H Ursula von der Leyen, προτεινόμενη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), βρέθηκε σε ακροαματική διαδικασία και ανταλλαγή απόψεων, ενώπιον της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) ανέδειξε δύο κορυφαία ζητήματα που αφορούν α) την αλληλεγγύη σε κοινωνίες της ΕΕ που υποφέρουν από την οικονομική κρίση και β) τον σεβασμό του κράτους δικαίου και του διεθνούς δίκαιου στην Αν. Μεσόγειο απέναντι στις τουρκικές παρανομίες. 
 
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Μαυρίδης αφού καλωσόρισε την κυρία Ursula von der Leyen, επεσήμανε εισαγωγικά ότι: «η ακροαματική διαδικασία και ανταλλαγή απόψεων, γίνεται για να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις σας και γι’ αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια. Για να βοηθήσω σε αυτή τη διαδικασία, θα είμαι ειλικρινής. Ως Ομάδα (S&D) θέτουμε στις κορυφαίες προτεραιότητές μας την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Στις ερωτήσεις μου θα επικεντρωθώ στους δύο πιο πάνω τομείς».
 
Ο Ευρωβουλευτής συνέχισε ως εξής:
 
«Η οικονομική κρίση άφησε σοβαρές πληγές στις κοινωνίες μας και στη δυνατότητα μας για δίκαιο ανταγωνισμό, όπως για παράδειγμα στον τραπεζικό τομέα με τη μη ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης (δηλ. με την εφαρμογή της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων). Μπορείτε να μας παραθέσετε το σχέδιο δράσης και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε και που θα έχουν το στοιχείο της αλληλεγγύης με σκοπό να θεραπευτούν οι εν λόγω κοινωνικές πληγές και να βελτιωθεί ο δίκαιος ανταγωνισμός;»
 
Σχετικά με το κράτος δικαίου, ο κ. Μαυρίδης το συνέδεσε «με την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα γύρω από την ενέργεια» και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης εισηγήθηκαν στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις σοβαρές παρανομίες και απειλές της στην Αν. Μεσόγειο, κατά της Κύπρου. Σας ερωτώ ευθέως: Η πώληση ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία, περιλαμβανομένων γερμανικών αρμάτων και υποβρυχίων, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην Αν. Μεσόγειο, είναι σε ευθυγράμμιση με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου;»
 
H κυρία Ursula von der Leyen απέφυγε να σχολιάσει τα ερωτήματα του κ. Μαυρίδη όπως έπραξε και σε πολλά άλλα ερωτήματα, δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα.
 
Πηγή: philenews