Ο τομέας της υγείας και οι κοινωνίες μας δεν είναι πλέον οι ίδιες μετά την πανδημία και αποτελεί προτεραιότητα να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών, αξιοποιώντας, παράλληλα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Forbes η γενική διευθύντρια του Απολλώνειου Νοσοκομείου, Αγάθη Μακρή. Από το 2021, προσθέτει, έχουν γίνει σημαντικά βήματα που καθιστούν το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο ένα από τα κορυφαία της Κύπρου.

Πότε αναλάβατε ως γενική διευθύντρια του Απολλώνειου, πόσο μεγάλη πρόκληση αποδείχθηκε για εσάς;

Ανέλαβα τον ρόλο της Γενικής Διευθύντριας στο Απολλώνειο τον Ιούνιο του 2023. Έχοντας την πολύχρονη εμπειρία θέσεων υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό κλάδο κατά το παρελθόν και γνωρίζοντας καλά τον κλάδο της υγείας, καθώς διετέλεσα και ΓΔ σε άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο, θα έλεγα ότι οι προκλήσεις είναι κοινές όταν διοικείς μεγάλους οργανισμούς, που απαιτούν συνεχή προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και επιλέγουν μία υπεύθυνη στάση.

Ο τομέας της υγείας και οι κοινωνίες μας δεν είναι πλέον οι ίδιες μετά την πανδημία και αποτελεί προτεραιότητα να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών, αξιοποιώντας, παράλληλα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

Τι άλλαξε στο Απολλώνειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την ένταξη του στο ΓεΣΥ και τη μετάβαση του σε ένα νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα που καθιστούν το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο ένα από τα κορυφαία της Κύπρου. Από το 2021 αποτελεί μέλος του Hellenic Healthcare Group, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες.

Η επένδυση που πραγματοποιείται σε νέα τεχνολογικά εργαλεία και υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διάγνωση, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ασθενών, καθώς και την αναβάθμιση των διοικητικών λειτουργιών.

Πώς αξιολογείτε τις σχέσεις σας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας; Υπάρχουν προβλήματα που θέλετε να αναφέρετε;

Κοινός στόχος στη συνεργασία μας με τον ΟΑΥ είναι η εξασφάλιση ισότιμης και άμεσης πρόσβασης των πολιτών στην περίθαλψη. Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένει υψηλό, παρά τον κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό εξεταζόμενων και ασθενών, ενώ οποιαδήποτε λειτουργική αρρυθμία προκύψει αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά χάρη στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τον ΟΑΥ.

Σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Απολλώνειου, μας είχε παραθέσει τον σχεδιασμό για την ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου και την ανέγερση νέων χώρων. Τη δημιουργία ενός νέου, πολυτελούς, νοσοκομείου, δίπλα από το σημερινό νοσοκομείο, μας είχε πει. Σε ποιο σημείο προχώρησαν αυτοί οι σχεδιασμοί και τι προωθείται αυτό το διάστημα;

Δεν έχουν αλλάξει οι σχεδιασμοί για ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου και η δημιουργία ενός νέου πολυτελούς νοσοκομείου δίπλα από το σημερινό νοσοκομείο, στους οποίους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μας στη συνέντευξη του. Προέκυψαν όμως κάποια διαδικαστικά/πολεοδομικά εμπόδια, που καθυστέρησαν την υλοποίηση τους.

Το φθινόπωρο του 2023 και παράλληλα με την ένταξη του ΤΕΠ στο ΓεΣΥ, πραγματοποιήθηκε αναβάθμιση στις κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ έχουν προστεθεί και νέοι χώροι, σύμφωνα με τις τελευταίες και αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές για τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών.

Μέσα στα άμεσα πλάνα μας είναι η δημιουργία νέας παθολογικής κλινικής με 21 νέες κλίνες και με δύο δωμάτια αρνητικής πίεσης για εξυπηρέτηση ασθενών με λοίμωξη, η λειτουργία της οποίας θα συνδράμει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του ΤΕΠ μας.

Επιπρόσθετα, παραγραμματίζονται εντός της παρούσας χρονιάς η λειτουργία δεύτερης μονάδας εντατικής θεραπείας, καθώς και η αγορά και λειτουργία τρίτου αγγειογράφου για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών του Τμήματος Αιμοδυναμικής. Μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς μας είναι και η ανακαίνιση των θαλάμων νοσηλείας των ασθενών μας και η δραστική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του νοσοκομείου μας.

Ποιες νέες ιατρικές υπηρεσίες έχετε εντάξει τα τελευταία χρόνια στο Απολλώνειο και ποιες άλλες προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα;

Το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο συνεχίζει να επενδύει σταθερά σε πρωτοποριακές υπηρεσίες υγείας. Το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Cardiac Innovation Center επαναπροσδιορίζει συνεχώς την καρδιοχειρουργική του νησιού, ενώ το Stroke Unit αποτελεί την πρώτη ιδιωτική μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Κύπρου.

