Κύπρος και Ελλάδα έχουν εμπράκτως αποδείξει ότι επιθυμούν ειλικρινώς, και δη το ταχύτερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού η όλη εκκρεμότητα παρατείνει την τραγωδία και το μαρτύριο της Κύπρου και του κυπριακού λαού, υπογράμμισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ομιλία του στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, στο Παλαιχώρι, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Σε δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε στην κοινή γραμμή Ελλάδας-Κύπρου στο Κυπριακό.
 

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε παράλληλα την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ανέφερε πως «επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, η λύση πρέπει να σέβεται, στο ακέραιο και στο σύνολό τους, από την μια πλευρά το διεθνές δίκαιο και από την άλλη το ευρωπαϊκό δίκαιο και το εξ αυτού απορρέον Κεκτημένο».
 
Σημείωσε εξάλλου πως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι και το διεθνές δίκαιο, επομένως και οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
 
 
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, επιβάλλεται και εκ του ότι οιαδήποτε διαφορετική εκδοχή αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της διεθνούς κοινότητας, κυρίως δε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.  Και, αφετέρου, πρόσθεσε, θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου και για τη διεθνή κοινότητα, πολύ δε περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε πως η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζονται ευθέως ιδίως από τις διατάξεις της Συνθήκης της ΕΕ, οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα πως η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία τουλάχιστον τα εξής χαρακτηριστικά:
 
Πρώτον, οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 
Δεύτερον, μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε μια και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τρίτον, δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας. Ο κ. Παυλόπουλος είπε πως το αναγκαίο, κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τούτο χαρακτηριστικό αποκλείει την παραμονή στο Κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής καθώς και εγγυήσεις τρίτων.
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκικό πόκερ 2 κρατών – Περιμένουν μαντάτα από ExxonMobil
 
Σημείωσε πως καθοριστικής σημασίας προηγούμενο προς αυτή την κατεύθυνση είναι εκείνο της τελικής ενοποίησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
 
Υπενθύμισε εξάλλου ότι προϋπόθεση της σύναψης της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, όπως προκύπτει από το προοίμιό της, ήταν η ανάκτηση της πλήρους κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της 12ης Σεπτεμβρίου 1990.
 
«Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 4 της εν λόγω Συνθήκης, προϋπόθεση για την τελική ενοποίηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήταν η ολοκληρωτική αποχώρηση από το γερμανικό έδαφος των κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων ως το τέλος του 1994», σημείωσε.
 
Είπε πως χαίρεται διότι τιμώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την μνήμη του Κυριάκου Μάτση, «Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος, στηρίζουν χωρίς περιστροφές αυτή την εθνική, που συνιστά επίσης διεθνή αλλά και ευρωπαϊκή γραμμή επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος καθώς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει θαρραλέα αναλάβει το βάρος να την φέρει σε αίσιο πέρας».
 
«Μένοντας πιστοί, και υπό όρους αρραγούς ενότητας, σε αυτές τις παρακαταθήκες τιμούμε, ταυτοχρόνως, τόσο τη θυσία και την ιερή μνήμη του Κυριάκου Μάτση -καθώς και όλων των ηρωϊκών συναγωνιστών του- όσο και την ιστορία του έθνους των Ελλήνων, επιπλέον δε τις θεμελιώδες αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.
 
Ανέφερε πως η θυσία και η ιερή μνήμη του Κυριάκου Μάτση δείχνουν σήμερα σ’ όλον τον Ελληνισμό και, πρωτίστως, στις ηγεσίες του τον δρόμο του δικού τους χρέους απέναντι στην μαρτυρική Κύπρο.
 
«Και τούτο διότι εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να μην λησμονάμε ότι η Θυσία του Κυριάκου Μάτση δεν έχει βρει ακόμη την ιστορική δικαίωσή της.  Όσο συνεχίζεται η τραγωδία της Κύπρου, όσο πάνω στο έδαφος της Κύπρου υπάρχουν, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού δικαίου, στρατεύματα κατοχής, είμαστε υπόλογοι απέναντι στο αίμα που έχυσε ο Κυριάκος Μάτσης και όλοι οι ήρωες του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα», επεσήμανε.
 
