Δήμαρχοι, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τους δήμους τους στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέρονται να τάζουν σε κοινοτάρχες θέσεις αντιδημάρχου και μισθό περίπου €2.500 μηνιαίως, προκειμένου να τους πείσουν να ενσωματωθούν στους δήμους τους.
 
Αυτό φαίνεται να ανατρέπει τη μείωση των δήμων στους δεκατρείς και ο αριθμός προσδιορίζεται πλέον στους 15 (με τις ευλογίες του υπουργείου Εσωτερικών). Παράλληλα, όμως, προκαλούνται προβλήματα στην Ένωση Κοινοτήτων της οποίας τα σχέδια και οι προγραμματισμοί για δημιουργία 37 νέων συμπλεγμάτων (τα οποία θα αντιπροσωπεύουν τις  249 κοινότητες) τείνουν να ανατραπούν, εν μέρει, αφού, με βάση διαρροές που έγιναν σε περίπου 60 κοινότητες, ευνοούν συγχώνευσή τους με δήμους.
 
Η Ένωση Κοινοτήτων, θορυβημένη, καλεί τους κοινοτάρχες που φέρονται να «δραπετεύουν» από την Ένωση για διαβουλεύσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 16 Δεκεμβρίου στη Σκαρίνου. Η Ένωση θα καλέσει και εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και εκπροσώπους κομμάτων να παρευρεθούν. 
 
Με βάση τις πληροφορίες που έφτασαν και στο υπουργείο Εσωτερικών, περίπου είκοσι κοινοτάρχες/κοινοτικά συμβούλια αποφάσισαν ήδη να ενταχθούν στους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν με τις συγχωνεύσεις που θα εξαγγελθούν τη Δευτέρα. Ωστόσο, διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες άλλες κοινότητες.
 
 
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στον «Φ» πως ήταν αυτονόητο ότι κάποιες κοινότητες, είτε επειδή παρεμβάλλονταν μεταξύ δήμων που θα συγχωνεύονταν είτε επειδή ήταν όμορες με δήμους  είτε επειδή έχουν μεγάλο αριθμό κατοίκων είτε ακόμη και με την προοπτική της ανάπτυξής τους (τουριστικής κ.λπ.), θα εντάσσονταν στα νέα σχήματα, όπου η προοπτική είναι σαφώς βελτιωμένη, όχι μόνο για τις κοινότητες αλλά και για τους κατοίκους τους. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα κονδύλια που διατίθενται ανά κάτοικο στις δημαρχούμενες περιοχές είναι 4-6 φορές περισσότερα σε σχέση με τα κονδύλια που διατίθενται ανά κάτοικο στις κοινότητες. Δεν λάβαμε υπ’ όψιν μόνο τους αριθμούς αλλά και τη βούληση των κοινοτικών συμβουλίων, είπε ο υπουργός. Ανέφερε επίσης πως κοινοτικά συμβούλια έλαβαν υπ’ όψιν και το γεγονός ότι διασφαλίζεται η εκπροσώπησή τους στα νέα δημοτικά συμβούλια, καθώς και την αναβάθμιση των κοινοταρχών σε αντιδημάρχους.
 
Παρατήρησε, επίσης, πως κοινοτικά συμβούλια συνειδητοποίησαν πως μόνο όφελος θα αποκομίσουν οι κοινότητες από τις συγχωνεύσεις, μέσω αυξημένων κονδυλίων, ενιαίων σχεδίων ανάπτυξης, συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, αυξημένες υπηρεσίες κ.ά.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως η δυναμική που δημιουργήθηκε ανατρέπει εν μέρει και τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου, κάτι το οποίο επηρεάζει και τον αριθμό των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν.
 
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, πως σε μελλοντικό στάδιο πρέπει να μετατραπούν σε δημαρχούμενες όλες οι περιοχές της Κύπρου.
Πάντως, στο παρόν στάδιο το τρένο της μεταρρύθμισης μπήκε στις ράγιες, χωρίς να σημαίνει ότι οι διεργασίες τερματίζονται, αφού πρόκειται για δυναμική διαδικασία η οποία προφανώς θα διαμορφώνεται με βάση και τις νέες πραγματικότητες που θα δημιουργηθούν, αλλά και τις εμπειρίες που θα αποκτηθούν από τη δημιουργία των νέων σχημάτων.
 
Δημοψηφίσματα ζητά η Ένωση Κοινοτήτων
 
Ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων κ. Παναγιώτης Δαμιανός, ανέφερε στον «Φ» πως ο καθένας είναι ελεύθερος να ενεργήσει όπως επιθυμεί, νοουμένου ότι δεν θα το πράξει αυθαίρετα. Τέτοιες σοβαρές αποφάσεις οι οποίες θα υποθηκεύουν το μέλλον των σημερινών και των μελλοντικών κατοίκων των κοινοτήτων, είναι θεωρώ δημοκρατικό να ληφθούν και με την δική τους συμμετοχή, είπε ο κ. Δαμιανός ο οποίος πρόσθεσε, πως η ενδεδειγμένη λύση είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε όσες κοινότητες έχει εκφραστεί επιθυμία είτε από κοινοτάρχες είτε από κοινοτικά συμβούλια να ενταχθούν σε Δήμους.
 
Ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων ανέφερε, πως ύστερα από μακρά διαδικασία αποφασίστηκε η δημιουργία 37 νέων οργανισμών των οποίων η λειτουργία θα έχει όφελος για το σύνολο των κατοίκων των 349 κοινοτήτων. Για όλα αυτά εκπονήθηκε μελέτη την οποίαν αναγνώρισε και το υπουργείο Εσωτερικών, είπε.
 
Οι σχεδιασμοί έγιναν δεκτοί ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση, παρατήρησε ο κ. Δαμιανός. Υπέδειξε επίσης, πως κάποιοι ενήργησαν χωρίς καμιά διαβούλευση με την Ένωση Κοινοτήτων. Ανέφερε επίσης, ότι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης στην οποίαν θα κληθούν όσοι κοινοτάρχες φέρονται να εξεδήλωσαν πρόθεση να εντάξουν τις κοινότητες τους σε δήμους. Η Ένωση επιθυμεί να συζητήσει μαζί τους, να δει το σκεπτικό τους, τα θετικά και τα αρνητικά και αν και οι κάτοικοι των κοινοτήτων έχουν την ίδια θέση, θα την δεχθούμε, είπε.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων ανέφερε, πως δεν υπάρχει εμμονή στη διατήρηση του συνόλου των κοινοτήτων και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έγινε δεκτό πως κάποιες κοινότητες, για γεωγραφικούς ή άλλους ευνόητους λόγους θα συγχωνευθούν με Δήμους.
 
Τέλος, διερωτήθηκε με βάση ποια μελέτη θα ενσωματωθούν οι κοινότητες σε Δήμους, αν αυτό θα είναι προς το συμφέρον των κοινοτήτων, αν αυτές θα χάσουν ίσως ότι μοναδικό έχουν, που είναι η ταυτότητά τους.