Στα άμεσα σχέδια μας είναι και η ενίσχυση του Αιμοδυναμικού μας Τμήματος με την αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία τρίτου αγγειογράφου και τη δημιουργία Τμήματος Αιμοκάθαρσης.

Παράλληλα, η Ελάχιστα Επεμβατική Νευροχειρουργική μονάδα εφαρμόζει πρωτοποριακά πρωτόκολλα, με τη χρήση ρομποτικής νευροπλοήγησης. Στην ενίσχυση της ρομποτικής χειρουργικής, συμβάλλει σημαντικά το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci® Xi, το πιο σύγχρονο μηχάνημα ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως, τις εργασίες του οποίου θα αναπτύξουμε περαιτέρω με την έναρξη συνεργασίας με νέες ειδικότητες που χρησιμοποιούν τη ρομποτική τεχνική για αντιμετώπιση και θεραπεία γυναικολογικών ογκολογικών περιστατικών καθώς και άλλων ογκολογικών περιστατικών.

Ποιας ανταπόκρισης έτυχε από τους ασθενείς η λειτουργία του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci® Xi;

Για τον ασθενή, ρομποτική χειρουργική με το Da Vinci® Xi σημαίνει αναίμακτες επεμβάσεις, αποφυγή μεγάλων τομών, μείωση χρόνου νοσηλείας, ταχεία ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα. Συνεπώς, σε συνδυασμό με τους πιστοποιημένους ρομποτικούς χειρουργούς του νοσοκομείου μας (τους εξαιρετικούς ουρολόγους-ρομποτικούς χειρουργούς μας και τον θωρακοχειρουργό μας), αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους ασθενείς, εφόσον κριθεί κατάλληλη από τον θεράποντα ιατρό.

Πώς αξιολογείτε ως CEO του νοσοκομείου την ένταξη του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο ΓεΣΥ;

Στόχος του αναβαθμισμένου ΤΕΠ είναι να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προνοσοκομειακής, ενδονοσοκομειακής και διανοσοκομειακής επείγουσας φροντίδας, σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα και προδιαγραφές. Στο διάστημα αυτό, θεωρούμε ότι η ανταπόκριση είναι πολύ θετική (έχουμε κατά μέσο όρο 120 ασθενείς ημερήσια) και είμαστε σε άμεση συνεργασία με τον ΟΑΥ για την περαιτέρω βελτίωση.

Η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα λειτουργίας τμημάτων επείγουσας ιατρικής, καθώς και η ομάδα άριστα εκ- παιδευμένων και πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών στην επείγουσα ιατρική και εξειδικευμένου εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, ήταν βασικές μας δεσμεύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία.

Ακούμε πολλά για τη δυνατότητα της Κύπρου να εξελιχθεί σε ένα περιφερειακό ιατρικό κέντρο. Μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο;

Η Κύπρος διαθέτει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, σχετικά ανταγωνιστικές τιμές, ενώ παραμένει μια χώρα ασφαλής και φιλική και θα μπορούσε να εξελιχθεί κάλλιστα σε ένα περιφερειακό ιατρικό κέντρο.

Το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο δέχεται σημαντικό αριθμό ασθενών από άλλες χώρες και διαθέτει Τμήμα Εξυπηρέτησης Διεθνών Ασθενών, που συνεργάζεται με μεγάλα γραφεία ιατρικού τουρισμού του εξωτερικού και με τις μεγαλύτερες ξένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στον τομέα αυτό.

Πώς σχολιάζετε τις επενδύσεις που γίνονται ή εξαγγέλλονται στην Κύπρο σε τομείς της Υγείας;

Η συνολική αναβάθμιση του κλάδου και των υπηρεσιών υγείας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας σίγουρα είναι θετικό βήμα. Οι υγιείς επιχειρήσεις που λειτουργούν με υπευθυνότητα για μία βιώσιμη κοινωνία, ενσωματώνοντας την καινοτομία, την πρωτοπορία και την υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες τους, είναι εκείνες που μπορούν να ανταποκριθούν σε νέα δεδομένα και να οδηγήσουν τις εξελίξεις.

Αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο σας προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού;

Όπως όλα τα νοσηλευτήρια στην Κύπρο και το Απολλώνειο αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξεύρεση κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να συνεργαστούν τάχιστα και ευέλικτα και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για άμεση αδειοδότηση για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες, που έχουν αποφοιτήσει από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της χώρας τους.

Στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό ως την κινητήρια δύναμη, προσφέροντας έτσι σε όλο το προσωπικό συνεχή εκπαίδευση και ευκαιρίες για ατομική, ομαδική και επαγγελματική ανάπτυξη.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES ΑΠΡΙΛΙΟΥ