Με την έννοια, ανέφερε, ότι «έχουμε χρέος, τόσον εμείς όσο και η ως σήμερα απαραδέκτως απαθής διεθνής κοινότητα, ν’ αποδώσουμε  στην Κυπριακή Δημοκρατία την ακεραιότητά της και την πλήρη κυριαρχία της.  Και υπό τα δεδομένα αυτά, ιδίως σήμερα, η συγκυρία μας καλεί να υπερασπισθούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, και μάλιστα όχι μόνο για λογαριασμό της.  Αλλά και, επιπλέον, διότι μέσω αυτής υπερασπιζόμαστε, αυτοθρόως, την διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα», σημείωσε.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Κοινή γραμμή με την ελληνική κυβέρνηση

 
Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και κοινή γραμμή με την ελληνική Κυβέρνηση για τη λύση του Κυπριακού η οποία θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στον περιβάλλοντα χώρο της πατρικής του οικίας στο Παλαιχώρι τα οποία έκανε μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
 
Προηγήθηκε το Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα, 60 χρόνια μετά τη θυσία του στο κρησφύγετο του Δικώμου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο αγώνας για λύση του Κυπριακού, για 44 τώρα χρόνια δεν έχει ακόμη δικαιωθεί, επιτάσσοντας σε εμάς το ελάχιστο προς την πατρίδα χρέος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση, «για την απόλυτη συμφωνία και κοινή γραμμή που τηρούμε τόσο με τον ίδιο τον Πρόεδρο αλλά και με την Κυβέρνηση της Ελλάδας».
 
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίωσε «πως αυτή τη γραμμή θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους γιατί αυτό είναι που δίδαξε που καθόρισε με την πορεία, τη θυσία, την παρουσία του ο μεγάλος ήρωας του οποίου την προτομή αποκαλύπτουμε μαζί με τον φίλτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».
 
Αναφερόμενος στον τιμώμενο ήρωα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Κυριάκος Μάτσης ως γνήσιος ιδεολόγος και μάχιμος στοχαστής, συνέδεσε την ελευθερία του τόπου όχι μόνο με τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και το βαθύτερο νόημα της οικουμενικής ελευθερίας, αναλώνοντας εαυτόν μέσα από την πορεία που ακολούθησε και τη δράση που ανέπτυξε στην παραδειγματική υπηρεσία και υπεράσπιση των πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών και ιδανικών.
 
Πρόσθεσε πως η αταλάντευτη πίστη και η απαρασάλευτη προσήλωσή του στα δίκαια αυτά, δεν επέτρεψαν μετέπειτα στο πνεύμα του να εκπέσει μπροστά στα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων, στα οποία, παραμένοντας αλύγιστος, απέδειξε το ήθος και το μεγαλείο της προσωπικότητας του, προσθέτοντας υπέρτατη αξία στο ήθος όταν απέρριπτε την πρόταση για να προδώσει ή να παραδώσει τον Διγενή λέγοντας «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής». 
 
Αφού ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μάτσης με την ίδια πίστη και προσήλωση, αρνούμενος την υποταγή και την εθνική ταπείνωση, υπεραμύνθηκε, των οικουμενικών αξιών της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης, διατρανώνοντας τη βούληση του να αντιταχθεί με σθένος σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και καταπίεσης, σημείωσε ότι αυτή η στάση και το ανυπολόγιστης αξίας μέγεθος της προσφοράς του που υπερβαίνει τα στενά όρια της μικρής πατρίδας μας, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, διδάσκοντας, εμπνέοντας και παραδειγματίζοντας τις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών.
 
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μάτση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων ότι ο ήρωας σε έναν από τον αθησαύριστο πλούτο των ιδιόγραφων κειμένων του ανέφερε:  «Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή τη ζουν Τούρκοι ή Έλληνες, Εβραίοι…  Εκείνο που έχει αξία, είναι να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτές της, κυρίαρχοι της. Ν’ αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της που να ‘ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης, Όχι πνίχτης».
 
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