεσμα. 

Το δεύτερο «κεφαλοκλείδωμα» του Νίκου Χριστοδουλίδη από τους κυβερνητικούς εταίρους ήρθε την επομένη μέσα με τη διαρροή της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου. Μια διαρροή η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αποσκοπούσε πρώτα και κύρια στο να προλάβει την όποια ενδεχόμενη κίνηση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να προβεί σε αλλαγή την τελευταία στιγμή  η οποία θα ανέτρεπε τα όσα συμφωνήθηκαν το προηγούμενο βράδυ. 

Έτσι με το που πήραν στα χέρια τους την τελική λίστα το πρωί της Δευτέρας κάποιοι έσπευσαν, σε φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης, για να κάνουν την διαρροή, ώστε όταν αργότερα θα ερχόταν η επίσημη ανακοίνωση να μην είχε καμιά διαφοροποίηση. Τη λίστα την είχε ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η πλευρά του Προέδρου Χριστοδουλίδη γνωρίζει ποιοι εκ των τριών πολιτικών αρχηγών που ήταν μαζί του στη σύσκεψη της Κυριακής και είχαν πάρει στα χέρια τους τη λίστα με ονόματα, προχώρησαν ευθύς αμέσως μετά σε διαρροή. Εξέλιξη η οποία προβληματίζει ιδιαίτερα τον Ν. Χριστοδουλίδη ως προς την εμπιστοσύνη που μπορεί να δείχνει σε κάποιους από τους εταίρους τους στην κυβέρνηση. 

Αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι Μάριος Καρογιάν και Μαρίνος Σιζόπουλος δημοσίως εμφανίζονται σαν να μην συνέβη οτιδήποτε. Ο δεύτερος δηλώνει και απογοητευμένος γιατί η ΕΔΕΚ δεν έλαβε – όπως υποστηρίζει – κάποιο υπουργείο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε δηλώσεις του σε διάφορα μέσα ενημέρωσης  υποστήριξε πως ο ίδιος δεν έφερε ένσταση για την υπουργοποίηση του Τάσου Γιασεμίδη.  Εξήγησε ότι δεν πρότεινε τον Μιχάλη Γιωργάλλα για το υπουργείο Άμυνας. Όσο δε για το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε πως από την ώρα που δεν υπήρχε συναινετική λύση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε στις δικές του επιλογές. Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ (πηγή Άλφα) εμφανίστηκε ενοχλημένος ότι επέβαλε ονόματα χαρακτηρίζοντας ως «προσβλητικές» τέτοιες αναφορές. Εμμέσως όμως παραδέχθηκε ότι είχε βάλει και το δικό του χέρι στο να ανατραπούν οι επιλογές του Προέδρου Χριστοδουλίδη για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέροντας πως είχε προτείνει συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο τελικώς απορρίφθηκε.

Οι 5  λάθος κινήσεις

1. 

Οι προδιαγραφές που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε προεκλογικά και κυρίως σ’ ότι αφορά τον αποκλεισμό κομματικών στελεχών, με αποτέλεσμα να βρεθεί εγκλωβισμένος μετεκλογικά. Τα κόμματα (καλώς ή κακώς) είχαν να του προσφέρουν και κάποια ηχηρά ονόματα που θα βοηθούσαν στην εικόνα της κυβέρνησης.

2. 

Δεν διάβασε καλά τις προτεραιότητες που έχουν επιτυχημένοι επαγγελματίες oι οποίοι κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για υπουργοποίηση με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή να βρει πολλές κλειστές πόρτες. 

3. 

Υπήρξε υπερβολική καθυστέρηση στο να ξεκινήσει να μιλά με κόσμο για υπουργοποίηση με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να υπάρχουν κενές θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα. 

4. 

Η απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη να μπει σε συζήτηση με τα κόμματα που τον στήριξαν και κυρίως να συγκαλέσει σύσκεψη των τριών αφήνοντας το θέμα στα χέρια των αρχηγών. 

5. 

Δεν πήρε όλες τις αποφάσεις πάνω του για να δείξει ότι έχει τον έλεγχο των κινήσεων, επιτρέποντας σε άλλους να προβούν σε ενέργειες που αφήνουν τον ίδιο εκτεθειμένο.

Άλλοι από το πουθενά κι άλλοι πουθενά

Από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, στα πολιτικά παρασκήνια, συζητείται κατά τρόπο έντονο το πως ο Μιχάλης Γιωργάλλας βρέθηκε στο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένας άνθρωπος, που όπως υποστηρίζουν πολλοί – καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα –μετά τις βουλευτικές εκλογές είχε «εξαφανιστεί». Ενώ πολλά ήταν τα μηνύματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους στελέχη κομμάτων για το εάν είδε κάποιος τον πρώην βουλευτή της Αλληλεγγύης σε κάποια προεκλογική συγκέντρωση του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Γιωργάλλα στο υπουργείο Άμυνας ήταν κάτι που θορύβησε πολλούς και προκάλεσε αναταράξεις. Δεν ήταν τυχαία η αντίδραση τη Ελένης Θεοχάρους η οποία από την πρώτη στιγμή δήλωσε άγνοια για την συγκεκριμένη επιλογή. Και ούτε βεβαίως ήταν χωρίς βάση τα όσα συζητούνται στα πολιτικά πηγαδάκια ότι ο Μ. Γιωργάλλας βρέθηκε εκεί ως «μεταγραφή» της ΕΔΕΚ, για να πάρει το κόμμα ένα υπουργείο (αφού ο Μ. Σιζόπουλος υποστηρίζει πως έμεινε εκτός υπουργείων) και σ’ ένα χρόνο να τον τοποθετήσουν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, και το χαρτοφυλάκιο να μείνει στο κόμμα. 

Η επιλογή Γιωργάλλα (που απουσίαζε από τον προεκλογικό) μπαίνει σε αντιδιαστολή με άλλα άτομα τα οποία έτρεξαν όσο λίγοι – πολύ πριν ο Ν. Χριστοδουλίδης εξαγγείλει υποψηφιότητα – και στο τέλος έμειναν εκτός. Τα δύο άτομα για τα οποία γίνεται έντονος λόγος για το ότι αφέθηκαν εκτός είναι οι Βασίλης Πάλμας και Άθως Αντωνιάδης. Όσον αφορά τον πρώτο, οι πληροφορίες φέρουν τον Ν. Χριστοδουλίδη να του έδινε διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν ένα από τα άτομα που θα είχε δίπλα του στο Προεδρικό. 

Ωστόσο στη συνέχεια έγιναν άλλες επιλογές και ο Ν. Χριστοδουλίδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσφέροντας στον πρώην υφυπουργό παρά τω Προέδρω τη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας. Κάτι που βεβαίως ο Β. Πάλμας αρνήθηκε. Όπως αντίθετος ήταν και στο να πάρει μια από τις κενές θέσεις στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Σ’ ότι αφορά τον Άθω Αντωνιάδη, ακόμα δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη για το εάν θα του προσφερθεί κάποια από τις θέσεις που παραμένουν κενές.